Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Το τελικό χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή τους

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Σε διαφορετικές ημερομηνίες και κατά κύματα θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 50.000 νέους συνταξιούχους, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής είναι διαφορετικές για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε διαφορετικούς χρόνους θα καταβληθούν τα αναδρομικά, εμπλοκή που σημαίνει ότι παρά την προσπάθεια των υπηρεσιών, λόγω καθυστερήσεων στο λογισμικό, τα ποσά δεν κατέστη δυνατόν να πιστωθούν για όλους μαζί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου. 

Οι νέοι συνταξιούχοι

Οι καταβολές στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουνίου που είναι η ημέρα τακτικών πληρωμών των συντάξεων Ιουλίου του Δημοσίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο, σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (πχ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν όμως τώρα τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά - έως και 21 μηνών - που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019 θα καταβληθούν στους εν λόγω συνταξιούχους του Δημοσίου πιθανότατα στο τέλος Ιουλίου.

Οι καταβολές στον ιδιωτικό τομέα

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν με εμβόλιμη (όχι τακτική) πληρωμή τα αναδρομικά 21 μηνών - και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2021 - στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες).

Οι μηνιαίες αυξήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους (συνταξιοδότηση από Μάιο 2016 και μετά) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης στο τέλος του Ιουλίου. Έκτοτε η σύνταξη θα καταβάλλεται αυξημένη.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι

Για αργότερα έχει προγραμματιστεί το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Δηλαδή οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πιθανότατα τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ξεκινήσουν σταδιακά κάποιες πληρωμές παλαιών συνταξιούχων με πάνω από 30ετια ασφάλισης και από τα τέλη Ιουλίου.

  Σε αυτή την κατηγορία  περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά .Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 -50 ευρώ.

Δηλαδή συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τα τέλη Ιουνίου ξεκινάει ένα μπαράζ μηνιαίων πληρωμών για την εξόφληση των αυξήσεων και των αναδρομικών που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Να σημειωθεί εδώ, ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα