Μετά από μια επταετία πλήρους ακινησίας, την οποία δρομολόγησε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανοίγει και πάλι μια χαραμάδα αισιοδοξίας για πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Κυπριακό.
Καταλύτης των εξελίξεων φαίνεται να είναι η νέα ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ από την Κολομβία, η οποία τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκε αρκετές φορές τη Μεγαλόνησο και προσπάθησε να φέρει, έστω, σε επαφή τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, χωρίς όμως επιτυχία.
Παρ’ όλα αυτά, η κα Κουέγιαρ συνέταξε μια έκθεση για το Κυπριακό, την οποία παρέδωσε πριν από περίπου ένα μήνα στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Με βάση αυτή την έκθεση ο Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε κατ’ αρχήν μια τριμερή συνάντηση των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον ίδιο ή την κ. Κουέγιαρ, στις 13 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση, ενώ αντίθετα ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν βρήκε κάτι ενδιαφέρον για να δεχτεί να γίνει η συνάντηση.
Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν μόνο το πρώτο βήμα των πρωτοβουλιών που αναμένεται να εκπορευθούν από τη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Η παρατεταμένη ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η απουσία προκλήσεων στο Αιγαίο (με την εξαίρεση του επεισοδίου νότια της Κάσου) και η εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δημιουργούν το πλαίσιο αναθέρμανσης των συζητήσεων και για το Κυπριακό. Άλλωστε, η επιχείρηση επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει -εκτός της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας- και το Κυπριακό πρόβλημα.
Οι παράμετροι
Η κυπριακή κυβέρνηση πιέζει εδώ και πολύ καιρό, τόσο μέσα από τον ΟΗΕ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή την περίοδο η Τουρκία χρειάζεται τη στήριξη της Ενωμένης Ευρώπης, οπότε το Κυπριακό μπορεί να μπει στο «καλάθι» των διαπραγματεύσεων. Σκοπός είναι η τουρκική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς εκ προοιμίου να επιμένει σε απαράδεκτες λύσεις όπως η de jure διχοτόμηση του νησιού με τη δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών, όπως διαρκώς λέει μετά το Κραν Μοντανά. Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ είναι ο διαμεσολαβητής, είναι επίσης αδύνατο να δεχθεί τέτοιες απαιτήσεις, μετά από δεκάδες ψηφίσματα και αποφάσεις του που κάνουν λόγο σταθερά και αδιαπραγμάτευτα για λύση διζωνικής- δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Κατά συνέπεια ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για το αν δηλαδή η τουρκική πλευρά δεχθεί να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οπότε θα δικαιολογείται κάποιου είδους συγκρατημένη αισιοδοξία, ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, που φυσικά λειτουργεί υπέρ των τουρκικών θέσεων για διχοτόμηση της Κύπρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!