«Είμαστε πάντα συντεταγμένοι σε μια λογική που η νέα τεχνολογία έρχεται να φέρει το αύριο παντού, προφανώς και στον πρωτογενή τομέα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή επίσκεψη μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εζντεμίρ (Cem Ozdemir), στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technology, που είναι το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο και στις εγκαταστάσεις της ΟΕΤ.
Εξαίροντας τη συμβολή της νέας τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σειράς προβλημάτων του παρελθόντος στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στη διασφάλιση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων για μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στη Θεσσαλονίκη και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μαζική παραγωγή, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει «την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε μια μεγάλη ομάδα παραγωγών να δουν πώς μπορούν οι δικοί τους κόποι και προσπάθειες να μετουσιώνονται σε πραγματικά σημαντικά αποτελέσματα».
Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις
Εντυπωσιασμένος από την πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ δήλωσε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9), με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, «η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουρισμός και γαστρονομία, αλλά, όπως διαπιστώνω σήμερα, και οδηγός των εξελίξεων στον τομέα της νανοτεχνολογίας και πραγματικά έχουν γίνει άλματα».
«Η νανοτεχνολογία είναι κάτι το ιδιαίτερο, γιατί αυτό αφορά το μέλλον και είμαι πολύ περήφανος και ευγνώμων που έχουμε το προνόμιο να είμαστε εδώ και να την βλέπουμε. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα θέματα νανοτεχνολογίας που μπορεί να μας βοηθήσει όλους στη "μάχη" που δίνουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», είπε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είμαι σίγουρος», συνέχισε, «ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ να φτιάχνεται, θα το δούμε αύριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία […] όταν εργαζόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τους Κινέζους και άλλους. Όταν δουλεύουμε μαζί, πετυχαίνουμε τόσα πολλά».
Μάλιστα, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μετά την ανάπτυξη και υιοθέτηση της προαναφερόμενης νανοτεχνολογίας, ο κ. Ενζντεμίρ επισήμανε ότι αυτό θα αφορά στην εξαγωγή της. «Το επόμενο βήμα είναι να εξάγουμε τη νανοτεχνολογία που κατασκευάζεται εδώ στην Ευρώπη και στη γειτονική μας Αφρική, όπου θα της είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού έχει πολύ ήλιο και τα ίδια προβλήματα με την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε και εμείς στην ΕΕ», επισήμανε. Έτσι, πρόσθεσε, «βοηθάμε τη δική μας επιχειρηματική κοινότητα, τους εαυτούς μας και τους γείτονές μας, και είναι μια κερδοφόρα (win-win) κατάσταση για όλους».
Αναφερόμενος, δε, στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Γερμανία, είπε πως «δεν είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «ακόμα και αυτές οι καταστάσεις -των πυρκαγιών, των πλημμυρών και όλων των άλλων φαινομένων που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης- μας υπενθυμίζουν ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε τρόπους και μεθόδους να προσαρμοστούμε, μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι μας στην ΕΕ, με τις ίδιες αγωνίες, ανάγκες και επιθυμίες».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!