«Η ασφάλεια στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας» δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών, που έχει καθιερωθεί η 11η Μαΐου, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ "Safe Water Sports".
Ο κ. Στυλιανίδης εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, «μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο του ΜΚΟ "Safe Water Sports" Παναγιώτη Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία και επιβεβαίωσε τη συνέχιση αυτής.
Σύμφωνα με το βιβλίο παρατηρητηρίου του "Safe Water Sports" από τους 400 θανάτους που συνέβησαν το 2023 σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, 260 οφείλονται σε πνιγμό (65%), 25 σε παθολογικά αίτια (6%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 114 (29%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.
Ως «Μη προσδιορισμένοι ακόμα» χαρακτηρίζονται οι θάνατοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία καταγράφει τα πραγματικά αίτια. Συνήθως απαιτείται ένας χρόνος ώστε το μεγαλύτερο μέρος αυτών να ολοκληρωθεί οπότε και ο θάνατος να μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως πνιγμός, είτε ως οφειλόμενος σε παθολογικά αίτια είτε ως θανάσιμο ατύχημα ή ως άγνωστο.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας (2019-2022), το 58% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό, το 10% σε παθολογικά αίτια και το 32% σε μη προσδιορισμένα ακόμα αίτια.
Σημειώνεται ότι το Safe Water Sports συνεργάζεται με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επαγγελματικά σωματεία και άλλους οργανισμούς, με ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να κάνει τις δραστηριότητες μέσα και γύρω από το νερό ασφαλέστερες και για να μειώσει τους κινδύνους πνιγμού.
Ο Οργανισμός δημιούργησε το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων στο Υδάτινο Περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικές με τα ατυχήματα που γίνονται σε αυτό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει σε όλα τα κράτη να αποκτήσουν ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ασφάλεια στο νερό. Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων βοηθάει τη χώρα να ανταποκριθεί στη σύσταση αυτή.
Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γρηγόριος Κωσταντέλλος, ο πρόεδρος του "Safe Water Sports" Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!