Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Επανέναρξη των συνομιλιών ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της σύντομης (περίπου 40 λεπτά) συνάντησης των δυο ανδρών χθες το βράδυ στις 11 ώρα Ελλάδος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναμενόμενα ήρεμη, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, εκτός ίσως από την πρόταση Μητσοτάκη, που μάλλον δεν την άκουσε με ευχαρίστηση ο κ. Ερντογάν…

«Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη» ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Κυπριακό υπάρχει κάθετη διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, έχει προσχωρήσει στη θέση των δυο ανεξάρτητων κρατών, την οποία -ως τώρα, τουλάχιστον- δεν δείχνει να διαπραγματεύεται.

Ιστορικά η Τουρκία αντιπρότεινε μιας μορφής χαλαρή συνομοσπονδία, απέναντι στην ελληνική θέση- που είναι πρωτίστως θέση του ΟΗΕ εκφρασμένη με αλλεπάλληλα ψηφίσματα του Οργανισμού- για λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μετά το 2017 και την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η Τουρκία δεν συζητά τίποτε άλλο πέραν της λύσης των δυο ανεξάρτητων κρατών.

Κατά τα λοιπά, οι δυο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς το διπλό πρόβλημα της Ευρώπης με τις συρράξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις απειλές που αυτοί οι πόλεμοι διαμορφώνουν για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε το αντιρωσικό κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που έφερε σε αμηχανία τον κ. Ερντογάν λόγω των γνωστών σχέσεών του με το καθεστώς Πούτιν. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλησε να διαταράξει την επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο, ενόψει της προγραμματισμένης νέας συνάντησης των δυο ηγετών τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οπότε θα διαφανεί εάν η κατάσταση είναι ώριμη για να περάσει στην επόμενη φάση του ο λεγόμενος «πολιτικός διάλογος» που αφορά στα μείζονα θέματα τα οποία προκαλούν τριβές στις διμερείς σχέσεις. Αυτό θα επιτρέψει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, και θα φέρουν πιο κοντά τον στόχο Αθήνας κι Άγκυρας για διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

 Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και των διπλωματικών συμβούλων τους, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξηγήσει στους ομολόγους του που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, το πρόβλημα, το θέμα που προέκυψε με τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προβαίνει συστηματικά σε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και ειδικότερα του πιο σημαντικού της άρθρου, που είναι ότι «η ονομασία Βόρεια Μακεδονία» χρησιμοποιείται «σε κάθε χρήση» (erga omnes) εντός κι εκτός της χώρας αυτής. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο σεβασμός εκ μέρους των Σκοπίων, της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε κεντρικό επιχείρημα για την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ.

Τέλος κατά τη χθεσινή μέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis, με κύριο αντικείμενο τη διακομματική στήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο, των ελληνικών θέσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ