Νέα
  • ΓΔ: 1423.61 +0.31%
  • Τζίρος: 67,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ: Αντιπαραθέσεις και στρατηγικές ενόψει των εκλογών για την ηγεσία

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις της (διευρυμένης) Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ήταν η χθεσινή, όπου οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του κινήματος άνοιξαν τα χαρτιά τους, και παρουσίασαν το δικό του, ξεχωριστό πολιτικό πλαίσιο ο καθένας και η καθεμιά, με βάση το οποίο διεκδικεί την ψήφο της πολιτικής βάσης του κόμματος.

Ήταν έξι ομιλίες υψηλού πολιτικού επιπέδου, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, δηλαδή παρουσιάστηκαν «έξι διαφορετικά ΠΑΣΟΚ» στους εκλογείς της 6ης και 13ης Οκτωβρίου, έτσι που η τελική επιλογή να αποτυπώνει την πραγματική βούληση της λαϊκής βάσης της κεντροαριστεράς για το ποιο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται η χώρα και ο πολιτικός αυτός χώρος.

Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα αντιφάσεων, γι αυτό μέσα στον πολιτικό πολιτισμό, που υπερτονίστηκε με θερμές χειραψίες και ευγενικές προσφωνήσεις, ώστε να γίνουν από την κοινή γνώμη οι απαραίτητες συγκρίσεις με ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες στράφηκαν εναντίον των πάντων. Ειδικότερα:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικέντρωσε την ομιλία του στα πεπραγμένα της δικής του περιόδου, θέτοντας στο ακροατήριο το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» εννοεί επί των δικών του ημερών. Θύμισε ότι ο ίδιος έθεσε τέλος στο ερώτημα «με ποιον θα πάτε;» και είπε ότι κάνει πράξη τη λαϊκή προσδοκία να ξαναγίνει μεγάλο το ΠΑΣΟΚ και να στείλει σπίτι της τη Νέα Δημοκρατία. Έκανε -όπως όλοι οι υποψήφιοι- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και θύμισε τους 8 εθνικούς στόχους που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε εναντίον της Νάντιας Γιαννακοπούλου όταν αναρωτήθηκε αν όσοι έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7.10 το απόγευμα των ευρωεκλογών, ανησυχούσαν για την επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις 7 παρά δέκα. Στράφηκε και κατά του Χάρη Δούκα λέγοντας ότι «κάποιοι πέρυσι τέτοιον καιρό έταζαν λαγούς με πετραχήλια και τώρα τα βλέπουμε τα χαΐρια τους». Επίσης στράφηκε κατά των Δούκα και Διαμαντοπούλου όταν είπε ότι «κάποιοι λένε ότι μπορούν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη αλλά δεν μας λένε πώς». Το κύριο μήνυμα της ομιλίας του ήταν «περάσαμε τα δύσκολα, τώρα είναι η ώρα να ξαναγίνουμε μεγάλοι».

Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι φέρνει μήνυμα ελπίδας από όλη την Ελλάδα, κι όταν αν σήμερα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αύριο μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Έκανε λόγο για ένα πολιτικό σχέδιο που έχει φτιάξει εδώ και καιρό με τους συνεργάτες του και που το επικαιροποιεί συνεχώς και τόνισε ότι σήμερα 3,5 εκατομμύρια πολίτες δεν πάνε στις κάλπες γιατί δεν βλέπουν κάτι που να τους εμπνέει, στρέφοντας έτσι τα βέλη του στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Η προοπτική της εξουσίας δεν θα έλθει μόνη της, απαιτεί αλλαγή πολιτικής, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή ηγεσίας» είπε. Θεώρησε ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία αποτελεί «νέα ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ», ενώ για τον εαυτό του είπε ότι δεν έχει κομματικές παρέες, αντίθετα έχει μάθει να φτιάχνει ομάδες, θέλοντας έτσι να δείξει ότι μπορεί να συνθέσει μέσα στο κόμμα ως πρόεδρος. Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε ο Χάρης Δούκας, καθώς ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι δουλειά part time» κι έκλεισε την ομιλία του με μια ακόμα επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν τόνισε ότι «δεν πάει άλλο ένα σύστημα με κυρίαρχο τον κ. Μητσοτάκη και κατακερματισμένη την αντιπολίτευση».

«Βρέχει ψήφους κι εσύ μένεις κολλημένος στο 13%»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν η πιο σφοδρή κατήγορος της ηγεσίας Ανδρουλάκη, «σήκωσε το γάντι» της μπηχτής του σημερινού προέδρου για όσους έθεσαν θέμα ηγεσίας «στις 7.10» της νύχτας των ευρωεκλογών και είπε ότι «όταν βρέχει ψήφους κι εσύ μένεις κολλημένος στο 13% κι είσαι ικανοποιημένος από αυτό, αυτό είναι ένα κόμμα που δεν με ικανοποιεί». Χαρακτήρισε «θολά διλήμματα» τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και επανήλθε λέγοντας ότι «έθεσα πρώτη το ζήτημα των αιτίων που δεν μας επέτρεψαν να επωφεληθούμε από την αποσυσπείρωση των αντιπάλων μας», ενώ χαρακτήρισε «ανεπανάληπτη ιστορική ευκαιρία» για το ΠΑΣΟΚ, την τωρινή συγκυρία. Τα δυο μηνύματα που μετέφερε στο ακροατήριο είναι πρώτον ότι η ΝΔ  έχει συγκεντρώσει τεράστια δυσαρέσκεια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και δεύτερον, ότι η λαϊκή απαίτηση είναι να μη χάσει το ΠΑΣΟΚ την ιστορική ευκαιρία. Στράφηκε και εναντίον του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου όταν είπε ότι «στο ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζονται αυτόκλητοι μεσσίες» ενώ στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας της ανέφερε πως «η διαπλοκή απαξιώνει υποψηφιότητες».

Η Άννα Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στον Κώστα Σημίτη, ενώ εντόπισε τις ρίζες του ΠΑΣΟΚ στον Ελευθέριο Βενιζέλο με τη φράση «η ιστορία μας κτυπά την πόρτα». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη που ήταν παρών στη συνεδρίαση. Διάλεξε να μην απευθυνθεί μόνο στο κομματικό ακροατήριο, αλλά σε όλη την κοινωνία κι υπογράμμισε ότι η πολιτική ουσία των εσωκομματικών εκλογών είναι να απαντάς στο ποιος, στο τι και στο πώς. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εναλλακτική λύση με 13% ή με 15%, σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση γι αυτό εμείς πρέπει να αλλάξουμε» πρόσθεσε και έκανε λόγο για ένα νέο ΠΑΣΟΚ («όχι ως επιστροφή, αλλά ως ένα δημοκρατικό κοινωνικό κίνημα του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα big bang» πρόσθεσε. Επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα τονίζοντας (με αναφορά στο όνομά του) ότι για εκείνην είναι θεμελιακό ζήτημα η πολιτικά ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με το επιχείρημα ότι οι προθέσεις για «κοινές καθόδους» συνιστά αυτοκτονική επιλογή.

Ο Χάρης Δούκας θέλησε να προσδώσει εθνικά χαρακτηριστικά στην εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε από την αρχή στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας «δεν πείσαμε, αλλά οι ευκαιρίες δεν θα είναι άπειρες» και συνέχισε την επίθεση στον σημερινό πρόεδρο: «Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να βάλουμε φρένο» με πολιτικό σχέδιο και κοινωνικές συμμαχίες. ΜΕ τη φράση «τέρμα στις διαχειριστικές αντιλήψεις, στο φόβο, στην υποταγή» επιχείρησε να καταδείξει αυτό που ο ίδιος θεωρεί μειονέκτημα της έως τώρα ηγεσίας του κινήματος, ενώ περιέγραψε τις συμμαχίες του κάνοντας κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπου συνολικά η κεντροαριστερά βρίσκεται απέναντι. Μνημόνευσε την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στράφηκε και κατά της Άννας Διαμαντοπούλου όταν είπε ότι εκείνος δεν άφησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε μια πολιτική ομιλία με γωνίες, την οποία ξεκίνησε με αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο και τη Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Παπανδρέου, επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «δεν διανοήθηκα ποτέ να φύγω από το ΠΑΣΟΚ» ενώ παρουσίασε με σαφήνεια τη δική του πολιτική πρόταση για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θα είναι «δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας». Θύμισε την κινηματική διάσταση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η θέση του για «ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ ενοχλεί, όπως και αυτοί που το προτείνουν» γι αυτό και τα συμφέροντα επιχειρούν να μειώσουν και να απαξιώσουν την προσπάθειά του. «Ζητώ να είμαι επιλογή όσων θέλουν ένα μεγάλο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ» είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, ενώ δεν παρέλειψε να στραφεί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «συλλογικότητα δεν είναι η ενός ανδρός αρχή».

Και οι έξι ομιλίες ήταν εξόχως πολιτικές, δεν υπερέβησαν τα εσωκομματικά εσκαμμένα, είχαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους και συνεπώς άνοιξαν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο τριών εβδομάδων μέχρι την πρώτη αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου, οπότε οι εκλογείς θα αξιολογήσουν τις τοποθετήσεις κάθε υποψηφιότητας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ