Χωρίς τελειωμό μοιάζουν τα εσωκομματικά πάθη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξελίσσονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σημειώνει δημοσκοπική κάμψη διαρκείας και λογικά θα έπρεπε να επωφελείται κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση. Διακομματικό πηγαδάκι χθες στη Βουλή απορούσε πώς τα πράγματα στην Κουμουνδούρου έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι ο Παύλος Πολάκης αυτός που ζητάει αποφυγή των ακροτήτων, ψυχραιμία και χαμήλωμα των τόνων!
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα Γερουλάνου και το εξώδικο Κασσελάκη - Δυο έγγραφα με τη δίκη τους πολιτική σημασία
Το επίκεντρο της σύγκρουσης
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης τις τελευταίες μέρες έχει έλθει το ενδεχόμενο η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσει τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, συνεπώς να του απαγορεύσει στην πράξη να είναι υποψήφιος πρόεδρος, σε ένα κόμμα από το οποίο θα έχει διαγραφεί.
Παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν την πλειοψηφία, άλλωστε ήταν αυτό το όργανο που τον καθαίρεσε από πρόεδρο, ωστόσο στους κόλπους των «αντιΚασσελακικών» υπάρχουν αρκετοί που δεν θεωρούν ότι η διαγραφή του τέως προέδρου αποτελεί λύση.
Οι διαγραφές από μόνες τους, δεν αποτελούν πρόβλημα για την Αριστερά γενικότερα. Η πολυδιάσπαση του χώρου σε πολλά μικρά κόμματα, που μετά από ένα μικρό διάλειμμα φαίνεται ότι επανέρχεται, συντίθεται από διασπάσεις και από διαγραφές. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι η διαγραφή ενός υποψηφίου προέδρου, στις παραμονές της εκλογικής μάχης.
►Διαβάστε επίσης: Όλα της κάλπης δύσκολα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα πολιτικά ερωτήματα
Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό debate, με πολιτικά ερωτήματα: Πώς θα δικαιολογηθεί η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς, ενός προσώπου που οι πολυπληθείς αντίπαλοί του το κατηγορούν ως μη αριστερό; Το φυσιολογικό δεν είναι να εμπιστευθούν την κρίση των αριστερών πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτοί να καταψηφίσουν έναν μη αριστερό υποψήφιο;
Τα ερωτήματα αυτά -διατυπωμένα με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε συζήτηση- κυριαρχούν στους κόλπους όσων εργάζονται για έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη και προφανώς προεξοφλούν ότι η ήττα του στις εκλογές θα σημάνει και την οικειοθελή του έξοδο από το κόμμα. Αν όμως δεν ηττηθεί, αλλά καταφέρει -όπως δείχνουν μερικές μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας- να επικρατήσει και πάλι, όπως πέρυσι; Τότε όσοι διαφωνούν μαζί του και έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του, πρέπει αυτοί να είναι που θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ- μαζί και την κρατική επιχορήγηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η διαγραφή
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η διαγραφή Κασσελάκη είναι μονόδρομος για να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αριστερή του φυσιογνωμία, θεωρούν ότι θα γίνει μια συζήτηση για δέκα- δεκαπέντε ημέρες και το θέμα θα φύγει από την επικαιρότητα, ενώ ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει δικό του κόμμα, πέρα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το άγριο σκηνικό, ο Παύλος Πολάκης ξορκίζει τη διαγραφή Κασσελάκη με πολιτικό σκεπτικό, λέγοντας δηλαδή ότι δεν είναι λύση η διαγραφή ενός στελέχους που ήταν πρόεδρος μέχρι πριν λίγο καιρό και θέλει να θέσει τον εαυτό του στην κρίση της λαϊκής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτή να αποφασίσει αν θα είναι και πάλι πρόεδρος, ή όχι.
Η ηρωοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη, το αμφίβολο του εκλογικού αποτελέσματος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η κρατική χρηματοδότηση στο κόμμα και οι πιθανές συμμαχίες εναντίον Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο, θα είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την τελική απόφαση που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή στη συνεδρίασή της που ξεκινά αύριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!