Από την 1η Μαρτίου 2025, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ειδικό ανταποδοτικό τέλος ύψους 12,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομημένης επιφάνειας ετησίως. Το μέτρο, που θα έχει διάρκεια 12 ετών, αναμένεται να αυξήσει τα άμεσα και έμμεσα κόστη των επιχειρήσεων, με σημαντική επίδραση στο συνολικό κόστος παραγωγής του ξενοδοχειακού προϊόντος Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Η νέα οικονομική επιβάρυνση έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι ήδη διαμαρτύρονται για την υπερφορολόγηση του κλάδου, όπως αναδεικνύεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Τι προβλέπει η απόφαση
Με την α πόφαση της Δημοτικής Αρχής δεν θα επιβαρυνθούν μόνο οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, αλλά και απλές κατοικίες.
Ο συντελεστής για τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων και κατοικιών διαμορφώνεται ως εξής:
- Επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης: 8 ευρώ/τ.μ.
- Εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ.: 8 ευρώ/τ.μ.
- Εμπορικές επιχειρήσεις έως 100 τ.μ.: 1,10 ευρώ/τ.μ.
- Κατοικίες: 0,45 ευρώ/τ.μ. (εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ).
Επιπτώσεις για τις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
Η εφαρμογή του τέλους προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο 3.000 τ.μ. (θεωρείται μικρή μονάδα) θα καταβάλλει 37.800 ευρώ ετησίως, γεγονός που, σύμφωνα με επιχειρηματίες, απειλεί τη βιωσιμότητά τους.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, Αθήνας & Αργοσαρωνικού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εξετάζουν την υποβολή ενστάσεων και την προσφυγή κατά της απόφασης.
Ο στόχος της Δημοτικής Αρχής
Η Δημοτική Επιτροπή υποστηρίζει ότι η επιβολή του τέλους είναι νόμιμη και απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στη συνολική αναβάθμιση του δήμου. Όπως ισχυρίζονται, το νέο τέλος είναι εργαλείο χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση εκτάσεων και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, τα έργα αυτά αναμένεται να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας οφέλη τόσο στους κατοίκους όσο και στις επιχειρήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!