Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, εύλογα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη χώρα μας, καθώς υφέρπουν και φήμες για σταδιακή ωρίμανση των συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έναρξη της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, η πολυήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, η οποία κορυφώνεται σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε πολυδιάστατη σημασία καθώς καλλιέργησε σειρά διπλωματικών επαφών που βελτιώνουν σαφώς τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.
Πρώτα από όλα η συνάντηση το πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανέδειξε με σαφήνεια τις αποστάσεις που παίρνει η Ελλάδα από το άνευ όρων και ορίων αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή. Βεβαίως έχουν υπάρξει συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικής σημασίας σύμμαχο της Ελλάδας, ωστόσο σε έναν τέτοιο πόλεμο, ορθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παίρνουν μια προσεκτική θέση, που στηρίζεται στην πάγια θέση της Αθήνας για δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή, ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού.
Μεγάλης σημασίας ήταν και η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησαν αναλυτικά τις πιθανές επιπτώσεις μιας παράτασης της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ενημερώθηκε και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, στην οποία συμμετέχει και η μεγάλη γαλλική εταιρεία Nexans. Παράλληλα οι τρεις ηγέτες προετοιμάστηκαν για την επικείμενη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών που θα διεξαχθεί στην Κύπρο και που κύριο θέμα της δεν μπορεί να είναι άλλο από τις δραματικές εξελίξεις ση Μέση Ανατολή.
Η Αθήνα έχει διαβλέψει ότι το Αμμάν μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, γι αυτό οργανώθηκε χθες τριμερής διάσκεψη Ελλάδας- Κύπρου Ιορδανίας με συμμετοχή των τριών υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, Κωνσταντίνου Κόμπου και Αϊμάν αλ Σαφάντι, ενώ το πρόγραμμα περιείχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Γεραπετρίτη και αλ Σαφάντι με μενού τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ- Παλαιστίνης- Λιβάνου.
Από το κάδρο των τριμερών συναντήσεων η ελληνική διπλωματία δεν εξαίρεσε την Αίγυπτο, με την οποία επίσης η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς, με αποκορύφωμα τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου, που μάλλον θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας, ενώ Αθήνα και Κάιρο συζητούν συστηματικά και το θέμα του μεταναστευτικού, καθώς οι προβλέψει για την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι δυσοίωνες, κάτι που δημιουργεί δευτερογενή προβλήματα στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, όπως συνηθίζει σε κάθε τέτοια περίσταση, με δεκάδες επενδυτές, στους οποίους εξέθεσε αναλυτικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέδειξε τις παραμέτρους οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, για όποιον αναζητεί λύσεις για τοποθέτηση κεφαλαίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μερικές ακόμα συναντήσεις, όπως αυτή με τον πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, καθώς οι δυο χώρες θα είναι την επόμενη διετία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με τον Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργό της Αρμενίας με την οποία η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις. Τέλος, η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εντάσσεται στην επίμονη στρατηγική Μητσοτάκη να δημιουργεί και να ενδυναμώνει σχέσεις, με αφορμή θέματα χαμηλής πολιτικής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!