Δεν ήταν «άλλο ένα συνέδριο» αυτό που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την enfant gâté των αμερικανικών think tank, το ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Οι γνωρίζοντας περί των ενεργειακών και γεωστρατηγικών μου έλεγαν πως πρόκειται για πολύ σοβαρούς παίκτες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως πρόσωπα και πράγματα. Δηλαδή κοινώς high politics…
Δεν ήταν τυχαίο, συνεπώς, ότι το forum συγκέντρωσε υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχους και ειδικούς από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τον αντίκτυπό του στη διατλαντική ενεργειακή και κλιματική πολιτική.
Και σε αυτό το περιβάλλον, δεν ήταν τυχαίο πως partner από την Ελλάδα ήταν η ΔΕΗ με τον Γιώργο Στάσση να δίνει την κεντρική ομιλία, περιγράφοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και αναφέροντας ότι «οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας προσφέρουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για επιχειρηματικές λύσεις με έμφαση στην ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη».
Αμερικανικό ενδιαφέρον
Λίγο πριν παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε κοιλάδα ΑΠΕ και Giga Data Center, ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ ανέλυσε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους κλάδους της ενέργειας και της τεχνολογίας.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν τον Στάσση όλοι αυτοί οι αμερικανοί τεχνοκράτες. Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, όπου εκεί σε αντίστοιχο forum είχε αναπτύξει το όραμά του με αιχμή την πρώην χρεοκοπημένη και νυν θαλερή ΔΕΗ.
Είναι προφανές πως η αφρόκρεμα της αμερικανικής αγοράς και ο λεγόμενος «αμερικανικός παράγοντας» όταν συζητά για γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια επιλέγει τον Στάσση ως συνομιλητή, επικεφαλής της ΔΕΗ, που εξελίσσεται σε μια σε «πράσινη powertech εταιρεία» και ισχυρό περιφερειακό παίκτη της Αν. Ευρώπης. Κάτι που τραβάει, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον των αμερικάνων. Και όχι μόνο…
Με τους μεγάλους της άμυνας η METLEN
Μια που πιάσαμε τις εταιρείες ενέργειας θυμήθηκα την METLEN, που μαθαίνω πως ανοίγει «μεγάλη πόρτα» στην Ιταλία, όχι μόνο μέσω των ΑΠΕ και των στρατηγικών συνεργασιών με πελάτες όπως η ΔΕΗ, η Saint-Gobain και η Statkraft, αλλά και μέσω της IVECO, μέλος του ομίλου Ανιέλλι. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τοποθετώντας τη METLEN στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Η IVECO Defence Vehicles βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, επιδιώκοντας μεγαλύτερη εξειδίκευση στον αμυντικό τομέα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 20%. Η σύμπραξη με τη METLEN έρχεται την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας στην Ελλάδα στρατηγικό ρόλο στις αμυντικές προμήθειες της Ευρώπης.
Η Ιταλία αποτελεί ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής άμυνας και με την επένδυση της METLEN στην εγχώρια παραγωγή, το σκηνικό αλλάζει. Από τη δημιουργία του αμυντικού hub στον Βόλο, η METLEN παίζει πλέον με τους "μεγάλους" της αμυντικής βιομηχανίας. Με κάθε της κίνηση αποδεικνύει ότι η στρατηγική της είναι πιο αποφασιστική από ποτέ: να φέρει την Ελλάδα και την Ευρώπη στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της άμυνας.
Μην πουλάτε το χρυσάφι…
Ρώτησα πάλι τον φίλο μου τον χρηματιστή, πού θα πάει η δουλειά με τον χρυσό; Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, μου εξήγησε, θα μπορούσε να συνεχίσει να πιέζει το USD χαμηλότερα, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές του χρυσού βραχυπρόθεσμα. Κατά την άποψη πολλών αναλυτών μου είπε, μια ευρεία εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων της Αμερικής θα μπορούσε επίσης να είναι ανοδικός μοχλός για τον χρυσό.
Οι αναλυτές της JPMorgan στο μεταξύ, βλέπουν πλέον και τα 4.000 $ την αυγγιά. «Με κάθε φάση των 1.000 $ να διαρκεί περίπου δύο τρίτα λιγότερο χρόνο από την προηγούμενη, και λαμβάνοντας υπόψη τον νόμο της μείωσης των αποδόσεων παράλληλα με την έλξη των επενδυτών για στρογγυλούς αριθμούς, θα μπορούσε το όριο των 4.000 $ να είναι προ των πυλών».
Μύρισαν οβελία στο …Τόκιο
Η χρονική ταύτιση του Ορθόδοξου και καθολικού Πάσχα, έχει τροφοδοτήσει την ταξιδιωτική αγορά με αξιόλογη κινητικότητα. Αυτό που μου έκανε κλικ είναι ότι ο οβελίας μύρισε από Ιαπωνία μέχρι και Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα της ζήτησης που καταγράφει η FedHATTA στον εισερχόμενο τουρισμό, οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται τόσο από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία) όσο και από μακρινές αγορές (Λ. Αμερική, ΗΠΑ, Ιαπωνία). Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των αγορών αυτών για την εν λόγω περίοδο είναι η Αθήνα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική, ενώ και η κρουαζιέρα απορροφά σημαντικό μέρος της ζήτησης.