Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

GSI: Το διπλωματικό παρασκήνιο - «Σκακιέρα» με Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία και ΗΠΑ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση έχει εισέλθει το project «Great Sea Interconnector» που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή η προσπάθεια ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία έχει περάσει στην εγχώρια πολιτική διάλεκτο με τη λέξη «καλώδιο», οι έρευνες για την πόντιση του οποίου έχουν στο πρόσφατο παρελθόν, πριν από περίπου δύο μήνες, δημιουργήσει σοβαρή εστία έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Το θέμα δεν είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για αρκετές εβδομάδες, κατά τις οποίες αναπτύχθηκε ένας διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ των τριών χωρών που πρόκειται να συνδεθούν (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) αλλά και με τη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων που δεν θα επιτρέπει στην Άγκυρα να κωλυσιεργεί, να απειλεί και, εν τέλει, να ακυρώνει τις προσπάθειες ανάπτυξης αυτής της πρωτοβουλίας.

Κι ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αίφνης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους «NG Worker» υπέβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών αίτημα για έκδοση NAVTEX, προκειμένου η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να επαναλάβει τις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου.

Διπλωματικές κινήσεις και αντιδράσεις

Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε βασικό θέμα στις συνομιλίες που είχε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, με έμφαση στις αναμενόμενες απειλές και ενέργειες παρακώλυσης που ήταν βέβαιο ότι θα έκανε η Τουρκία.

Τα αποτελέσματα των διπλωματικών αυτών κινήσεων, που ευτυχώς έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν θετικά για τα ελληνικά και κυπριακά σχέδια, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία βρέθηκε για ακόμα μια φορά σε δύσκολη θέση, καθώς ήδη η διεθνής της εικόνα, συνεπώς και τα ερείσματά της, έχει υποστεί δεινή καθίζηση, λόγω της φυλάκισης του βασικού πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η θέση των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Οι πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι δεν υπήρξε απευθείας επαφή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γι' αυτό το θέμα, ωστόσο περιλήφθηκε στην ατζέντα της παλαιότερης συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, ενώ ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε το πρόβλημα με τις αναθεωρητικές ενέργειες της Άγκυρας στον Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που είχε μαζί του πριν από λίγες ώρες.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η αντίδραση της Άγκυρας στη νέα NAVTEX ήλθε με διαρροές προς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες: Η Turkiye επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές της τουρκικής κυβέρνησης για να σημειώσει ότι «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες», ξεκαθαρίζει ότι οι πληροφορίες της λένε πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να αφήσει κάτι τέτοιο να προχωρήσει, ενώ τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «επικίνδυνη συμμαχία στο Αιγαίο».

→ Διαβάστε επίσης: Δασμοί: Η μάχη των εξαιρέσεων και η στροφή στις αγορές της Ασίας - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Η Τουρκία αναζητεί φόρμουλα να σταματήσει και πάλι τις έρευνες στα διεθνή ύδατα (μάλιστα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο όμως η ίδια δεν δέχεται και δεν έχει επικυρώσει), αν όχι με την παρουσία πολεμικής κορβέτας όπως έγινε προ διμήνου, αλλά ίσως ζητώντας «εγγυήσεις» και παροχές που θα κάνουν πολύ δύσκολη τη συνέχιση των ερευνών.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει αντιληφθεί τις τελευταίες ημέρες ότι έχει δημιουργηθεί απέναντί της ένας άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Γαλλίας, ο οποίος έχει αναφορές και στον Λευκό Οίκο. Και σε αυτόν τον άξονα, της είναι πολύ δύσκολο να αντιταχθεί, ιδιαίτερα στις μέρες μας με ανοικτά πολλά γεωπολιτικά ζητήματα στα οποία εμπλέκεται, αλλά και θέματα σεβασμού στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στο εσωτερικό της…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ