Για σήμερα, ή το αργότερο για αύριο τοποθετείται από κυβερνητικές πηγές ο χρόνος της ανακοίνωσης των ονομάτων των Γενικών Γραμματέων που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, μετακινούνται σε άλλο υπουργείο ή απομακρύνονται από τη θέση τους. Οι επιλογές που έχει κάνει ο πρωθυπουργός, σ συνεννόηση με τος αντίστοιχους υπουργούς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και δεν απομένει πια παρά η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και οι επίσημες ανακοινώσεις.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Ψήνεται σύγκλιση με φόντο το Κυπριακό
Ο σκοπός
Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο επανασυντονισμός των Γενικών Γραμματέων με τους αντίστοιχους υπουργούς κι υφυπουργούς, αλλά και με τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο θα βρεθούν σύντομα. Για αυτό το σκοπό πρόκειται να αξιοποιηθεί ο εναπομείνας χρόνος του καλοκαιριού, ώστε μετά τη ΔΕΘ η κυβερνητική μηχανή να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τους Γενικούς Γραμματείς να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των πολιτικών αποφάσεων της ηγεσίας κάθε υπουργείου με τις υπηρεσίες του.
Εξάλλου, όπως λέει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται αναντικατάστατος και οι Γενικοί Γραμματείς δεν εξαιρούνται από τον κανόνα. Η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων τους, ή οι κακές σχέσεις και οι συχνές τριβές με τους προϊσταμένους τους, υπουργούς κι υφυπουργούς, αποτελούν λόγο αντικατάστασης ενός/μιας Γενικού Γραμματέα.
Ομοίως, θεωρείται πρόβλημα η απροθυμία των ΓΓ να συναντηθούν, να ακούσουν και να συντελέσουν στην επίλυση των προβλημάτων που θέτουν οι κυβερνητικοί βουλευτές προς την εκτελεστική εξουσία, ή η εκδήλωση αλαζονείας εκ μέρους των Γραμματέων των υπουργείων.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Ο πόλεμος της ενεργειας βάζει ξανά στην… πρίζα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Η ευκαιρία
Ο «ανασχηματισμός ν.2» προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ευκαιρία να αξιοποιήσει πρώην βουλευτές του αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης που δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις εκλογές του 2023, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές, ή ακόμα και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αν υπολογίσουμε ότι ακούγεται για τοποθέτηση σε θέση Γενικού Γραμματέα, του Σπύρου Καρανικόλα που ήταν και υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά τα λοιπά, από πρώην βουλευτές αναμένεται να αξιοποιηθούν οι Γιάννης Μελάς (Α’ Πειραιά), Σάββας Χιονίδης (Πιερία), Τάσος Γαϊτάνης (νότιος τομέας Β’ Αθήνας), ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο βασικός συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργος Παπαδημητρίου κλπ.
Το πείραμα με την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Γραμματέα Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα μάλλον δεν πέτυχε κι έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απομακρυνθεί από αυτή τη θέση, ενώ αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για τη Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα και τον Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουσουλάκη. Στα ονόματα προς αποχώρηση φαίνεται να περιλαμβάνεται και η Μαρίνα Στέφου από τον τομέα της Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.
Ο ανασχηματισμός των Γραμματέων είναι ένα αίτημα που από καιρό είχαν διατυπώσει ορισμένοι υπουργοί, η συνεργασία των οποίων με τους ΓΓ του υπουργείου τους ήταν επιεικώς προβληματική. Μάλιστα, πολλές από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή κυβερνητικού έργου αποδίδονταν από τους επικεφαλής των υπουργείων, στις προβληματικές σχέσεις με τους υφισταμένους τους της πολιτικής ηγεσίας.
Ως προς τους υφυπουργούς, η κίνηση Μητσοτάκη έγινε με τον ανασχηματισμό λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ενώ τώρα ήλθε η ώρα και των Γραμματέων.