Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση 100 ευρώ από 1η Ιουλίου και για τους σωφρονιστικούς – «Η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής»

Σαφή μηνύματα για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, την αξιοποίηση της δημοσιονομικής ευελιξίας αλλά και για τη στήριξη των ενστόλων έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινώντας από τα οικονομικά ζητήματα και ειδικά τα μισθολογικά των ενστόλων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Θυμίζω τα 100 ευρώ αύξηση από 1η Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων», προαναγγέλλοντας επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Αιχμές για τη στάση της Ευρώπης

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τον ρόλο της Ευρώπης, αφήνοντας αιχμές για την παθητική της στάση τις τελευταίες δεκαετίες: «Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τραμπ το 2017, σημείωσε: «Ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αμέλησε τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας: «Η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Σε μια φράση με έντονο συμβολισμό και καθαρό μήνυμα για τον γεωπολιτικό ρεαλισμό που οφείλει να υιοθετήσει η Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται σήμερα και μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε: «Οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν η ΝΔ και το ΕΛΚ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να προτάξουν τα θέματα της άμυνας».

Παραδέχθηκε πάντως πως «γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ούτε προς ταχύτητα ούτε στην έκτασή τους αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατιωτική αυτονομία».

Για τη ρήτρα διαφυγής

Σχετικά με τη «Ρήτρα Διαφυγής», τη χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία», η οποία «μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία που όμως δεν είναι απεριόριστη». Ξεκαθάρισε ότι: «Η ευελιξία πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ ώστε να μην εκτροχιάσει την πορεία μας» και υπογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει η δημοσιονομική ευελιξία να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».
Οι εξοπλιστικές δαπάνες

Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές δαπάνες της κυβέρνησης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση μας πήρε δύσκολες αποφάσεις για τα Rafale και τις Belharra και το κάναμε γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε το 2019 δεν θέλω να μιλήσω δημόσια. Θα πω μόνο ότι εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό την γενική ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε κάποια πράγματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας με επιδοτήσεις και όχι νέα δάνεια: «Το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι' αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση».

Ο αντιπυραυλικός θόλος

Παράλληλα, προανήγγειλε την ελληνική πρόταση για «δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ», ενώ τόνισε ότι «ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πως θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Απαντώντας στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της αμοιβαίας συνδρομής, σχολίασε: «Στο ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο και λέει ότι η επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ. αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν η επίθεση γίνει από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ». Υπενθύμισε ότι «στις ευρωπαϊκές συνθήκες υπάρχει άρθρο ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί επίθεση».

Σε αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον νόμο Μανιάτη και τα οικόπεδα για υδρογονάνθρακες, ο Πρωθυπουργός είπε: «Στην πρώτη μου δήλωση αναγνώρισα ότι χαράχθηκαν το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προκηρύχθηκαν αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον, άρα κατά καλό έκαναν οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Κλείνοντας και απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο για την υπόθεση Τσάφου, απάντησε κοφτά: «Εγώ επέλεξα να μιλήσω με τις πράξεις των ανθρώπων και όχι με λασπολογία».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ