Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παύλος Μαρινάκης απαντά σε ερωτήσεις πολιτών

Ενα εναλλακτικό briefing εγκαινιάζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήματα για την πολιτική της Κυβέρνησης τα οποία του έθεσαν πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, μέσω Instagram.

Οι πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν στις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του στεγαστικού ζητήματος, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομική στήριξη εργαζόμενων γονέων, καθώς επίσης συνταξιούχων και ΑμεΑ, μέχρι πιο εξειδικευμένες για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και την παρουσία της Chevron στη χώρα μας. Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν δίστασε να απαντήσει και σε πιο …εναλλακτικές ερωτήσεις, σε σχέση με το ύψος του, την αγαπημένη του σειρά και την αγαπημένη του συμμετοχή στην Eurovision.

Οι απαντήσεις του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανά θέμα:

Για το στεγαστικό ζήτημα

Στεγαστικό: το δημοφιλέστερο θέμα στις ερωτήσεις σας. Λογικό, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθηθεί να πάρει σπίτι; Πρόγραμμα «Σπίτι μου II». Το νέο πρόγραμμα, ουσιαστικά, των τελευταίων μηνών. Διευρύνθηκαν οι περίμετροι και ηλικιακά αφορά πλέον ανθρώπους μέχρι 50 ετών. Πιο διευρυμένα περιουσιακά κριτήρια. Ήδη, έχει φτάσει το 20% το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι 20.000 συμπολίτες μας να βρουν το δικό τους σπίτι, με δόση δανείου μικρότερη από ότι το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωναν.

Πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Τί θα γίνει με τα ενοίκια; Βγάλαμε ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Δηλαδή το Κράτος από εδώ και στο εξής και κάθε Νοέμβριο θα επιστρέφει ένα ενοίκιο σε κάθε έναν ο οποίος νοικιάζει σπίτι με κάποια συγκεκριμένα, εισοδηματικά κριτήρια. Μας κατηγορούν κάποιοι από την αντιπολίτευση ότι αφορά λίγους, ενώ στην πραγματικότητα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, αυτό το μέτρο έχει να κάνει με το 80% των ενοικιαστών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το μέτρο, το οποίο έχει ως στόχο να περιοριστούν οι αυξήσεις των ενοικίων και γιατί όχι και για να μειωθούν. Έχουμε πάρει μέτρα και για τον περιορισμό της δραστηριότητας των Airbnb σε περιοχές όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, ενώ έχουμε, ήδη, ανακοινώσει ότι από 1.1.2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες, με στόχο να τις ωθήσουμε να τα δώσουν είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

Γενικότερα το στεγαστικό για εμάς, όπως είναι λογικό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πάρα πολλές πρωτοβουλίες. Έξι δισεκατομμύρια είναι, συνολικά, οι πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και είναι περισσότερες από 40. Το μέτρο αυτό, με την επιστροφή ενοικίου, πράγματι έχει εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αφορά 8 στους 10 ενοικιαστές, αλλά δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Για παράδειγμα είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%, τον έχουμε μειώσει 35% και αν ασφαλίζετε τα σπίτια σας 50%. Μηδενίσαμε τον φόρο για τις γονικές παροχές. Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Κοινώς, αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε δυνατότητες στον κόσμο είτε να φτιάξει το δικό του σπίτι είτε να αγοράσει ένα καινούριο σπίτι είτε να νοικιάσει, με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, ένα σπίτι.

Για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές

Ως ελεύθερος επαγγελματίας με έναρξη από το 2013, με δικό μου δικηγορικό γραφείο, θα σας πω ότι είναι η πιο πονεμένη ιστορία αυτής της χώρας οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Είμαστε, όμως, η πρώτη Κυβέρνηση που ανακοινώνει μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. Έχουμε μειώσει 72 φόρους, άμεσους και έμμεσους. Δεν φτάνουν. Και ειδικά οι έμμεσοι φόροι την τελευταία χρονική περίοδο της ακρίβειας είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν πολύ τον κόσμο. Ποιους έμμεσους φόρους έχουμε μειώσει; Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Πάρα πολύ σημαντικό μέτρο για τους αγρότες. Μειώσαμε τον ΦΠΑ για τον κινηματογράφο, για τις μεταφορές, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία. Αυτοί είναι έμμεσοι φόροι τους οποίους έχει μειώσει η Κυβέρνηση αυτή. Και ναι, στόχος μας είναι από το 2026 στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, να ακούσουν οι πολίτες ακόμη περισσότερες μειώσεις φόρων. Τώρα, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, που είναι ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν μειωθεί κατά 6 περίπου μονάδες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους φτάσαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τί θέλουμε να κάνουμε; Κάθε φορά που ανεβαίνουν οι μισθοί, ο κατώτατος μισθός από τις ανακοινώσεις μας, ο μέσος μισθός από τις πολιτικές μας, αντίστοιχα να παίρνουμε μέτρα που να μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος γι’ αυτόν που πληρώνει στον ιδιωτικό τομέα τους μισθούς που είναι ο επιχειρηματίας.

Για την οικονομική στήριξη εργαζόμενων γονέων

Στην ερώτηση της κυρίας που μου λέει ότι μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά και θέλει να συνδυάσει τη δουλειά με το μεγάλωμα των παιδιών, νομίζω ότι έχουμε να πούμε πράγματα. Μην κοροϊδευόμαστε. Οι μαμάδες, ειδικά μέχρι το 2019 σε αυτή τη χώρα, ήταν κάτι σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και έχουμε κάνει πράγματα. Για παράδειγμα, εκεί που έπαιρναν ένα επίδομα που ήταν λιγότερο από 1.000 ευρώ. Πλέον, όλες οι μαμάδες και οι ελεύθερες επαγγελματίες και οι αγρότισσες παίρνουν τον κατώτατο μισθό επί εννέα μήνες και μάλιστα τώρα που αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, το ποσό αυτό προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ. Έχουμε το επίδομα παιδιού, το οποίο παίρνουν όλοι οι γονείς μετά τη γέννηση του παιδιού τους, το οποίο μάλιστα προσαυξάνεται αν μιλάμε και για δεύτερο και για τρίτο παιδί, ενώ έχουμε αυξήσει και τις άδειες μητρότητας -πλέον έχουμε και άδεια πατρότητας για εμάς τους μπαμπάδες- από τους 6 στους 9 μήνες. Εδώ, θέλω να σας πω και από εμπειρία οικογενειακή, επειδή όποιος λέει ότι δεν είναι δουλειά το μεγάλωμα ενός παιδιού, εγώ θεωρώ ότι είναι ό,τι πιο δύσκολο και πιο σημαντικό. Σημασία έχει να μπορεί, όμως, το Κράτος να στηρίζει τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που θέλουν μαζί με το μεγάλωμα ενός παιδιού να κάνουν και τη δική τους δουλειά, να συνεχίσουν αυτό που έκαναν πριν, να νιώθουν ότι το Κράτος δεν είναι εξαφανισμένο, είναι παρόν και όσο μπορεί παραπάνω τους στηρίζει. Προφανώς για τις μονογονεϊκές οικογένειες ισχύουν όλα όσα είπα συνολικά για τους νέους γονείς και ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες όλα τα εισοδηματικά κριτήρια στα μέτρα που παίρνουμε είναι προσαρμοσμένα και διευρυμένα.

Για την ασφάλεια των πολιτών

Ζήτησα τα στοιχεία από την Αστυνομία για το τί συνέβαινε και το τί συμβαίνει στα Εξάρχεια και θα ξεκινήσω από τα Εξάρχεια. Να σας πω ότι έχουμε μείωση 74% από ότι βλέπω εδώ στις κλοπές. Ήταν 1.482 το 2019 και πλέον είναι 385 το 2024. Στις ληστείες, που είχαμε μέσα σε έναν χρόνο, το 2019 162, τώρα έχουμε 20 και αντίστοιχα επιθέσεις με μολότοφ και τα γνωστά επεισόδια είχαμε 149 το 2018, 94, το 2019 και μόλις 20 το 2024. Προσέξτε, το «νόμος και τάξη», ενώ έχει παρεξηγηθεί ότι είναι ένα δεξιό δόγμα, για εμένα είναι προϋπόθεση για να έχουμε δημοκρατία. Και έχουμε πάρει μια απόφαση εκεί να μην κάνουμε εκπτώσεις. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κατάληψη σε κανένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έχουμε δημιουργήσει μια υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία εξιχνιάζει μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις. Μόνο 48 τους τελευταίους 5 μήνες. Δεν κλείσαμε τα μάτια μας στο μεγάλο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, 12.000 συλλήψεις μόνο το 2024. Έχουμε το Panic Button, έχουμε τα ειδικά γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας και προσπαθούμε όλο και περισσότεροι αστυνομικοί να επιστρέφουν στις γειτονιές, στα μάχιμα σημεία, στα αστυνομικά τμήματα από τη φύλαξη προσώπων, όπως συνέβαινε αντιθέτως στο παρελθόν. Είναι ανηφορικός ο δρόμος. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τραγικό, σίγουρα ο κόσμος κλονίζεται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι εκεί έχει διανυθεί πολύ μεγάλη απόσταση.

Για τους τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας

Καταρχάς, όπως σας είπα, έχει ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ότι έχουμε μία σαφέστατη βελτίωση της κατάστασης. Αλλά δεν αρκεί μόνο η καταστολή. Δεν αρκεί μόνο η αυστηροποίηση του νόμου, η οποία έχει γίνει αρκετές φορές από την Κυβέρνησή μας. Σημασία έχει και να έχεις μια ευρύτερη πολιτική. Για πρώτη φορά φτιάχτηκε ένα εθνικό σχέδιο για τα άτομα με εξαρτήσεις. Όλοι οι σχετιζόμενοι φορείς, οργανισμοί πλέον συνεργάζονται κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο με μία κοινή στρατηγική και μία κοινή πολιτική.

Για τις πρωτοβουλίες στήριξης ΑμεΑ

Η Ελλάδα καταρχάς, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει μία εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία. Τί έχουμε κάνει στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα μου πείτε. Θα σας απαντήσω ότι για αρχή προσλάβαμε γιατρούς στα ΚΕΠΑ. Για πρώτη φορά κάναμε διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Δεν είχαν γίνει ποτέ διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής μέχρι το 2019. Πλέον οι συμπολίτες μας με αναπηρία υποβάλλουν ψηφιακά το αίτημα, για την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την πιστοποίηση αναπηρίας. Οι κωφοί και βαρήκοοι συμπολίτες μας από 18 έως 65 ετών παίρνουν κανονικά πλέον το αυξημένο επίδομα βαρηκοΐας, ύψους 391 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα οι ηλικίες αυτές αποκλείονταν. Πάνω από 1.300 άτομα έχουν επωφεληθεί από τον «Προσωπικό Βοηθό», ενώ το μόνιμο επίδομα των 250 ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορά και τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά έχουμε αρχίσει πλέον και βλέπουμε ένα Κράτος να έχει πολιτική για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Για την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων

Έχουμε μια ερώτηση ενός παιδιού για τον πατέρα του που είναι συνταξιούχος. Οι συνταξιούχοι είναι από τους πιο αδικημένους αυτής της χώρας, η οποία πέρασε πάρα πολύ δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί; Γιατί ενώ είχαν πληρώσει από τη δουλειά τους ξανά και ξανά με τις εισφορές τους, είδαν πολύ μεγάλο μέρος των συντάξεών τους να πετσοκόβονται. Τί έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους; Μετά από πάρα πολλά χρόνια ξεκινήσαμε τις αυξήσεις, χρόνο με το χρόνο. Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις 13% ήδη. Κάποιοι από αυτούς, που λόγω του νόμου Κατρούγκαλου είχαν την προσωπική διαφορά, πήραν αντίστοιχο επίδομα αυτά τα χρόνια. Από 1.3.2025 έχουμε απαλλαγή κι άλλων συνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι ένα μέτρο το οποίο ψηφίστηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό. Και ερχόμαστε πλέον και λέμε: Κάθε Νοέμβριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα παίρνουν 250 ευρώ με μόνιμο τρόπο. Δηλαδή κάθε χρόνο θα παίρνουν 250 ευρώ, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να ξέρουν και εκείνοι ότι πλέον θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Χρωστάμε στους ανθρώπους οι οποίοι μας μεγάλωσαν και στόχος είναι όσο μεγαλώνει η «πίτα» να τους επιστρέφουμε πίσω αυτά τα οποία έχουν στερηθεί.

Για την κατάσταση στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Βλέπω ερωτήσεις από φοιτητές για την κατάσταση στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Δεν θα σας το πω μόνο ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, θα σας το πω και ως απόφοιτος Δημόσιου Πανεπιστημίου. Για εμάς είναι προτεραιότητα τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Η χρηματοδότηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια έφτασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Προκηρύσσονται νέες θέσεις καθηγητών μελών ΔΕΠ. Προκηρύσσουμε νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού, 132 κολοσσοί ξένων πανεπιστημίων έρχονται να συμπράξουν με τα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Και να σας πω και κάτι; Επειδή έχω τελειώσει Δημόσιο Πανεπιστήμιο και πολλοί από εσάς ξέρετε τί συμβαίνει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πείτε μου εσείς, πόσα χρόνια είχατε να ακούσετε την εξής απλή είδηση: Κανένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή δεν έχει κατάληψη.

Για την «επιδοματική πολιτική»

Μας ρωτάτε αν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική. Η βασική μας πολιτική δεν είναι επιδοματική πολιτική. Γιατί; Γιατί έχουμε μειώσει 72 φόρους και άμεσους και έμμεσους φόρους και μάλιστα και πολλούς ΦΠΑ. Για τις μεταφορές, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα σχετιζόμενα με την υγεία. Ένα δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουν βρει δουλειά μισό εκατομμύριο άνθρωποι μέσα από την πολιτική μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που έρχεται το Κράτος με μόνιμο τρόπο και στηρίζει κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Με ρωτάτε για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Καταρχάς, να πούμε ότι αυτό είναι ένα έργο, το οποίο είναι σύνθετο. Έχουμε πει ότι θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό και της εταιρείας. Είναι ένα έργο το οποίο θα κρατήσει έξι μήνες και όταν έχουμε κάτι περισσότερο, προφανώς θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Για το Youth Pass και αν απαιτείται επανυποβολή αίτησης

Όχι, δεν χρειάζεται να κάνετε και πάλι αίτηση. Κανείς μια φορά αίτηση, όταν γίνεσαι 18 ετών -έχουν περάσει η αλήθεια είναι χρόνια για εμάς- και εφόσον συνεχίζουν και πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις, παίρνεις και την επόμενη χρονιά.

Για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα συντήρησης και ανάδειξης του χώρου.

Για την παρουσία της Chevron στη χώρα μας

Έχουμε και μια εξειδικευμένη ερώτηση για τη Chevron. Πάρα πολύ σημαντικό νέο αυτό το οποίο είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Υπέβαλε αίτημα η Chevron. Το απεδέχθη η ελληνική Κυβέρνηση. Να πούμε εδώ ότι η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων και η παρουσία της στη χώρα μας, σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, νοτίου της Κρήτης, όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ σημαντική.

…οι ερωτήσεις είχαν και κάποια “fun facts” για το ύψος, την αγαπημένη σειρά και τις συμμετοχές που ξεχώρισε στην Eurovision

Ναι, τώρα, ακριβώς το ύψος μου δεν είναι ερώτηση για την κυβερνητική πολιτική… 2.05 είμαι. Και αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ μου άρεσε να βγαίνω έξω και να σουτάρω, με έβαζαν να παίζω 5άρι σε όλες τις ομάδες που έχω παίξει, κάτι το οποίο το έκανα αναγκαστικά.

Ναι. Ούτε η σειρά έχει να κάνει με το κυβερνητικό έργο… Homeland χωρίς δεύτερη συζήτηση. Μακάρι να είχε 2 – 3 κύκλους ακόμα να καθόμασταν να το δούμε.

Τώρα να πω ξένο ή ελληνικό; Ξένο σίγουρα Grande Amore, Ιταλία 2015. Αν και δεν κέρδισε, θεωρώ μακράν το καλύτερο κομμάτι. Ελληνικό, δεν θα σας πω ψέματα. Μιχάλης Ρακιντζής S.A.G.A.P.O! Καλή επιτυχία στην Κλαυδία και στην Ελλάδα στη φετινή μας συμμετοχή!


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ