Νέα
  • ΓΔ: 1455.68 +0.22%
  • Τζίρος: 9,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ολο και οξύτερη η κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Η Εφη Αχτσιόγλου
Η Εφη Αχτσιόγλου / Πηγή: Intime

Κλιμακώνει την κριτική του στα κυβερνητικά πεπραγμένα στον τομέα της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο η χώρα πλησιάζει προς τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να εξειδικεύει την κριτική της και να εξηγεί για ποιους ακριβώς λόγους θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιδεινώνει την κατάσταση στην οικονομία και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Η ελληνική οικονομία στη μετά Covid εποχή», απαρίθμησε τρεις παράγοντες της κυβερνητικής πολιτικής που δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται: Πρώτον, την πολύ βαθιά ύφεση που σημείωσε η οικονομία της χώρας το 2020, την τρίτη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμικά. Δεύτερον, την πολύ σοβαρή διόγκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και, τρίτον, τον αποπληθωρισμό.

Η κ. Αχτσιόγλου κατέγραψε τη διαφορετική προσέγγιση του κόμματός της στη διαχείριση της οικονομίας: Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε περισσότερες δημόσιες δαπάνες, αλλά κατά τρόπο στοχευμένο, δηλαδή με έμφαση στην υγεία, την εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μεγαλύτερη επένδυση στην υγεία, λέει η κ. Αχτσιόγλου, θα είχε ως συνέπεια μικρότερες περιόδους lockdown και πρόσθεσε: «Αν είχε υποστηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και των εργαζομένων -όχι οι εργαζόμενοι να έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων στην Ευρώπη- θα είχαν περισσότερες καταναλωτικές δυνατότητες την επόμενη μέρα. Αν είχαν γίνει περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες δημόσιες δαπάνες, με μερική χρήση του “μαξιλαριού”, θα υπήρχε συγκράτηση του ΑΕΠ, δεν θα είχε εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Η τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζει δύο κενά στην κυβερνητική πολιτική: «Δεν έχει πλάνο για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας, που αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των εργαζομένων και την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο επούλωσης των πληγών και επανεκκίνησης -διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους- το οποίο είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, σταθερά εργαλεία άμεσης ρευστότητας και διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου προβλέπει ότι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους θα επιφέρει αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές μόλις σταματήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό, σε συνάρτηση με την επάνοδο -από το 2023- των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε νέα περίοδο λιτότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ