Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αμυντικές δαπάνες και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Σύνοδος προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συγκεντρώνει μια σειρά παραμέτρων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12.15 τοπική ώρα, είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Το απόγευμα της σημερινής ημέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης του ΝΑΤΟ, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει συναντήσεις με αρκετά μέλη του Κογκρέσου.

►Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η Ουκρανία θα λάβει "καλά νέα" στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη- μέλη και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις. Επίσης θα συζητηθεί η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και  η Συμμαχία των χωρών του Ινδο- Ειρηνικού, δηλ. την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.

Ουσιαστικά η Ατλαντική Συμμαχία θέλει από τη μια μεριά να αμβλύνει τη μονοδιάστατη εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι από την άλλη να διασφαλίσει, κατά το δυνατόν, τα νώτα της, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη θητεία του ο Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι θα περιορίσει αποφασιστικά για λογαριασμό των ΗΠΑ, τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα αρχεία της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι ΗΠΑ δαπάνησαν για το ΝΑΤΟ 860 δισ. δολάρια το 2023 – ποσό που αντιστοιχεί στο 3,49% του ΑΕΠ της χώρας. Ο επόμενος υψηλότερος συνεισφέρων είναι η Γερμανία, η οποία δαπάνησε 68 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 65 δισ. δολάρια.

Συνεπώς η αύξηση της συνεισφοράς των κρατών- μελών μέσα από τις αμυντικές τους δαπάνες θεωρείται κρίσιμη, γι αυτό και μπήκε το όριο του 2% για κάθε χώρα, ποσοστό που η Ελλάδα ήδη έχει ξεπεράσει. Σε αυτό το πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει αναλυτικά την κοινή πρόταση που κατέθεσε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, για ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ οι πληροφορίες των διαδρόμων στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ισχυρή υποψηφιότητα της Ελλάδας και για το χαρτοφυλάκιο της κοινής άμυνας.

►Διαβάστε επίσης: Ρούτε: Σφοδρός επικριτής του Πούτιν ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ - Το προφίλ του

Στην επιστολή τους στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας με drones, αεροσκάφη και πυραύλους που θα προστατεύον από εξωτερική επίθεση το ευρωπαϊκό έδαφος, και υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στην αποφασιστικότητα της Ενωμένης Ευρώπης να υπερασπιστεί τους λαούς της.

Επίσης υποστηρίζουν ότι με αυτή την κίνηση, η ΕΕ θα βοηθούσε σε αποφασιστικό βαθμό την αμυντική της βιομηχανία, ενώ θα μπορούσε να συνοδευτεί με τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών και την ενδεχόμενη έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου για αμυντικές δαπάνες των «27». Όλα αυτά θα συζητηθούν την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι αύριο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ