Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργιάζει το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης

Καζάνι που βράζει; Κινούμενη άμμος; Όλα ανοιχτά; Στερεύουν, πια, και οι πομπώδεις δημοσιογραφικοί τίτλοι με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως το πρωτοσέλιδο της αριστερής Liberation της 2ας Νοεμβρίου 2011 με μια ελληνική λέξη μόνον («Χάος») να αποδίδει καλύτερα τις εξελίξεις στο πολύπαθο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά σύμπτωση, 1-3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το Έκτακτο ΣΥνέδριο του πολύπαθου κόμματος και στις 24 Νοεμβρίου- 1η Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Οι μνηστήρες

Ήδη υπάρχει εκδήλωση πρόθεσης για κατάθεση υποψηφιότητας από τον Παύλο Πολάκη, τον Νίκο Φαραντούρη και τον Απόστολο Γκλέτσο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέπτεται τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και η Ρένα Δούρου.

Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο ο Νίκος Παππάς, αλλά χωρίς κανείς να έχει την εξουσία να του δώσει ένα πολιτικό πλαίσιο, μια γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Απόψε, αυτοσχεδιάζουμε, που έλεγε κι ο Πιραντέλλο!

Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις -για τις οποίες είχε τελείως διαφορετική εικόνα- βλέπει ακόμα και παραδοσιακούς υποστηρικτές του να παίρνουν αποστάσεις ή να αλλάζουν στρατόπεδο (πχ η μετακίνηση της ομάδας Παππά στην καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οδήγησε στη εκπαραθύρωσή του, ενώ αποστάσεις έχει πάρει μια σειρά στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης) και προσπαθεί να κατασταλάξει στο πόσοι και κυρίως ποιοι τον υποστηρίζουν.

Οι θεωρίες

Στο περιβάλλον του πρώην, πλέον, προέδρου, αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες για την καθαίρεση ενός επικεφαλής, εκλεγμένου από τη λαϊκή βάση του κόμματος, μόλις 11 μήνες μετά από αυτή την εκλογή. Μια λέει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπήρξε θύμα κακών συμβουλών, όπως η στρατηγική σύγκρουσης με τον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά την παραίτησή του, απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας στην πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ -του «μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ» του 36%, ή ακόμα και του 18%, όχι του τωρινού συρρικνωμένου κι αποπροσανατολισμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι γενικότερα υπήρξε πολύ συγκρουσιακός, και δεν μετέβαλε αυτή του την τακτική παρά τη συνεχή εκλογική και δημοσκοπική διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείς να τα βάζεις με όλα και με όλους», λέει στην «Η» έμπειρος βουλευτής του κόμματος.

Κι όταν του επισημαίνουμε ότι ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να μην έλθει σε ρήξη με τον Παύλο Πολάκη, αλλά με όλους τους άλλους, ο συνομιλητής μας, θυμήθηκε μια φράση που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Στην πολιτική, κράτα τους φίλους σου κοντά σου, και τους εχθρούς σου κοντύτερα».

Κασσελάκης, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, 8-9-2024

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η καθαίρεση Κασσελάκη - Διαφορετική η κρίση του από του ΠΑΣΟΚ

Το στρατόπεδο Κασσελάκη

 

Η οριστική του απόφαση για το επόμενο βήμα του, λένε οι ίδιες πηγές, θα κριθεί από το αν αποφασίσει ότι αξίζει να ξαναγίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ή είναι καλύτερο για εκείνον να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος «χωρίς τις παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ που τον έφθειραν και τον υπονόμευσαν». Από τη μία είναι το brand name, κι από την άλλη η ελευθερία κινήσεων που αναμφίβολα έχει ένας ιδρυτής πολιτικού κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Το κενό εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο

Οι «νικητές»

Στο μεταξύ στο άλλο στρατόπεδο, των «νικητών» της αναμέτρησης με τον κ. Κασσελάκη, οργιάζει το παρασκήνιο για το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την κυρίαρχη ομάδα των «87» που στην πορεία έγιναν 100 και στο τέλος 163, στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος.

Απρόθυμη, αλλά χωρίς να «κλείνει τελείως την πόρτα» εμφανίζουν οι πληροφορίες την Όλγα Γεροβασίλη, το σκέπτεται αλλά δεν το έχει ακόμα αποφασίσει ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ φαίνεται ότι ενδιαφέρεται και η Ρένα Δούρου. Άπαντες εκ των ενδιαφερομένων, ακόμα και ο Νίκος Φαραντούρης, επιδιώκουν τη στήριξη ή, έστω, την «ευμενή ουδετερότητα» του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι o πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη «μάχη των μνηστήρων», τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα, θύμιζαν ότι την ίδια αυστηρή ουδετερότητα τήρησε και στην περυσινή μάχη των επιγόνων του, παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που δεχόταν τότε.

«Ο Τσίπρας έκανε πίσω για να έλθει στο προσκήνιο η νέα γενιά» λένε οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι τώρα ο πρώην πρόεδρος δεν πρόκειται να ποδηγετήσει τη γενιά, την οποία ο ίδιος έφερε σε πρώτο πλάνο.

Κι όσο διατηρείται αυτό το σκηνικό, τόσο το παρασκήνιο της διαδοχής Κασσελάκη θα γίνεται βαθύτερο και πιο οργιαστικό…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ