Επεισοδιακή, όπως αναμενόταν, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξε ανάγλυφα τις μεγάλες και πολλών αποχρώσεων αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να λύσει ουσιαστικά κάποια από τα προβλήματα που το ταλανίζουν.
«Η κακή μέρα φαίνεται από το πρωί» κι έτσι πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εργαζόμενοι της «Αυγής» είχαν συγκεντρωθεί με πανό και συνθήματα έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η συνεδρίαση, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης. Παράλληλα τα 87 διαφωνούντα μέλη του οργάνου, δημοσίευσαν κείμενό τους με το οποίο -επτά χρόνια πριν το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει τέτοιες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας- ζητούσαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και για έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να εξειδικεύουν τι ακριβώς εννοούν με αυτή την έκφραση.
Ευρείες αλλαγές
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε ευρείες αλλαγές στη δομή και λειτουργία του. Ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με ένα νέο όργανο που το ονόμασε Εθνικό Συμβούλιο Μελών το οποίο θα αναλάβει να καταρτίσει και τις κεντρικές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης πρότεινε να ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες Δημοτικές Επιτροπές Μελών που θα είναι ψηφιακές (όχι με φυσική παρουσία μελών) σε αντικατάσταση των Ο.Μ. (Οργανώσεων Μελών σε τοπική βάση). Ομοίως η πρόταση Κασσελάκη περιελάμβανε την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή τους από τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, κατά το πρότυπο των Δημοτικών Επιτροπών. Τέλος, πρότεινε την αντικατάσταση του Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος -το οποίο επίσης καταργείται- από την Εθνική Συνέλευση Μελών. Ουσιαστικά δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την κατάργηση ολόκληρης της κομματικής δομής του κόμματος.
►Διαβάστε επίσης: Παπαδημούλης: Αποχωρεί από την πολιτική το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Δηλητηριώδη σχόλια
Η πρόταση δημιούργησε αναστάτωση κι έδωσε την ευκαιρία στους διαφωνούντες να σηκώσουν το θέμα της διαφοροποίησής τους, πολλές φορές με δηλητηριώδη σχόλια, όπως αυτό του Θανάση Θεοχαρόπουλου που είπε ότι «έπεσε μαύρο στην Αυγή όπως είχε πέσει και στην ΕΡΤ» παρομοιάζοντας δηλαδή τις πρακτικές Κασσελάκη με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης ο κ. Κασσελάκης διαπληκτίστηκε με τον Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος ο οποίος είχε μια συζήτηση με δημοσιογράφους, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του έκανε παρατήρηση ότι αυτό που κάνει είναι αντικαταστατικό διότι τις θέσεις του ένα κομματικό στέλεχος τις λέει στα όργανα κι όχι στον Τύπο.
Όπως αναμενόταν οι περισσότερες εισηγήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής απαντούσαν στα ζητήματα που έθετε η πλατφόρμα που πρότειναν οι «87». Ο εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης αντιτάχθηκε στην πρότασή τους λέγοντας ότι αυτή «οδηγεί σε καταστροφή», ενώ αντίθετα ο εκ των διαφωνούντων Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι αυτοί που δεν θέλουν την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου και κάποιοι εξωθεσμικοί παράγοντες. Ο Νίκος Παππάς αντιτάχθηκε στην πρόταση των «87» λέοντας ότι αυτή «παραβιάζει ανοικτές θύρες» ενώ η Ράνια Σβίγκου τάχθηκε, μεν, υπέρ της ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου, αλλά όχι της διάλυσης και της τεχνητής επανασυγκόλλησης, όπως είπε.
►Διαβάστε επίσης: Γεροβασίλη: Ο Κασσελάκης άνοιξε μόνος του ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Ουσιαστικά η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε παράλληλους μονολόγους των υποστηρικτών της γραμμής του προέδρου από τη μια και όσων στηρίζουν και συνυπογράφουν την επιστολή των «87» από την άλλη. Ασχολήθηκε κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με οργανωτικά, πολιτικοϊδεολογικά και άλλα θέματα πολιτικής τακτικής, κι όχι στην προσπάθεια να δομήσουν έστω ως πρόπλασμα μια ουσιαστική εναλλακτική προγραμματική πρόταση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία πρόταση θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλους πολίτες της Κεντροαριστεράς, που κινούνται εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, οι διαφωνίες εντάθηκαν, οι αποστάσεις μεγάλωσαν, τα αδιέξοδα έγιναν πιο φανερά. Κι η όποια παραγωγική λύση, γίνεται όλο και πιο δύσκολη…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!