Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις τρεισήμισι ωρών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη έγιναν θετικά βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (Great Sea Interconnector).
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις εκκρεμότητες και παραμέτρους του έργου και βρήκαν κοινά σημεία, ωστόσο υπάρχει δρόμος για να διανυθεί έως την οριστική υπογραφή της συμφωνίας. Αύριο η ΡΑΕΚ θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στην αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» ήταν η λήψη απόφασης από την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Λευκωσίας ως μετόχου στο Great Sea Interconnector, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο δεν προσδιόρισε το χρόνο και δεν αποκλείεται να πάρει μήνες, αφού εκκρεμεί η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων των τεχνικοοικονομικων στοιχείων της μελέτης κόστους-οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA), που ετοίμασε ο ΑΔΜΗΕ.
Αύριο η απόφαση της ΡΑΕΚ για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, αύριο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η ΡΑΕΚ θα κληθεί να εγκρίνει δύο αλλαγές, για τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει στο πλαίσιο προηγούμενων τηλεδιασκέψεων με την ελληνική ρυθμιστική αρχή, τοελληνικό Υπουργείο Ενέργειας, την Κομισιόν και τον ΑΔΜΗΕ:
- Την έναρξη παραχώρησης στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) εσόδων, προς κάλυψη δαπανών του κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Πρόκειται δηλαδή για ενσωμάτωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της απόφασης που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό, για χρηματοδότηση του φορέα υλοποίησης με 25 εκατ. τον χρόνο (συνολικά 125 εκατ. ευρώ την περίοδο 2025-2029), έναντι εύλογων εξόδων του για τις κατασκευές.
- Και τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό η αυριανή τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης της 2ας Ιουλίου 2024 να μην είναι η τελευταία, καθώς εκκρεμούν και άλλα θέματα που χρήζουν αποφάσεων από τις δύο κυβερνήσεις και τις δύο ρυθμιστικές αρχές.
Η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί να επιμεριστεί κατά 50 - 50 στις δύο πλευρές το όποιο κόστος από ενδεχόμενη διακοπή ή μη λειτουργία της διασύνδεσης για γεωπολιτικούς λόγους που δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο το CBCA θα τροποποιηθεί τελικά ή όχι για να ενσωματωθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50-50 στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1.94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του.
Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ειδικότερα για τη διασύνδεση, η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».
Νωρίτερα κατά το καλωσόρισμα του κ. Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, καλωσήρθες για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα. Επομένως θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή την συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!