Νέα
  • ΓΔ: 1536.74 +0.38%
  • Τζίρος: 63,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι του ραντεβού στις ΗΠΑ

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα και πραγματοποιεί συναντήσεις.

Κι αυτό, γιατί από την έκβαση των συζητήσεων του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη, μπορεί να κριθούν πολλά πράγματα στην εξωτερική αλλά και την οικονομική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

Αύριο αναμένεται η συνάντηση με Ερντογάν

Πρώτη και κύρια συνάντηση, είναι αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό κι έχει προετοιμαστεί με προσοχή από τα επιτελεία των δυο ηγετών και ορίζει ένα «σερί έξι συναντήσεων» των δυο ανδρών μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα και, πάντως, ανοικτοί δίαυλοι επαφής σε πολλά επίπεδα.

Τα προβλήματα

Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Το καλό κλίμα, οι συχνές συναντήσεις, καθώς και οι διαρκείς επαφές για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, δεν απέτρεψαν τη «μίνι κρίση της Κάσου» όπου η Τουρκία θέλησε, σε αντίθεση αυτής της πολύμηνης και προσεκτικής προσέγγισης, να υπερασπιστεί «μέχρι κεραίας» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πάνω στο οποίο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις βλέψεις της στο Αιγαίο.

Άλλωστε τις δυσκολίες δεν τις έχει κρύψει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχει η προσέγγισή μας με την Τουρκία» καθώς και ότι «η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παραμένει στο τραπέζι και συνιστά απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» (ΔΕΘ 2024).

Πέρα από τις γνωστές διαφορές μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας, οι δυο πόλεμοι που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) δίνουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να ελιχθεί -όπως κάνει συνήθως- μεταξύ Δύσης και Τρίτου Κόσμου, προκειμένου να αναδειχθεί σε μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας.

Αυτό, μάλιστα, θα ενισχυθεί σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς η προεδρική εκλογή στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου αποτελεί ακόμα μια μεταβλητή στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς Αθήνας και Άγκυρας.

Αυτές οι φιλοδοξίες, που παραμένουν παρά τις πολλαπλές αποτυχίες της Τουρκίας να τις πραγματοποιήσει, εμποδίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν από το να κάνει θαρραλέα βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Αθήνα στο πεδίο του περίφημου «πολιτικού διαλόγου», ο οποίος περιλαμβάνει τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα που χωρίζουν Ελλάδα - Τουρκία, όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα παιχνίδια του καθεστώτος Ερντογάν στο Μεταναστευτικό, ο εξωφρενικός ισχυρισμός των Τούρκων ότι, δήθεν, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο πραγματικός σεβασμός της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος που έχει πρόσβαση σε θαλάσσιες περιοχές και δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αντιπροσωπεία και ιδίως ο πρωθυπουργός προσέρχεται με θετική διάθεση και αισιοδοξία ότι οι διαρκείς επαφές, συζητήσεις και συνεννοήσεις που προηγήθηκαν τους αρκετούς προηγούμενους μήνες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο κρατών, ίσως ανοίξουν το δρόμο για μια πιο ουσιαστική και πολιτική προσέγγιση στο πώς επιλύονται ζητήματα που δημιουργούν διαχρονικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

Αν δεν υπάρξει μια δύσκολη, αλλά θεαματική εξέλιξη στο θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας -που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο- στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, τουλάχιστον, να διασφαλιστεί η διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, να αποφευχθούν νέες κρίσεις τύπου Κάσου, το ιταλικό ερευνητικό να επανέλθει για τις έρευνές του, να υπάρξει σιωπηλή, έστω, αποδοχή, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και να δοθεί όσος χρόνος ακόμα χρειάζεται στην ωρίμανση των καλών σχέσεων, μήπως σε επόμενη φάση υπάρξει περίπτωση να προχωρήσει προς επίλυση το μεγάλο αγκάθι των θαλασσίων ζωνών.

Μετά το αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν, πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα θα έχουν πάρει μια απάντηση. Ας είναι προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας των δυο λαών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ