«Η αντιπολίτευση όφειλε και οφείλει να ασκεί όλες τις δυνατότητες που της δίνει και ο Κανονισμός της Βουλής, ούτως ώστε να προκαλεί τη διαφάνεια σε διάφορα ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως η προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, σχετικά με το αίτημα να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.
Η κ. Κεχαγιά σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που κατέθεσαν το αίτημα επιδιώκουν να διαβιβαστεί η δικογραφία, «να έχουμε το πόρισμα και να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με βάση την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη, η οποία θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική ανακοίνωση η οποία δεν διαφωτίζει την υπόθεση». «Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι προσπαθεί να κλείσει και να αρχειοθετήσει την υπόθεση οριστικά», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος, ενώ στο ερώτημα γιατί η δικαιοσύνη να θέλει να το συγκαλύψει, σχολίασε ότι «αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης» και πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει με βάση ποια στοιχεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο φάκελος». Τόνισε ότι παραβιάζει τη λογική να υπάρχουν ντοκουμέντα ότι πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων και εισαγγελείς και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ και από το Predator, και για την Εισαγγελία να μην υπήρχε αυτό το «ενιαίο κέντρο». Όπως επεσήμανε, «στη διετία που έχει περάσει έχουν έρθει πάρα πολλά στοιχεία μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία είναι αδιάψευστα και τα οποία καταδεικνύουν ότι υπήρχε παράλληλη και ταυτόχρονη αλληλεπικάλυψη ΕΥΠ και Predator από ανθρώπους, ιδιώτες, οι οποίοι είχαν σχέσεις και διασυνδέσεις και με το Μέγαρο Μαξίμου και με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη της διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη». «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα και η σκοπιμότητα ήταν από την αρχή η αναγκαιότητα συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σκάνδαλο έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ενορχήστρωσε την παρακολούθηση πολλών προσώπων», υπογράμμισε.
Η κ. Κεχαγιά σχολίασε ότι «τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις παρακολουθούμε, τις σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις σχολιάζουμε ή δεν θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς οδηγηθήκαμε σε κάποιες αποφάσεις για γεγονότα και περιστατικά τα οποία είναι εξόφθαλμα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης». Ρώτησε εάν ήταν σύμπτωση ότι 28 πρόσωπα «παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ και από το κακόβουλο λογισμικό». «Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη όταν μάθαμε για την παρακολούθησή του και απέπεμψε τον αρχηγό τότε της EYΠ και τον συνεργάτη του, τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ. Δημητριάδη;», συμπλήρωσε. Ανέφερε, δε, ότι «ο κ. Γεωργιάδης ας συμμαζέψει λίγο τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν διαλυθεί απολύτως και μετά να καλέσει την αντιπολίτευση να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη».
Στο ερώτημα εάν εξετάζονται και άλλα σενάρια αντίδρασης εφόσον δεν έρθει τελικά το πόρισμα στη Βουλή όπως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «θα τα δούμε όλα βήμα-βήμα» και σημείωσε πως το βέβαιο είναι ότι «δεν θα κάνουμε πίσω».
«Είναι αναγκαιότητα για ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και την κατάλυση των Αρχών του κράτους δικαίου να υπάρχει συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή», σημείωσε προσθέτοντας ότι «υπάρχει συνεννόηση, και αυτό αποτυπώθηκε κι από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν χθες στη Βουλή για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» και πως «βεβαίως υπήρξε προσυνεννόηση γι' αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία των κομμάτων». Για το αν υπάρχει περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν και κοινή πρόταση στη Βουλή κάποια στιγμή, ακόμη και για το θέμα των παρακολουθήσεων, η κ. Κεχαγιά είπε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει και πως αφήνει το ενδεχόμενο ορθάνοιχτο «υπό την έννοια ότι ήδη έχει υπάρξει μία συνεννόηση και αυτό που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ είναι προϊόν μιας συνεννόησης σε επίπεδο κομμάτων, τα οποία δεν ανέχονται αυταρχισμό και ζητούν εξηγήσεις για θέματα διαφάνειας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!