Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο «ναυάγιο Φουντεδάκη»

Σε μια περίεργη φάση, που παράγει κρίσεις από «το τίποτα» φαίνεται ότι έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μετά το απρόκλητο επεισόδιο Αυγενάκη, ήλθε η «υπόθεση Φουντεδάκη» που δημιούργησε νέα ένταση και σκιαμαχίες στο εσωτερικό της ελληνικής Κεντροδεξιάς, εξ αφορμής ενός (ματαιωθέντος, τελικά) διορισμού μιας επιστήμονος σε μια θέση για επιστήμονες!

Όλα άρχισαν με την κυβερνητική απόφαση να διοριστεί η καθηγήτρια Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Φουντεδάκη, στη θέση της προέδρου της Επιτροπής για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η κ. Φουντεδάκη έχει εξειδικευτεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στο πλαίσιο της καθηγητικής της σταδιοδρομίας.

Η πρώτη αντίδραση

Όταν η απόφαση αυτή έγινε γνωστή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία έπρεπε να εγκρίνει την υποψηφιότητά της, ξέσπασε «πολιτική καταιγίδα». Κυβερνητικοί βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας θυμήθηκαν ότι το όνομα της κ. Φουντεδάκη ήταν μεταξύ εκείνων των επιστημόνων που ετοίμασαν το νομοθέτημα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Χωρίς πολιτικό υπόβαθρο η εσωκομματική ένταση - Ολοι λένε τα ίδια

Αμέσως μια ομάδα βουλευτών, που εκπροσωπήθηκε από τον πρώην υπουργό Θάνο Πλεύρη, επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε την απόσυρση της κ. Φουντεδάκη από την προτεινόμενη θέση και την πρόταση άλλου προσώπου.

Μάλιστα αυτή η ομάδα βουλευτών υποστήριξε ότι δεν αμφισβητεί το επιστημονικό κύρος της καθηγήτριας του ΑΠΘ, αλλά θεωρεί ότι η τοποθέτησή στης στην κεφαλή της επιτροπής για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «στέλνει λάθος μήνυμα», καθώς ήταν εκ των πρωτεργατών του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συνεπώς κάποιος εύκολα θα έκανε το συνειρμό ότι «ανοίγει Κερκόπορτα» για σύνδεση των δυο θεμάτων.

Μάταια το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε σε πρώτη φάση να εξηγήσει στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές ότι πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά θέματα, ότι σε καμία περίπτωση ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν σχετίζεται με την οποιαδήποτε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ότι η Κατερίνα Φουντεδάκη θεωρείται επιστημονικά ως ειδήμων στο θέμα. Οι βουλευτές δεν άκουγαν τίποτα.

Ακόμα και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που διαχρονικά βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε η υποψήφια πρόεδρος να εκφράσει ρητώς τη θέση πως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν θα αφορά ομόφυλα ζευγάρια. Στους αντιδρώντες ήταν και οι Στέλιος Πέτσας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Φώτης Μπαραλιάκος κλπ.

Οι ενέργειες του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το θέμα μπορεί να «φουσκώσει» και να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών που δεν ανήκουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή να γενικευθεί ως πολιτικό θέμα.

Αξιολόγησε την κατάσταση, καθώς βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κοινή εμφάνιση των δυο πρώην πρωθυπουργών, που διατύπωσαν διακριτά διαφορετικές πολιτικές θέσεις από αυτές της επίσημης Νέας Δημοκρατίας, κι έτσι ελήφθη τελικά η απόφαση ν αποσυρθεί το όνομα της κ. Φουντεδάκη και να υπάρξει πρόταση άλλου προσώπου για την προεδρία της επιτροπής για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

►Διαβάστε επίσης: Λυμένα χέρια θέλει να έχει ο Μητσοτάκης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

H πλευρά Φουντεδάκη

Από τη δική της πλευρά, η κ. Φουντεδάκη θεώρησε ότι η όλη εξέλιξη πλήττει το επιστημονικό της κύρος κι έκανε λόγο για «ρεβανσισμό» λόγω του ότι μετείχε στην ομάδα που ετοίμασε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε να πει ότι ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Κατερίνα Φουντεδάκη εισήλθε πρώτη και αποφοίτησε πρώτη από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Νομικής σε ηλικία 25 ετών κι έγινε λέκτορας Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1999. Είναι Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας, από το Μάρτιο του 2013.

Τα κυριότερα επιστημονικά πεδία συγγραφικής και ερευνητικής της δραστηριότητας είναι το Ιατρικό δίκαιο και η επαγγελματική ευθύνη, η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το δίκαιο της αποζημίωσης, η προστασία της προσωπικότητας, η βιοηθική κλπ.-  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ