Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κακά μαντάτα για τις εξαγωγές φρούτων, τα σχέδια για φτηνότερα ακτοπλοϊκά και οι λογαριασμοί… χωρίς τον ξενοδόχο

Ερχεται το καλοκαιράκι και είπα να σας εκμυστηρευτώ κάτι. Προσωπικά δεν είμαι του σκι σε πλαγιές ούτε σε θάλασσες. Ειδικά το σκι στα χιόνια το φοβάμαι μια και ένα πέσιμο μπορεί να στοιχίσει. Γι αυτό και περιορίζομαι στα σαλέ για τσίπουρα και κονιάκ.

Όμως πλέον βλέπω ότι η γκάμα… δραστηριοτήτων μου θα διευρυνθεί και με κοκτέιλ.  Κι αυτό γιατί, με βάση όσα είπε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την περασμένη Παρασκευή τα χιονοδρομικά κέντρα θα γίνουν… παντός καιρού, και άρα και θερινά. Μάλιστα περιέγραψε, ένεκα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των επενδύσεων που αρχίζουν και γίνονται σε ορεινές περιοχές, (π.χ. Έλατος της οικογένειας Λασκαρίδη της Λάμψα) το πώς τα χιονοδρομικά κέντρα θα μετασχηματιστούν.

Όπως είπε η σημασία του ορεινού τουρισμού για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος είναι σημαντική. Έτσι η κα Κεφαλογιάννη στον ορεινό τουρισμό παρουσίασε τις δράσεις που στοχεύουν στη μετατροπή των χιονοδρομικών κέντρων σε υποδομές δωδεκάμηνης λειτουργίας, καθώς και την ίδρυση τουριστικών προορισμών βιώσιμου ορεινού τουρισμού.

Πρωτοβουλίες για τους μικρούς ξενοδόχους

Και μια και ο λόγος για θέρετρα και άλλα ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζή στη Γενική Συνέλευση.  Ο ίδιος έχει κάνει ηχηρή την παρουσία ως εκπροσώπου του κλάδου, του με τα περιφερειακά συνέδρια, τις παρεμβάσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες, που κύρια έχουν αιχμή τη στήριξη των μικρών ξενοδόχων της χώρας, που είναι και πλούτος για το προϊόν, αλλά και πυλώνας για την κοινωνία, χωρίς να έχει την πρέπουσα αντιμετώπιση, συχνά, από την πολιτεία, κύρια λόγω του τρόπου σχεδιασμού των προγραμμάτων χρηματοδότησης κλτ. Όπως είπε, λοιπόν, οι προκλήσεις για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση για την χώρα μας είναι αναμφίβολα μεγάλες. Ο τουριστικός τομέας με πυρήνα του τον ξενοδοχειακό κλάδο πρόσφερε λύσεις στα μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, και θα συνεχίσει να το κάνει” τόνισε. 

Μικροί και μεγάλοι

«Δεν κάνουμε στείρα διεκδίκηση. Ακολουθούμε μια μεθοδική και τεκμηριωμένη πολιτική και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική και ανταγωνιστικότητά μας, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ξενοδόχων (μικρών και μεγάλων, σε δημοφιλείς αλλά και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς) και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» υπογράμμισε και προσέθεσε με νόημα:

 «Μη λογαριάζεις χωρίς τον Ξενοδόχο»

«Στόχος μας παραμένει η ιστορική μας ομοσπονδία, το σπίτι του Έλληνα ξενοδόχου, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου, που αποτελεί την εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας, να συνεχίσει να λειτουργεί με όλη την δυναμική και σοβαρότητα που της αρμόζει.

Οι ξενοδόχοι είναι πιο ενωμένοι από ποτέ, ανεξάρτητοι, χωρίς λογοκρισία και αγκυλώσεις. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, ενωμένοι, μεθοδικά για όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει σαφές προς όλες τις πλευρές τι εννοεί ο σοφός λαός  με την ρύση «Μη λογαριάζεις χωρίς τον Ξενοδόχο».

Μεγάλες προκλήσεις μπροστά

Στην ίδια συνέλευση, μπήκε, επίσης πέρα από τα θέματα των ΜμΕ του κλάδου και οι μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας. Όπως τόνισε η Αγάπη Σμπώκου. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2024 ήταν μία χρονιά ορόσημο με αύξηση στα μεγέθη του κλάδου. «Το 2025 φαίνεται ακόμη καλύτερη τόσο σε αφίξεις και έσοδα όπως φάνηκε και από τα μηνύματα στην ΙΤΒ. Όμως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την περαιτέρω συνεχιζόμενη αύξηση, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές σε γεωπολιτικό, οικονομικό ή άλλο επίπεδο και ταυτόχρονα η κλιματική κρίση μοιάζει να αποτελεί τη νέα σταθερά» τόνισε και υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχή συνεργασία μεταξύ Δημοσίου- Ιδιωτικού τομέα και παράλληλα λύσεις στα ζητήματα των υποδομών, ειδικά των δημόσιων, μια και υστερούν σε σχέση με τις ιδιωτικές, αλλά και στη διαχείριση προορισμών.

Ριπές  για ελλείμματα μεταρρυθμίσεων

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν δυσανάλογες των δημοσίων επενδύσεων. Ο ρόλος των ΟΤΑ πρέπει να αναβαθμιστεί ως προς τη διαχείριση των προορισμών. Το ζήτημα των τελών που εισπράττονται χωρίς ανταποδοτικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης» τόνισε και εστίασε το ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. “Είναι σημαντικό η διαβούλευση που ξεκίνησε πέρυσι να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ένα παράλληλο ζητούμενο είναι και η ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές» τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι «η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του τομέα. Αναμένουμε από το υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας να αναγνωρίσουμε ότι το 2025 θα είναι μία περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ιδιαίτερη βαρύτητα, επίσης, θα πρέπει να δοθεί σε θέματα που έχουν οι καθυστερήσεις π.χ. περιβαλλοντική αδειοδότηση, ζητήματα αιγιαλού κ.ο.κ..». Οι ριπές ήταν πολλές και καίριες.

Ασύμμετρες κριτικές για τον τουρισμό

Από κοντά και ο Γ. Βερνίκος, πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, που σημείωσε ότι όσο αυξάνει ο τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ τόσο αυξάνονται τα «εξ οικείων βέλη».  Πληθαίνουν, είπε, οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις για το ρόλο του κλάδου. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο κλάδος από την πλευρά του θα πρέπει να επικοινωνεί τα οφέλη.  «Είναι ασύμμετρες οι κριτικές που δέχεται ο κλάδος αναφορικά με θέματα υπερτουρισμού, παραγωγικού μοντέλου” υπογράμμισε αναφερόμενος στα όσα αναφέρονται περί μονοκαλλιέργειας στην οικονομία. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε την απαραίτητη γνώση και επιχειρήματα για τον κλάδο που έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία» τόνισε.

Είναι πολυτέλεια το ταξίδι;

Και μια και ο λόγος για τον τουρισμό ας πάμε στην ακτοπλοΐα. «Δεν θεωρώ ότι είναι πολυτέλεια να μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας οι ελληνικές οικογένειες» είπε την Κυριακή πρωί ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ertnews. «Επεξεργαζόμαστε με την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξουμε αυτήν την δυνατότητα» και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας.

Το 40% με εκπτωτικά

Ο ίδιος φαίνεται πάντως να έχει κατανοήσει ότι στην ακτοπλοΐα απαιτείται, ένεκα, της μορφής της υπηρεσίας, κρατική στήριξη, ειδικά για τις γραμμές των συμβατικών, που λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ σε σχέση με την κοινωνική συνεισφορά των ακτοπλοϊκά είχε κι έναν καλό λόγο να πει. «Ήδη, μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία ανακοίνωσε εκπτώσεις για τις ελληνικές οικογένειες τις ημέρες του Πάσχα. Φυσικά είναι ελεύθερη η οικονομία και ελεύθερη η αγορά, αλλά επιμένουμε ως Κυβέρνηση στο κομμάτι της ελληνικής οικογένειας, των λαϊκών νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης και αυτούς θα στηρίξουμε».

Συμπλήρωσε, δε, ότι 40% των εισιτηρίων είναι εκπτωτικά, με πρωτοβουλία και οικονομική δαπάνη των εταιρειών. όπως τα φοιτητικά, οι χορηγίες, τα εισιτήρια αθλητικών συλλόγων κτλ. ενώ και το μεταφορικό ισοδύναμο παίζει το ρόλο του. «Για το άλλο μισό επιμένουμε και θα δούμε πώς θα το στηρίξουμε» τόνισε.

Τα συμβατικά και τα ταχύπλοα

Όπως, δε, άκουσα το σχήμα για την ανεύρεση των πλάνων για στήριξη θα αφορά τα  50 πλοία συμβατικά πλοία και τα περίπου 10 των άγονων γραμμών. Όχι, όμως, τα ταχύπλοα, όπου ομολογουμένως τα θέματα με τις τιμές κινούνται σε ... άλλη ρότα ένεκα τουρισμού και εποχικότητας.  ‘Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 150 εκατ. το χρόνο” είπε και συμπλήρωσε ότι «μελετούμε τον τρόπο με μεγαλύτερες διαγωνιστικές διαδικασίες σε σχέση με τη διάρκεια των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας να δώσουμε λύσεις το οποιοδήποτε νησί».

Συνάντηση για τον Άη Στράτη και λιμάνι «διαφυγής»

Και ο νους μου πήγε αυτόματα στον Άη Στράτη. Όπως, είπε, δε, ο ίδιος είχε συνάντηση με τον βουλευτή Λέσβου Χ. Αθανασίου με το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου για το θέμα της σύνδεσης του εν λόγω νησιού. Και για να αποφύγει, φαίνεται, την κριτική για επιλεκτικές συναντήσεις τόνισε ότι το υπουργείο έχει ανοιχτές πόρτες «για να λύσουμε κατά το δυνατό κάθε πρόβλημα». Για τη Σαντορίνη, δε, όπου το ζήτημα των υποδομών ‘καίει” είπε ότι σε  15 μήνες θα υπάρχει το λιμάνι διαφυγής.

Κακά μαντάτα για τις εξαγωγές φρούτων

Την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφησαν ζημιές στις παραγωγικές περιφέρειες της Χώρας καλοκαιρινών φρούτων (βερίκοκα, ροδάκινα κ.α) κυρίως λόγω παγετού και συνεχών διακυμάνσεων θερμοκρασιών μεγάλου εύρους. Όπως μου ανέφερε παράγοντας της αγοράς αναμένουν τα αποτελέσματα των εκτιμητών. Μεγάλο πρόβλημα ανέκυψε και από τη χαλαζόπτωση στο νομό  Κιλκίς.

Η εικόνα των εξαγωγών

Όσον αφορά τα διάφορα είδη, καταγράφεται στασιμότητα στην ροή εξαγωγής πορτοκαλιών με 254.155 τόνους 8,5% έναντι 234.321. αλλά οι εξαγωγές μανταρινιών πήγαν εξαιρετικά.

Επίσης, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/24-28/3/2/25 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 45.084 τ. έναντι 28.336 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο,+59,1% Παρατηρούνται εισαγωγές μήλων και το 2025 3.700 τον  από Πολωνία, Β Μακεδονία & Ισπανία.

Το θέμα με τη Βουλγαρία

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι μου τόνισαν το γεγονός ότι από 1/1/25 είναι ελεύθερη η διακίνηση και εμπορευμάτων προς και από Βουλγαρία - Ρουμανία λόγω ένταξή τους στην ζώνη Σέγκεν και ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων.

Ένα νέο σχέδιο νόμου στη Βουλγαρία ορίζει ότι τουλάχιστον τα μισά από τα προϊόντα στα καταστήματα πρέπει να είναι βουλγαρικά. Ο μεγάλος στόχος εκεί, είναι η μείωση των τιμών κατά 20%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ