Σε αναβρασμό βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, κυρίως για τους τρεις μεγαλύτερους πολιτικούς φορείς, τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι επιδόσεις τους έφεραν αμηχανία και προβληματισμό στα αντίστοιχα εκλογικά επιτελεία, παρά το γεγονός ότι στη δημόσια παρουσία τους, τα στελέχη των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να αναδείξουν τα όποια θετικά του αποτελέσματος, το καθένα για το κόμμα του.
Συναντήσεις και δύο εισηγήσεις
Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει την αλυσίδα των πρωτοβουλιών του: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τους επιφανέστερους υπουργούς της κυβέρνησής του στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για τη μείωση της εκλογικής απήχησης του κυβερνώντος κόμματος. Στη συνέντευξή του σήμερα το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του τόσο για την (πολύ ισχυρή) πιθανότητα ανασχηματισμού όσο και για τον χρόνο εκδήλωσή του.
► Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα ελήφθη - Από αύριο πέφτουμε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες στην «Η» ότι στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν δύο εισηγήσεις: Η μια λέει ότι αυτή η εβδομάδα πρέπει να είναι εβδομάδα αλλαγών, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αποδελτιώνει το μήνυμα των ευρωεκλογών στη σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη, αύριο να ανακοινώνει τον ανασχηματισμό, την Πέμπτη να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί και την Παρασκευή να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση.
Η δεύτερη εισήγηση αναφέρει ότι τέτοιες και τόσες αλλαγές σε ένα διάστημα 4-5 ημερών μετά τις ευρωεκλογές θα μεταδώσουν στην κοινωνία ένα μήνυμα πανικού και μια εικόνα ότι ο πρωθυπουργός δρα όχι με βάση τον δικό του σχεδιασμό αλλά υπό το βάρος των γεγονότων, τα οποία τον παρασύρουν. Ο κ. Μητσοτάκης στη απογευματινή του συνέντευξη αναμένεται να δώσει ένα σαφές στίγμα των τελικών του αποφάσεων.
Ζητούν συντονιστικό όργανο
Προβληματισμός και υπόγειες διεργασίες υπάρχουν και στα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε το βράδυ της Κυριακής ότι έχει εντολή να ετοιμάσει έναν ουσιαστικό εναλλακτικό πόλο στην σημερινή κυβέρνηση κι αυτός θα κριθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και χθες αναχώρησε για τις Σπέτσες.
Στο μεταξύ στελέχη της Κουμουνδούρου όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς, που ασκούν κριτική για το αποτέλεσμα, προτείνουν αντί των πρωτοβουλιών που αναμένεται να πάρει ο κ. Κασσελάκης, τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πολιτικού προγράμματος προς τη σημερινή κυβέρνηση.
Σκοπός της πρότασης είναι πρώτον να αποδυναμώσει τη «λογική Κασσελάκη» ότι η επιχείρηση ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς θα είναι οι προσωπικοί χειρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον να υπαγάγουν τις ατέρμονες προσωπικές αντιδικίες στελεχών και ηγετών κομμάτων του χώρου σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο.
►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Τη στρατηγική διαχείρισης της τρίτης θέσης ετοιμάζουν από τώρα στη Χαρ. Τρικούπη
Ο στόχος δεν επετεύχθη
Γκρίνιες και κατήφεια συναντούμε και στο ΠΑΣΟΚ παρά την οριακή αύξηση του ποσοστού του την Κυριακή.
Ο στόχος να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επετεύχθη, παρά την νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παράθεση των ποσοστών του στις εκλογές των τελευταίων ετών δίνουν την εικόνα της στασιμότητας στο χώρο του 11-13%. Ήδη υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που είπε ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν, χωρίς να εξαιρείται κι εκείνο της ηγεσίας, και του Παναγιώτη Δουδωνή που υποστήριξε ότι η δήλωση Γιαννακοπούλου ήταν ήδη έτοιμη πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Είναι, συνεπώς, προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον τεκτονικών εξελίξεων στα μεγάλα κόμματα ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, το οποίο με τη σειρά του φαίνεται ότι είναι υπό αναμόρφωση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!