Την ώρα που στην Ελλάδα η Κεντροαριστερά θυμίζει κινούμενη άμμο, με υπόγειες διεργασίες, διαπραγματεύσεις και διαρκείς αλλαγές ισορροπιών, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μετά τις ευρωεκλογές και την αποτύπωση των νέων ισορροπιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της επόμενης πενταετίας, οι τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ξεκίνησαν τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των θέσεων ευθύνης στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.
Ήδη τη Δευτέρα υπήρξε το πρώτο crash test μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων: Για το ΕΛΚ διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, για τους Σοσιαλιστές διαπραγματεύονται ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ για τους Φιλελευθέρους μετέχουν στις συζητήσεις ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που αναμένει να παραδώσει τη θέση του, πιθανότατα στον ακροδεξιό ηγέτη Γκερντ Βίλντερς που νίκησε στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του και είναι στη φάση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
►Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Τα πέντε πιο πιεστικά προβλήματα που ζητούν γρήγορες κι αποτελεσματικές λύσεις
Η άτυπη συμφωνία
Η αρχική άτυπη συμφωνία για την κατανομή των θέσεων, προέβλεπε τη διατήρηση στην προεδρία της Κομισιόν της Γερμανίδας κεντροδεξιάς πολιτικού Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, την τοποθέτηση του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου (που έως σήμερα κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ) και διατήρηση της Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα, που επίσης ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, στη θέση της προέδρου της Ευρωβουλής, για 2,5 χρόνια.
Στη συνέχεια την προεδρία του σώματος προτείνεται να αναλάβει ένα στέλεχος των Σοσιαλιστών, ίσως από την Ισπανία.
►Διαβάστε επίσης: Σε αναζητηση αρχηγού η Κεντροαριστερά - Βολές Ανδρουλάκη, γέφυρες Κασσελάκη και σφήνα Τσίπρα
Η Ιταλία και το προσωρινό μπλόκο;
Ωστόσο το ΕΛΚ έκανε μια κίνηση τη Δευτέρα που μπλόκαρε τις συζητήσεις και οδήγησε σε (προσωρινό) αδιέξοδο, όταν απαίτησε λόγω της αυξημένης επίδοσής του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να «σπάσει» στα δυο η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου, τη μισή (2,5 χρόνια) να θητεύσει ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα και την άλλη μισή ένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στην εξίσωση μπαίνει και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θριάμβευσε στις ευρωεκλογές της γείτονος, και η οποία εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει μαζί με την ευρωομάδα των Συντηρητικών- Μεταρρυθμιστών (ECR), την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντάλλαγμα ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια να ανατεθεί στον νέο Ιταλό Επίτροπο, που θα πάρει τη θέση του κεντροαριστερού Τζεντιλόνι, ως σήμερα Επιτρόπου Οικονομικών.
Μετά την πρώτη «τροχιοδεικτική» διαπραγμάτευση που απέβη άκαρπη, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ συνέφαγαν σε γεύμα εργασίας με τον επικεφαλής του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και βασικό αντίπαλο του Σολτς, Φρίντριχ Μερτς και τον ηγέτη του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος και αντίπαλο δέος του Σάντσεθ, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχό. Η συνάντηση αυτή αποκαλύπτει και ένα δεύτερο επίπεδο διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την κατανομή των θέσεων που αυτό θα κατοχυρώσει.
Η Ελλάδα, ως διαπραγματεύτρια μέσω του πρωθυπουργού της για λογαριασμό του ΕΛΚ, αξιώνει ένα «βαρύ «χαρτοφυλάκιο», κάτι που αναπόφευκτα τη βάζει σε ένα «γήπεδο» με οξείς ανταγωνισμούς: Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο της (ενιαίας) ευρωπαϊκής άμυνας διεκδικούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το χαρτοφυλάκιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής -επίσης καθοριστικό για την Ελλάδα- ενδιαφέρει πλειάδα χωρών, ενώ και αυτό του εμπορίου βρίσκει μεγάλα κράτη να ενδιαφέρονται για την κάλυψή του. Η χώρα μας θα μπορούσε να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, με δεδομένο ότι την επόμενη πενταετία όλα τα δυτικά Βαλκάνια θα ζητήσουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, οπότε μέσω αυτού θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε επιθυμητές λύσεις αρκετά από τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, κατοχυρώνοντας στη χώρα μας τον αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο της.
Ακολουθούν όσες συναντήσεις χρειαστεί ώστε οι έξι διαπραγματευτές των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων καταλήξουν στη «χρυσή τομή», όπως συμβαίνει πάντα στην ΕΕ, ώστε να δούμε πόσο πέτυχε τους στόχους του το ΕΛΚ και οι κ.κ. Μητσοτάκης- Τουσκ, αλλά και ποιο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει τελικά η Ελλάδα, κάτι που θα προσδιορίσει και το πρόσωπο του νέου Επιτρόπου…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!