Η πρόσφατη νίκη των Εργατικών του Κιρ Στέρμερ στη Μεγάλη Βρετανία και η συνακόλουθη συντριβή των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ, οδήγησαν σε γρήγορη και θεαματική βελτίωση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, καθώς από την αψυχολόγητη ακύρωση εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, της συνάντησής του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περάσαμε στα «ήρεμα νερά» της Αθήνας με την κυβέρνηση Στάρμερ, ενώ στην έναρξη των Ολυπιακών αγώνων του Παρισιού, Μητσοτάκης και Στάρμερ βρέθηκαν να κάθονται δίπλα δίπλα και να συνομιλούν ευχάριστα.
Σε αυτό το θεαματικά καλύτερο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και Λονδίνου εντάσσεται και η νέα φιλολογία περί του ενδεχομένου να επανέλθουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έστω και υπό τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.
Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Στάρμερ, ο Κρις Μπράιαντ, απαντώντας σε ερώτηση στη βρετανική Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπε καθαρά ότι το ζήτημα αφορά στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, πρόσθεσε όμως ότι είναι γνώστης της αρμονικής κι εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει ο διευθυντής του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, με την ελληνική κυβέρνηση.
►Διαβάστε επίσης: Χωρίς εκπλήξεις η ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων
Η δραστική αλλαγή
Αυτή η δραστική αλλαγή σκηνικού στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, δεν σημαίνει ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα και με ευκολία. Κάθε άλλο. Όπως έχει η χώρα μας τις ευαισθησίες της γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έτσι κι η Μεγάλη Βρετανία έχει τις δικές της ευαισθησίες σχετικά με τους θησαυρούς που βρίσκονται στα μουσεία της, από την περίοδο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και της παγκόσμιας σημασίας που έπαιζε τότε η Γηραιά Αλβιόνα.
Μια λύση στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πρέπει να σέβεται τις ευαισθησίες και των δυο κρατών, και των δυο λαών, λένε διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα, που θεωρούν ότι η εξεύρεση μιας φόρμουλας μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων.
►Διαβάστε επίσης: Θετικά -με αστερίσκο- αποτιμά η Αθήνα τη διαχείριση της μίνι κρίσης στην Κάσο
Οι δυσκολίες
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών, είναι ότι η μια πλευρά θα μπορούσε να συναινέσει στη μεταφορά των Γλυπτών στην Αθήνα, αλλά μόνο υπό τη μορφή δανεισμού, έστω μακροχρόνιου, ωστόσο η άλλη πλευρά, εμείς δηλαδή, δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε τη λογική του δανεισμού, διότι τότε παραδεχόμαστε ότι τα Μάρμαρα είναι βρετανικής ιδιοκτησίας, αφού μόνο ένας ιδιοκτήτης μπορεί να δανείσει κάτι. Τα θέματα είναι τόσο πολιτικά όσο και νομικά, και κάθε πτυχή τους είναι περίπλοκη κι απαιτεί καλή θέληση αλλά κι επιδέξιους χειρισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία άλλαξε άρδην και τις σχέσεις της μεγάλης αυτής χώρας με την Ελλάδα, συνεπώς δημιούργησε νέες, βάσιμες προσδοκίες στο ζήτημα της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την αλλαγή του κλίματος στις δυο χώρες επεσήμαναν με κύριο άρθρο τους και οι Τάιμς του Λονδίνου, που εδώ και καιρό έχουν μεταβάλλει στάση κι από πλήρεις αρνητές της επιστροφής των Γλυπτών έχουν μετατραπεί σε διαπρύσιους κήρυκες της επανένωσης του μοναδικού αυτού μνημείου.
Η κυβέρνηση Στάρμερ κάνει θαρραλέα ευρωπαϊκά ανοίγματα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει τη στάση της απέναντι στην προοπτική επιστροφής των Γλυπτών, όπως εξήγησε σε Έλληνες αξιωματούχους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις της νέας βρετανικής κυβέρνησης, Στήβεν Ντάουτι κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας προ ημερών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!