Νέα
  • ΓΔ: 1472 -0.42%
  • Τζίρος: 7,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέβηκε και πάλι η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τις υποκλοπές

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου, με βάση το οποίο η Δικαιοσύνη θέτει στο αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων αποτέλεσε το έναυσμα για ένα νέο γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σύσσωμη η αντιπολίτευση επέμεινε στις θέσεις της και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης, αυτή τη φορά εντάσσοντας και τον Άρειο Πάγο στους στόχους εναντίον των οποίων βάλλει. «Με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ- Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά» ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του υπενθύμισε πως «μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Με επόμενη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό:

  1. Αν δεν χρησιμοποίησε η κυβέρνηση το σύστημα predator, ποιος το χρησιμοποίησε;
  2.  Αν όλες οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, άρα νομίμως παρακολουθούνταν και μέλη της κυβέρνησης, μήπως το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης;
  3. Ειδική αναφορά- ερώτημα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ: «Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας; Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε; Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;»
  4. Τέλος διατυπώνει το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο;

►Διαβάστε επίσης: Χωρίς εκπλήξεις η ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων

ΠΑΣΟΚ: Υπόγειες διαδρομές παρακρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα , υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «για πολιτικούς λόγους ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει στο ντιμπέιτ πριν τις εθνικές εκλογές ότι έγινε λάθος και δεν αποτελώ εθνικό κίνδυνο, όπως υπέγραψε η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κα. Βλάχου. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας τι αποτελούν; Θα μάθουμε ποτέ; Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επιχειρηματίες, οι εισαγγελείς; Θα μιλήσει κάποιος επιτέλους για τους λόγους που στοχοποιήθηκαν από το Ρredator και τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ;» ενώ επίσης έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές παρακρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών.

Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της (αριστερής, κυρίως) αντιπολίτευσης.

►Διαβάστε επίσης: Αναθερμαίνεται (για ακόμα μια φορά…) το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πηγή: Eurokinissi

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της συμπολίτευσης το βάρος της αναμέτρησης στη Βουλή ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι η αντιπολίτευση μόνο στα λόγια έλεγε ότι είχε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τώρα, που η απόφαση της τελευταίας δεν εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια της πρώτης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναιρούν τα όσα έλεγαν. «Αν δεν βλέπει παρανομίες η Δικαιοσύνη, ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ήταν να είναι καταφανώς ενάντια στο λαϊκό αίσθημα.

Όπως όμως δείχνουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν μετά την έγερση του θέματος, οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα ούτε το λαϊκό αίσθημα στρέφεται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ούτε η Δικαιοσύνη βρήκε κάτι επιλήψιμο στις πράξεις των πολιτικών προσώπων σε αυτή την υπόθεση» ήταν τα λόγια έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στο περιστύλιο της Βουλής.

Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν τάσεις προσέγγισης και κοινής δράσης μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης, που δείχνει να βάζει έστω και πρόσκαιρα στην άκρη τις διαφορές μεταξύ τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη και Φάμελλου) και να προχωρεί σε κοινές πρωτοβουλίες.

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά) ζητούν να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόρισμα του Αρείου Πάγου, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης ελευθερίας ζήτησε επίσης να κληθεί για κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη.

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει αυτή η εξέλιξη καθώς απαιτείται συναίνεση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αφού η περίπτωση που συζητούμε δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που αρκούν τα 2/3 της Επιτροπής για να υπάρξει η κλήση.

Πολιτικά, πάντως, η υπόθεση των παρακολουθήσεων δημιουργεί ένα πρόπλασμα συνεργασίας μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης, κάτι που μένει να φανεί αν μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ