Για τις 4 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) προγραμματίστηκε τελικά η άτυπη συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ που άρχισε χθες. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στις 11 τη νύχτα, ώρα Ελλάδος.
Το «μενού» της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε, αλλά δεν είναι δύσκολο να ανιχνευτεί: Η επόμενη «κανονική» συνάντηση των δυο ανδρών έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη. Κεντρικό θέμα της συνάντησης αυτής θα είναι τα επόμενα βήματα στο θέμα του πολιτικού διαλόγου.
Τα επιτελεία των δύο ηγετών εργάστηκαν συστηματικά τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να γίνει εφικτή η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πει δημόσια κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα ότι θα ήταν καλό για τις διμερείς σχέσεις να υπάρξει το ραντεβού των δυο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση αντιπροσωπειών στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Η συνάντηση γίνεται σε μια μάλλον ευαίσθητη περίοδο, καθώς η ύφεση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζεται, ωστόσο η πολιτική της ηγεσία με αλλεπάλληλες δηλώσεις θέτει απαράδεκτα ζητήματα κυριαρχίας, κάτι που δείχνει ότι η εκ νέου επιδείνωση των διμερών σχέσεων γίνεται ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο.
Για παράδειγμα, πριν από μόλις 20 μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν είχε δηλώσει, σχετικά με τις απειλές της Χεσμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας -εμπλέκοντας και την Ελλάδα- ότι «από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μια δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μια στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα…».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ίδιου του κ. Ερντογάν, στα μέσα Μαρτίου, όταν είχε πει, αναφερόμενος στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ότι «αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, ίσως να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας».
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Η συνάντηση που καθόρισε τον οδικό χάρτη μέχρι το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν
Όλα αυτά δεν δημιουργούν ένα κλίμα συνεννόησης και προόδου των διμερών σχέσεων, ενώ τροφοδοτούν ενστάσεις και διαφωνίες με την ακολουθούμενη πολιτική, όπως αυτές που διατύπωσε προ ημερών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έως τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα οποία, εάν συνεχιστούν με προσοχή και σύνεση, με αισιοδοξία αλλά και με μηδενική αφέλεια, κατά το γνωστό δόγμα της ελληνικής κυβέρνησης, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Συνεπώς αυτή η «ενδιάμεση» συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν που προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή για σήμερα, ενόψει της επόμενης του Σεπτεμβρίου, μπορεί να μειώσει τις αυξομειώσεις της έντασης, τις προκλητικές δηλώσεις και τη δυσπιστία που καλλιεργείται από αυτή τη συμπεριφορά των Τούρκων. Αν και σε μια τέτοια συνάντηση, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!