Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις στο Δημόσιο: Προς αύξηση ορίων ηλικίας - Μπλόκο στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη καταργεί με τη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.

Ποιους επηρεάζει η απόφαση

Aν και η γνωμοδότηση φαίνεται κατ αρχήν να επηρεάζει μόνο 1.000 έως 2.000 άτομα (κυρίως εκπαιδευτικούς), το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και θα όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση, η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: 

  1. Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους
  2. Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες: 
  • Σε εκείνους που θα έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι θα διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και
  • Σε εκείνους που δεν θα έχουν υυποβάλλει ακόμα αίτηση, παρότι έχουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε αυτή την περίπτωση, η δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

Μεταβατική περίοδο ζητούν οι ειδικοί

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο δικηγόρος - εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, τ. εκδότης του Περιοδικού "Νομοθεσία - ΙΚΑ" κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση και θεωρεί ότι θα πρέπει να ισχύσει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας 

Πριν προκύψει η διχογνωμία των υπηρεσιών, το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα:

  • μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011
  • και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966
  • μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56
  • ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022

Οι τρεις επιλογές και οι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου - εντός της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους - από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3  επιλογές:

  1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)
  2. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται  στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).
  3. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων τουλάχιστον όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα με το δημόσιο:

  • Αυτοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 18/8/2015. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους και μετά την 01/01/2022 χωρίς να απειλούνται από ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Οσοι ασφαλισμένοι κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2021. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε το δικαίωμά τους, και μετά την 1/1/2022, όταν συμπληρώσουν το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ετσι, για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου με 5.500 ένσημα (το 2012) στον ιδιωτικό τομέα η οποία ήταν 52 ετών το 2017, έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58 και 5 μήνες. Το όριο ηλικίας της συμπληρώνεται το 2023, δηλαδή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Επομένως διατηρεί το δικαίωμά της να βγει στη σύνταξη πριν από τα 62.

  • Οι ασφαλισμένοι που δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, με αποτέλεσμα να υπαχθούν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη, αν τότε έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Διαφορετικά αν έχει λιγότερο χρόνο ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη και με μειωμένη στα 62 έτη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ