Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πολλοί χαμένοι και κανένας νικητής στην Ελλάδα

Πολλές φορές είχε ακουστεί στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών ότι ίσως το βράδυ της 9ης Ιουνίου όλοι θα ήταν νικητές. Τελικά η σημερινή κάλπη τους βγάζει όλους χαμένους. Πρώτο και καλύτερο, το πολιτικό σύστημα βγαίνει βαριά τραυματισμένο από τις κάλπες. Οι δυο στους τρεις Έλληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου, απεμπόλησαν αυτό το δικαίωμα, γυρίζοντας την πλάτη τους συνολικά στον τρόπο άσκησης της πολιτικής, στις νόρμες δομής και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, στον πολιτικό πελατειασμό, στη διαχρονική γείωση της πολιτικής από την κοινωνία. Αυτό είναι ένα εκκωφαντικό μήνυμα του ελληνικού λαού προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, κι από την αντίδραση του τελευταίου θα κριθεί η συνέχιση και η όξυνση της απόρριψης εκ μέρους των εκλογέων, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στο πεδίο των κομμάτων, κανένα δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν κερδισμένο -με την εξαίρεση, ίσως της Ελληνικής Λύσης. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν κατάφερε να «γράψει τρία» στο πρώτο ψηφίο του ποσοστού της, αλλά αντίθετα έπεσε κάτω και από το 29%, κάτι που αναμφίβολα παράγει εξελίξεις στον κυβερνητικό χώρο αλλά και στο δεξιό και κεντροδεξιό κομμάτι του πολιτικού μας εκκρεμούς. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δρομολογήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο (ιεραρχικά ίσως και χρονικά) τον εκτεταμένο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αλλά κανονικά -όπως έλεγε μόλις ανακοινώθηκε το exit poll, βετεράνος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος- πρέπει να τα αλλάξει όλα και στη Νέα Δημοκρατία: Από τον τρόπο παραγωγής των στελεχών ως τον τρόπο προσέγγισης στους πολίτες.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές 2024: Τα επτά κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτή - Ποιοι μένουν εκτός

Στους χαμένους αναμφίβολα ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο αρχηγός του μιλούσε ακόμα και για «2» μπροστά στο ποσοστό του κόμματος, ωστόσο τελικά υπολείπεται σημαντικά και από το 17,8% που πριν ένα χρόνο θεωρήθηκε «κατάρρευση» και οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Η χαμηλή εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει εκ των πραγμάτων τη στρατηγική Κασσελάκη για ανάληψη πρωτοβουλιών ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς «στο όνομα της λαϊκής ψήφου».

Παρόμοια κατήφεια υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει οριακές μόνο διαφορές από τις προηγούμενες εκλογές της περασμένης χρονιάς, ενώ δεν επετεύχθη και ο στόχος της δεύτερης θέσης, παρά τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης νομιμοποιείται από την ετυμηγορία των ευρωεκλογών να επιχειρήσει δομικές αλλαγές στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αποκλειομένου του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά της ηγεσίας του, όπως σαφώς υπαινισσόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Στο 72,4% η συσπείρωση της ΝΔ - Σε ποια κόμματα δίνει ψήφους

Το ΚΚΕ ήταν και στις ευρωεκλογές του 2024 το μόνο καθαρά και ξάστερα αντιευρωπαϊκό κόμμα, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει καν σε διψήφιο ποσοστό, αν και η αντιευρωπαϊκή ψήφος στη χώρα μας υπολογίζεται από εκλογολόγους περίπου στο 30%. Από αυτή τη δεξαμενή, το μόνο διακηρυγμένα αντιευρωπαϊκό κόμμα δεν πήρε πάνω από το ένα τρίτο, αν και χωρίς κομματικό ανταγωνιστή σε αυτό το χώρο.

Από τα λεγόμενα «μικρά κόμματα» κανένα δεν «έσκισε τη θολή γραμμή των οριζόντων». Κάποια εκπροσωπούνται στη νέα Ευρωβουλή οριακά, και κάποια άλλα επίσης οριακά αποκλείονται.

Από αύριο το κλειδί των εξελίξεων περνά και πάλι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και στον τρόπο με τον οποίο θα αποκωδικοποιήσει το εκκωφαντικό μήνυμα των ευρωεκλογών. Αυτός ο παράγοντας θα κρίνει τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ