Άκουσα προ ημερών και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ για την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και την μεγάλη άνοδο του IRIS. Μαθαίνω, δε, ότι σύντομα, αναμένεται να ενταχθεί στην ομπρέλα του και άλλη μεγάλη διεθνής ηλεκτρονική τράπεζα, που την Παρασκευή θα κάνει ανακοινώσεις για την «καλπάζουσα» πορεία της εν Ελλάδι. Είναι, πάντως, αναπόφευκτο να καταγράφονται τέτοιες πορείες μια και το ύψος των προμηθειών των συστημικών τραπεζών στρέφουν, ολοένα και περισσότερους, σε άλλες λύσεις για τις μεταφορές χρημάτων τους, τις πληρωμές κτλ. Το ερώτημα είναι, πάντως, το τι έρχεται μετά ως τάση στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό που μαθαίνω από τους φίλους μου, που ξέρουν και «διαβάζουν τα μελλούμενα» είναι ότι οι προμήθειες θα μείνουν, αλλά θα έχουν άλλο νόημα. Δε θα επιβάλλονται, δηλαδή, για κάτι απλό, όπως μια πληρωμή, αλλά θα δίνουν μια υπεραξία στο χρήστη. Δηλαδή θα δομούνται στη βάση «μπουκέτων υπηρεσιών». Ουσιαστικά βαίνουμε στην εποχή της συνδρομητικής τραπεζικής, που ο χρήστης θα πληρώνει με κλιμακώσεις και θα έχει μια αναλογική επιστροφή σε υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις. Οψόμεθα…
Ο θησαυρός των προμηθειών στις τράπεζες
Πάντως, ένας άλλος φίλος μου, πάλι από τον χώρο, μου έλεγε με νόημα, βλέποντας τον συνωστισμό πελατών στις fintech εταιρείες: «Πώς να μη σπάνε κοντέρ, όταν ο κόσμος βλέπει ότι τα κέρδη των τραπεζών, εν συνόλω, από τις προμήθειες, χωρίς να κάνουν τίποτε, φτάνουν τα 2,5 δισεκ. ευρώ;». Ουδέν σχόλιον
Ο κόσμος ταξιδεύει
Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΙΝΣΕΤΕ για τον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο τουρισμός διεθνώς το 2024 καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη, φτάνοντας το 99% των προ-πανδημικών επιπέδων του 2019. Ειδικότερα, 1,4 δισεκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν το 2024, περίπου 11% περισσότεροι σε σχέση με το 2023 και ουσιαστικά όσοι και το 2019. Παράλληλα, πολλές περιοχές παγκοσμίως ξεπέρασαν τα προ-πανδημίας επίπεδα με τις αφίξεις να φτάνουν στη Μέση Ανατολή το 132% των επιπέδων του 2019, στην Αφρική το 107%, στην Ελλάδα το 106% και στην Ευρώπη το 101%. Ωστόσο, η Αμερική και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού υπολείπονται της πλήρους επαναφοράς των αφίξεων καταγράφοντας το 97% και 87% των επιπέδων του 2019 αντίστοιχα.
Ως προς τις τουριστικές εισπράξεις του 2024 σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, συμβαδίζοντας με την αύξηση των αφίξεων και προσεγγίζοντας ή ακόμα και υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2019.
Ο «θάνατος» του εμποράκου
Διαβάζω από την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το εμπόριο, ότι συνεχίζεται η συγκέντρωση. Όπως γράφει η έρευνα, οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο συνέχισαν την καθοδική τους πορεία (-8,9%), επιβεβαιώνοντας και φέτος ότι οι παραδοσιακές «νάνο»-επιχειρήσεις εγκαταλείπουν σταδιακά αλλά με συνέπεια την αγορά, ενώ ο κλάδος παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας (16,3% της απασχόλησης) αλλά και με τους περισσότερους εργοδότες στην οικονομία (26,5%).
Σενάρια επί σεναρίων για τους δασμούς Ακόμη και στις ΗΠΑ με τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς, οι εκεί αναλυτές ζούν στην …ομίχλη. Εχει πάντως ενδιαφέρον το εξής απόσπασμα από ανάλυση του Luke Lango, που διάβασα χτες και έλεγε τα εξής: Παρά την έντονη και εχθρική ρητορική που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όλοι θα σπεύσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κλείσουν γρήγορα νέες εμπορικές συμφωνίες τον Απρίλιο.
Εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Απριλίου, αναμένουμε από τις περισσότερες χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ή την παρατεταμένη καθυστέρηση των περισσότερων δασμών.
Θέμα εβδομάδων
Συνεπώς, πιστεύουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα τιμολόγια δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες και ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δράματος των τιμολογίων θα είναι στον «πίσω καθρέφτη».
Μόλις το δράμα των τιμολογίων κινηθεί εκεί πίσω καταλήγει, οι φόβοι για την ύφεση θα μειωθούν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα ανακάμψει, η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί εκ νέου και η χρηματιστηριακή αγορά θα εκτιναχθεί στα ύψη. Για να δούμε, γιατί πολύ καλό ακούγεται για να βγει αληθινό…
Πάντως η Harley-Davidson επιστρέφει… ακριβότερη;
Εν αναμονή πάντως των «αντιμέτρων» της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ, η Harley-Davidson επιστρέφει αλλά μάλλον θα είναι ακριβότερη…. Όσοι προλάβετε λοιπόν… Πάντως, η Harley-Davidson Athens, υπό τη νέα επίσημη εκπροσώπηση του Ομίλου Φάις, ανοίγει, ως φαίνεται, ένα νέο κεφάλαιο για όσους θέλουν να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία οδήγησης. Οι πρώτες μοτοσικλέτες έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, παραμένοντας πιστές στη διαχρονική μηχανική και τον αυθεντικό χαρακτήρα της Harley-Davidson, έτοιμες να προσφέρουν μοναδικές διαδρομές σε νέους και έμπειρους αναβάτες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ