Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συμμαχίες της Ελλάδας πιέζουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

fleet

Μια από τις πιο σοβαρές εξελίξεις φαίνεται ότι αποτελεί η προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης μετέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και που είναι κοινού ενδιαφέροντος, γιατί αφορά στις στρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πράγματι, σε φάση υποχώρησης ως προς τα στρατηγικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η Τουρκία, η οποία αισθάνεται, πλέον, την πίεση που της ασκεί ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη στήριξη και της νέας ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ενδιαφέρον της Chevron

Ενδεικτική είναι η οργή, αλλά και η απουσία αντίδρασης της Άγκυρας στο ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές των διεθνών υδάτων, που αυθαίρετα και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ως δήθεν «περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου». Ήδη, μετά την περιοχή νότια της Κρήτης, η Chevron με την ExxonMobil αναμένεται να στραφούν προς τη θάλασσα ανατολικά της Κάσου, όπου προ εξαμήνου περίπου είχε απειληθεί η έκρηξη μιας ακόμα ελληνοτουρκικής κρίσης.

Πρόσθετη απόδειξη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση περιστολής των φιλοδοξιών της είναι η εκ μέρους της προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για 22 χερσαία και θαλάσσια μπλοκ, σεβόμενη όμως τη «μέση γραμμή» με την Ελλάδα, σε αντίθεση με πάγιες πρακτικές της.

Τα εμπόδια στα F-35

Οι τεράστιες δυσκολίες που συναντά η Τουρκία στην προσπάθειά της για επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35 είναι ένα ακόμα στοιχείο που συνηγορεί στο ότι η περίοδος που διανύουμε είναι προβληματική για τις επιδιώξεις της γείτονος. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια έχουν φέρει η ελληνική και η ισραηλινή διπλωματία, οι οποίες ασκούν πιέσεις στην Ουάσινγκτον, η μεν πρώτη για να μην υπάρξει τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο, η δε δεύτερη για να μην ενισχυθεί η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει ανοικτά την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, δύο οργανώσεις που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές». Το σημαντικό σε αυτόν τον τομέα είναι ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα βέτο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στη Μέση Ανατολή, βάσει του MOU (memorandum of understanding) που έχουν υπογράψει Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ.

Προβλήματα πέραν της Μεσογείου

Δεν είναι, όμως, η «σκακιέρα» της Μεσογείου το μόνο πεδίο στο οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει αδιέξοδα και προβλήματα. Ακόμα και οι ασιατικές χώρες της επιρροής της, μέσω του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, άκουσαν με έκδηλη ικανοποίηση την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, να ανακοινώνει επενδύσεις 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στα εδάφη τους, κάτι που τα φέρνει πολύ πιο κοντά στις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κεντρικό ζήτημα που έχει πιέσει την Τουρκία προς «τη γωνία» είναι, βέβαια, η φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Εκρέμ Ιμάμογλου, που δείχνει την απόσταση της σημερινής Τουρκίας από τις δημοκρατικές αρχές της Δύσης και έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η Άγκυρα έχει βρεθεί σε άμυνα λόγω αυτής της εξέλιξης και, πάνω σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δέχεται τις πιέσεις από την Ευρώπη, την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλους περιφερειακούς παράγοντες που έχουν κάθε λόγο να μειώσουν τις «αυτοκρατορικές» φιλοδοξίες Ερντογάν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ