Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ξενοδόχους και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κλιμακώνεται, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται για το μέλλον της αγοράς. Οι ξενοδόχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καταγγέλλοντας αθέμιτες πρακτικές και ζητώντας την αποκατάσταση της ισορροπίας στις τιμολογιακές πολιτικές.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στη 12η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξενία», αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η κατάθεση συλλογικών αγωγών σε συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου. Όπως τόνισε, το ΞΕΕ έχει ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη νομική εταιρεία την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα προωθήσει το σχέδιο αυτό.
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά έχει πανευρωπαϊκή διάσταση», δήλωσε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι η κοινή δράση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της δεσπόζουσας θέσης των μεγάλων πλατφορμών. Σημείωσε πως οι πλατφόρμες συχνά περιορίζουν την ελευθερία των ξενοδόχων να διαμορφώνουν τις τιμές τους, παραβιάζοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού και προκαλώντας σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά.
Προς αγωγή κατά της Booking
Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση αξιώσεων από ξενοδόχους σε όλη την Ευρώπη, ώστε να κατατεθεί αγωγή κατά της Booking.com στην Ολλανδία. Η δράση αυτή, όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια εξειδικευμένων δικηγόρων και οικονομολόγων στον τομέα του ανταγωνισμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν οικονομικό ή νομικό ρίσκο. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, το 70% των αποζημιώσεων θα διανεμηθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
→ Διαβάστε επίσης: INSETE - Τουρισμός: Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να αξιοποιήσει τη δυναμική του
Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναγνωρίζει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ξενοδόχοι από αθέμιτες πρακτικές των πλατφορμών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Booking.com δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, αν και η σχετική υποχρέωση ισχύει από τις 14 Νοεμβρίου. Η μη συμμόρφωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πλατφόρμα ελέγχει περίπου το 70% της ευρωπαϊκής αγοράς, θεωρείται ιδιαίτερα προβληματική.
Πέρα από τη διαμάχη με τις πλατφόρμες, ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει γενικότερες προκλήσεις. Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την τουριστική βιομηχανία. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων, τα οποία χαρακτήρισε «μόνιμους αποδέκτες βαρών που δεν τους αναλογούν».
Ο αναπτυξιακός νόμος
Στα προβλήματα προστίθεται και η μεγάλη απόρριψη αιτήσεων ξενοδόχων για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, με το ποσοστό των απορρίψεων να φτάνει το 81%. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Βασιλικός εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τις επιτυχίες των Ελλήνων ξενοδόχων, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συζήτηση για τον υπερτουρισμό μπορεί να οδηγήσει σε «αντιτουρισμό», με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα. Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κλάδο σε ενότητα και συνεργασία, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Με τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο, γίνεται σαφές ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η κινητοποίηση των ξενοδόχων και η πανευρωπαϊκή συνεργασία δείχνουν ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!