H σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που αποφάσισε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας στην Αθήνα, αλλά και σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η ανησυχία αυτή αφορά στις πιθανές σημαντικές απειλές και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η βεβαιότητα για την απάντηση που θα δώσει το Τελ Αβίβ, καθώς και η πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν το Ισραήλ - ήδη χθες υπήρξε ενημέρωση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις ισραηλινές κατέστρεψαν ιρανικούς πυραύλους, άρα υπάρχει ήδη αμερικανική εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις - στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από χθες το βράδυ.
Διαβάστε επίσης: Το Ιράν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του Ισραήλ με βροχή πυραύλων
Ανησυχία για μεταναστευτικές ροές
Τι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι μερικώς μόνο γνωστό. Η γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αν συμβεί θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας.
Υπάρχουν ήδη έτοιμα σχέδια αποτροπής κι αυτά επικαιροποιούνται υπό το φως των νέων εξελίξεων. Η συμφωνημένη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιου και για θέματα μετανάστευσης, Αλί Γιερλίκαγια, προσλαμβάνει ιδιαίτερο, αυξημένο ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε γνωστό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας έκτακτης συνόδου υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών στης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και μέσα σε λίγες ώρες.
Η μεγάλη ανησυχία της Αθήνας, όμως, προκύπτει από τη συμμετοχή πολλών κρατών στη χθεσινή σύρραξη: Οι ΗΠΑ σαφώς βοήθησαν αμυντικά το Ισραήλ, ενώ φαίνεται ότι στον άξονα αυτό προστέθηκε και η Ιορδανία.
Πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για ενημέρωση της Ρωσίας εκ μέρους του Ιράν για τη χθεσινή επίθεση και λήψη του «πράσινου φωτός» από το Κρεμλίνο. Επίσης διαφαίνεται συμμετοχή και της Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό του Ισραήλ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος της.
Διαβάστε επίσης: Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Το Ισραήλ χτύπησε συστοιχίες πυραύλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Απειλές από Ιράν
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανός επόμενος στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά, στη γειτονιά μας, την πιθανότητα πολεμικών επιχειρήσεων.
Άλλωστε, λένε έμπειροι στρατιωτικοί παράγοντες στην Αθήνα, σε μια κλιμακούμενη πολεμική σύρραξη, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι σε μια κλιμάκωση του πολέμου, δεν θα εμπλακούν ακόμα και χώρες που αυτοτοποθετούνται στο κάδρο της έντασης, όπως έκανε χθες ο κ. Ερντογάν.
Οι τιμές του πετρελαίου
Συναφής ανησυχία είναι και η ραγδαία άνοδος που σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου αμέσως μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, κάτι που αναμένεται να επαναφέρει το πρόβλημα της ακρίβειας, αν οι τιμές εκτιναχθούν και διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Ήδη χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Κύπριος ομόλογός του, Βασίλης Πάλμας, αποφάσισε να διαθέσει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, προκειμένου να μεταβεί στο Λίβανο και να απεγκλωβίσει από εκεί Κύπριους πολίτες.
Προφανώς, βέβαια, είναι μάλλον δύσκολο καθένας που θα επιβαίνει στο C-130 θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει δείξει το διαβατήριό του ώστε να προκύπτει σαφώς ότι είναι Κύπριος, άρα ίσως διασώσουν και πολίτες άλλων κρατών.
Οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό, τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και το ΚΥΣΕΑ καλείται να δομήσει μια στάση ενόψει μιας πιθανής περαιτέρω κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!