WiFi αποκτούν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας μετά το πέρας του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με το έργο αυτό και οι 39 υφιστάμενες δομές περνούν στην ψηφιακή εποχή παρέχοντας πλέον σε όλους του πρόσφυγες και μετανάστες, που διαβιούν σε αυτές, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη αποσφραγίστηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό για το έργο, «Σχεδιασμός, υλοποίηση, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις Δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο/ προσφύγων και μεταναστών».
Στο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης θα ενταχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που λειτουργούν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στον Εβρο με τις προσωρινές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, που διαθέτουν, καθώς και όλα τα κέντρα των διευθύνσεων δομών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ο προϋπολογισμός της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση του έργου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 15.970.273,50 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και στο ποσό των 19.803.139,14 ευρώ με ΦΠΑ, θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2020. Η προθεσμία εκτέλεσης του ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ενώ προβλέπεται η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για διάστημα 32 μηνών.
Η λειτουργία διαδικτυακών υποδομών περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό διαχείρισης του αρμόδιου υπουργείου για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, η ασφάλεια των νησιών και γενικά των περιοχών στις οποίες λειτουργούν δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται στην από 23/11/2020 διακήρυξη του διαγωνισμού, «στα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο/προσφύγων και μεταναστών διαβιεί ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ατόμων σε κατάσταση συνωστισμού, αποτελώντας εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την απρόβλεπτη και εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να παρέχονται στους φιλοξενούμενους στα κέντρα αυτά πρόσφυγες και μετανάστες, υπηρεσίες που θα καθιστούν τη διαβίωσή τους σε αυτά ανεκτή και ανθρωπίνως επαρκή. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στο πλαίσιο του παρόντος Έργου θεωρούνται διεθνώς αλλά και κυρίως από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, αδήριτη ανάγκη για μια ανθρώπινη διαβίωση, δεδομένου ότι συμβάλλει καθοριστικά στην επικοινωνία τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στην ενημέρωσή τους για τη διαβίωσή τους στην χώρα μας και κυρίως αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι «η παροχή των υπηρεσιών αυτών οπωσδήποτε συμβάλλει και στην ενημέρωση και στη δυνατότητα τήρησης κανόνων «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και εφαρμογής ελεγχόμενης καραντίνας σε περίπτωση διαπιστούμενων κρουσμάτων με στόχο την αποτροπή της διάδοσης της νόσου στην κοινότητα αλλά και της γενικευμένης επανάκαμψης της πανδημίας του κορονοιού όπως ανακοινώνεται από αρμόδιες εθνικές και διεθνείς υγειονομικές αρχές καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».
Στα τεχνικά στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται:
- α) η προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού για την υλοποίηση ολοκληρωμένης λύσης ασύρματης πρόσβασης (wifi) στις 39 δομές φιλοξενίας
- και β) η υλοποίηση υποδομών καλωδίωσης. Όλος ο εξοπλισμός θα παρακολουθείται κεντρικά από έναν διαχειριστή (Wireless controller), ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.