Ο «κίτρινος» πυρετός της Volkswagen «χτύπησε» τον Πύργο του Πειραιά
Σας βάζω σήμερα ένα κουίζ; Τι συνδέει την Κίνα, τη VW και τον Πύργο του Πειραιά; Σας απαντώ: Πριν ακόμη ξεκινήσει το «πατιρντί» με τους δασμούς του Τραμπ, η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είχε ξεκινήσει μια διαδικασία «λουκέτων» σε εργοστάσια, αλλά και συρρίκνωσης της παρουσίας της στις αλυσίδες αξίας, καθώς η επέλαση των φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας, την είχε «χτυπήσει». Έλα, όμως, που υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες που έφτασαν και στον... Πειραιά. Εκεί, λοιπόν και δη στον Πύργο του Πειραιά, είχε πιάσει «λιμάνι» αμερικανική εταιρεία, στήνοντας κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όμως η πτώση κατά 500.000 τεμάχια των πωλήσεων της VW έφερε αλλαγή σχεδίων. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των αναλυτών τη Δευτέρα για τα αποτελέσματα Dimand, ο επικεφαλής της Δ. Ανδριόπουλος, από κει που ο Πύργος, του οποίου την ανάπτυξη έχει κάνει η Dimand, ήταν 100% μισθωμένος πέρυσι το καλοκαίρι, έμειναν κενά 6.000 τ.μ. του call center. Κι αυτό, γιατί σε μια νύχτα άλλαξαν τα πλάνα και δεν έπιασαν δουλειά 600 άνθρωποι, που θα ήταν στις «γραμμές» για να εξυπηρετούν τους οδηγούς των VW ανά τον κόσμο. Πάντως, εν των μεταξύ η απώλεια καλύφθηκε και ο Πύργος Πειραιάς θα φτάσει και πάλι στο 100% και «εξ ου διαπραγματευόμαστε την πώλησή του» ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.
Η Metlen και οι κρίσιμες πρώτες ύλες και τα πολεοδομικά
«Πρέπει να βοηθηθούν εταιρείες όπως η Metlen που θέλει να παράγει σπάνια μέταλλα, ειδικά όταν η Κίνα π.χ. απαγορεύει τις εξαγωγές» είπε με νόημα και σημείωσε ότι και στον κλάδο των αναπτύξεων ακινήτων πρέπει να βοηθιούνται τα project, πχ αναπλάσεων σε γειτονιές. «Δεν είναι σκάνδαλο. Το 2025 το να γίνεται μια πολεοδόμηση, που σχετίζεται με την πρόοδο μιας γειτονιάς και στα πλαίσια μιας πράσινης ανάπτυξης δεν πρέπει να μπαίνει ένα σακί με άλλα ζητήματα.
Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε από γεγονότα όπως αυτά στη Μήλο, Σαντορίνη, κι από το κλίμα που τα παρασύρει όλα και οδηγεί στο να μην λειτουργεί τίποτα για δύο χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Ανδριόπουλος.
«Μπότηδες» κατά Fraport… για το αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Συνέντευξη έδωσαν χθες εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας της Κέρκυρας ενόψει και των εορτών του Πάσχα και της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες για το νησί των Φαιάκων όπου κυριαρχεί το έθιμο με τους μπότηδες, τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους γεμάτα νερό που ρίχνουν οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια.
Την Δευτέρα πάντως οι πρώτοι «μπότηδες» έπεσαν στα «κεφάλια» (με την έννοια των επικεφαλής) της Fraport, η οποία φαίνεται να κρατά «ακριβό» το αεροδρόμιο της Κέρκυρας για τις αεροπορικές εταιρείες. Μάλιστα όπως ειπώθηκε ευτυχώς η Αλβανία φτιάχνει αεροδρόμιο απέναντι και θα υπάρχει ανταγωνισμός με την Fraport και ίσως υποχρεωθεί να μειώσει τα τέλη… Πάντως να σημειωθεί ότι πάνω από 250.000 τουρίστες πέρασαν πέρυσι από την Αλβανία στην Κέρκυρα, είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για περισσότερες ημέρες. Αν οι Αλβανοί φτιάξουν και αεροδρόμιο η κίνηση αυτή θα αυξηθεί…
Νέα Hilton
Πάντως στην Κέρκυρα «προσγειώνεται» άλλο ένα Hilton σε συνεργασία με επιχειρηματικό όμιλο. Στο νησί από τις ξένες αλυσίδες, σήμερα έχει παρουσία η Marriott και τα Small Luxury Hotels of the World, ενώ πλέον το 60% των κλινών είναι σε 5αστερα και 4άστερα ξενοδοχεία. Κι από την Κέρκυρα στο παλαιό Χίλτον, στις όχθες του Ιλισσού. Εκεί στο «The Ilisian» της ΤΕΜΕΣ ΑΕ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, έρχεται σύντομα, εντός του έτους, το πρώτο ξενοδοχείο «Conrad» στην Ελλάδα, από τα κορυφαία, πολυτελή brands του ομίλου, καθώς και οι πρώτες «επώνυμες» κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences στην Ελλάδα.
Στον τουρισμό επενδύουν ο Λέων Πατίτσας και η Μαριέττα Χρουσαλά
Μια νέα εταιρεία με την επωνυμία «WHITE GEM Ι.Κ.Ε.» ίδρυσαν από κοινού (ζευγάρια είναι άλλωστε) ο εφοπλιστής Λέων Πατίτσας και η σύζυγος του Μαριέττα Χρουσαλά. Το κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 2.400.000 ευρώ με τον Λέοντα να κρατάει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου και η Μαριέττα το 1%. Αντικείμενο της εταιρείας είναι κάθε είδους δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα όπως ξενοδοχεία αλλά και θαλάσσια μεταφορά επιβατών κ.α. Όπως διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ ένα μέρος του κεφαλαίου διατέθηκε για την κάλυψη εξόδων που αφορούν στην μελλοντική απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτου στη θέση «Σάντα Μαρία» της Δημοτικής Ενότητας Πάρου, Δήμου Πάρου, Περιφερειακής Ενότητας Πάρου!
Air Doctor
Ας πετάξουμε όμως από τον τουρισμό σε παράπλευρο κλάδο. Την ώρα που η τηλεϊατρική είναι ζητούμενο στα νησάκια μας –και στο δικό μου - , κάποιοι προχωρούν. Είναι εντυπωσιακό ότι άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η μέθοδος κάλυψης πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας, στον αέρα! Η Emirates συνεργάστηκε με την Parsys Telemedicine για την ανάπτυξη εξοπλισμού επόμενης γενιάς, ο οποίος θα επιτρέπει στους επιβάτες να λαμβάνουν άμεση και υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η Emirates έχει επενδύσει πάνω από 2,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την κοινή σχεδίαση του εξοπλισμού με την Parsys, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε 300 αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια.
Πλήρες ιατρείο
Ο καινοτόμος «σταθμός τηλεϊατρικής» διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως βίντεο-συνεδριάσεις υψηλής ανάλυσης, απομακρυσμένη αξιολόγηση επιβατών, ασφαλή μετάδοση δεδομένων και ΗΚΓ 12 καλωδίων Telecardia, επιτρέποντας στο εξειδικευμένο πλήρωμα καμπίνας της Emirates να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Απορία ψάλτου… VIX
Άκουγα χθες μεσημέρι έναν φίλο να ρωτάει πόσο είναι ο VIX. Σάστισα γιατί έβλεπα ότι δεν είναι κρυωμένος, αλλά δεν μίλησα, λέω κάτι θα ξέρει. Συνέχισε την κουβέντα και δεν άντεξα, ρώτησα. Η απάντηση λοιπόν είχε να κάνει με αυτό που συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές.
Ο δείκτης VIX (Volatility Index) λοιπόν, γνωστός και ως δείκτης φόβου, είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης που μετρά τη μελλοντική αναμενόμενη μεταβλητότητα της αγοράς, όπως προκύπτει από τις τιμές των παραγώγων στον δείκτη S&P 500.
- Κάτω από 15: Σχετική ηρεμία στην αγορά.
- 15-25: Φυσιολογική μεταβλητότητα.|
- Πάνω από 25-30: Αυξημένος φόβος και αβεβαιότητα.
- Πάνω από 40: Σημαντική κρίση ή πανικός (όπως π.χ. στην κρίση του 2008 ή την πανδημία του 2020).
Αφού έμαθα, κοίταξα λοιπόν κι εγώ και είδα τον εν λόγω δείκτη να αγγίζει το 50...
Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr