Πολύς λόγος έγινε για το εαρινό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο δεν λείπουν τα «καμπανάκια» από τους μικρομεσαίους που, όπως φαίνεται πληρώνουν το «μάρμαρο». Και μπορεί να κινείται, κάπως, η αγορά λόγω Πάσχα και έναρξη τουριστικής σεζόν, όμως, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι μου μεταφέρουν ότι πλέον το «υποζύγιο» που σηκώνει τα δημοσιονομικά βάρη, μετά τους μισθωτούς είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που «ειρήσθω εν παρόδω» αποτελούν και το βασικό πυλώνα απασχόλησης. «Καλά κρατεί το πλάνο συρρίκνωσής μας» μου λένε με αφορμή τα ρυθμιστικά βάρη και τους φόρους.
Στην «πρέσα» οι ΜμΕ
Χαρακτηριστικά να σας πω ότι με ανακοίνωσή του, χθες, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) αναγνώρισε, μεν, την κοινωνική στόχευση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, αλλά έκανε λόγο για πλήρης απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι που όπως είπε ο ΕΣΠ «εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς».
Οι έμποροι του Πειραιά και ολόκληρης της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς υψηλότατων λειτουργικών εξόδων, περιορισμένης ρευστότητας, αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων και διαρκούς αβεβαιότητας. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον προβλεπόμενο στόχο, σημαίνει επί της ουσίας υπερφορολόγηση, την οποία αποδεδειγμένα επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η μεσαία τάξη και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ζητούν επιδόματα. Ζητούν δικαιοσύνη, σταθερότητα και προοπτική, αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, που καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τη στάση της απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στην Κοζάνη μετά από 20 χρόνια
Κι από τον Πειραιά, στην Κοζάνη, μια περιοχή που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και που αναμένει το φιλοδοξο σχέδιο της ΔΕΗ να μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο πράσινης ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας. Εκεί, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική γενική συνέλευση της ΚEEE, υπό τον νέο της πρόεδρο Ιωάννη Βουτσινά, στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου του 2025. Ο κ. Βουτσινάς, να σημειώσω, κατέβηκε ανεξάρτητος, με «μπλε» αφετηρία και ο ίδιος αλλά σάρωσε στις εκλογές με αντίπαλο τον «κυβερνητικό» Γιάννη Μπρατάκο. Είχε, δε, οργώσει την περιφέρεια «πιάνοντας» το σφυγμό αγωνίας των επιχειρήσεων.
Όπως σημειώνεται. δε, σε ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη τακτική γενική συνέλευση του οργάνου, υπό τη νέα διοίκηση και η διοργάνωσή της στην Κοζάνη έχει ιδιαίτερη αξία για το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης, ενώ ενέχει και σημειολογική σημασία, δεδομένης της μεταβατικής περιόδου που βιώνει η περιοχή λόγω και της απολιγνιτοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ έχει 20 χρόνια να διοργανωθεί στην Κοζάνη.
Ο Μασούτης έχτισε παράδοση
Πάντως, ο Γιάννης Μασούτης, ο απελθών Πρόεδρος της ΚΕΕΕ είχε ξεκινήσει μια παράδοση με περιφερειακές δράσεις της Κεντρικής Ένωσης. Είχε, δε, πραγματοποιήσει Γενικές Συνελεύσεις σε Αργολιδα, Καβάλα, Μυτιλήνη, ‘Έδεσσα και Αργοστόλι ενώ είχε συγκαλέσει συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής σε δεκάδες πόλεις της χώρας, από το Γύθειο, τα Χανιά και το Ηράκλειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τον Πολύγυρο.
Κόντρα για τις ανεμογεννήτριες στα Σύβοτα
Να παραμείνω στα επιμελητηριακά και να σας πω ότι μετά τον οικείο Δήμο και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αντιδρά για το πλάνο για εγκατάσταση τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 24 MW στα Σύβοτα. «Τα Σύβοτα, η Πλαταριά και τα παράλια της Θεσπρωτίας συνιστούν το “πρόσωπο” του νομού στον ποιοτικό τουρισμό. Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών (με ανεμογεννήτριες ύψους 255μ.) στην περιοχή θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το παρθένο τοπίο, ορατό από θαλάσσιες διαδρομές, τουριστικές μονάδες, ακόμα και από την απέναντι Λευκίμμη» αναφέρει το επιμελητήριο. Μετά τον Έβρο όπου η τοπική κοινωνία αντιδρά σε ένα ανάλογο σχέδιο για ΑΠΕ του Ομίλου Λάτση έρχεται και η Θεσπρωτία να "φωνάξει". Τουρισμός ή ΑΠΕ είναι προφανώς το δίλημμα. Να σημειώσω ότι τα Σύβοτα Θεσπρωτίας αποκτούν το πρώτο διεθνές ξενοδοχειακό τους brand, με την γαλλική Accor να ανοίγει εκεί το πρώτο της Movenpick resort στην Ελλάδα, το Movenpick Resort Agios Nikolaos Sivota υπό τη διαχείριση της Pitoulis S.A.
Όμως όπου υπάρχει και τουρισμός υπάρχει και η ανάγκη για καθαρή ενέργεια. Δύσκολη ως φαίνεται η εξίσωση.
Με έξι κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο
Από γκρίνια, πάντως, καλά πάμε, ως φαίνεται, όπως λέει και ο Άδωνις. Μπορεί, λοιπόν, να γκρινιάζουν για τον χρόνο επιβολής των τελών κρουαζιέρας οι εταιρείες του κλάδου αλλά επιμένουν «ελληνικά». Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της MSC Cruises η οποία όχι μόνο για πρώτη φορά φέτος ξεκίνησε και χειμερινές κρουαζιέρες στην Ελλάδα αλλά ανακοίνωσε χθες την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν με έξι πλοία της να πλέουν όλο το καλοκαίρι στην περιοχή, τα τρία εκ των οποίων θα έχουν home port τον Πειραιά. Αναγνωρίζει έτσι όπως είπαν οι ιθύνοντες της εταιρείας, την αυξανόμενη δημοφιλία της Ελλάδας ως κέντρου για τα δρομολόγια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και τον κομβικό ρόλο της χώρας μας στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και πάνω από 40 εκδρομές
Και μία λεπτομέρεια. Η εταιρεία προτείνει στους επιβάτες των πλοίων της περισσότερες από 40 εκδρομές στην ξηρά στα ελληνικά λιμάνια που θα επισκέπτονται τα πλοία της. Όλες οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές, αναδεικνύοντας την αυθεντική ελληνική κουλτούρα, την κουζίνα και την τοπική κληρονομιά. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά παρέχει και ουσιαστική υποστήριξη σε τοπικές επιχειρήσεις και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, συμφωνα με την MSC Cruises. Χαράς ευαγγέλια για τους τοπικούς επιχειρηματίες...
Ένας άλλος κόσμος έρχεται αθόρυβα
Διάβασα ότι η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google, το Gemini, τετραπλασίασε τους μηνιαίους χρήστες της μέσα σε ένα εξάμηνο. Και αποφάσισα να ψάξω τι πραγματικά συμβαίνει σε όλο αυτό το νέο οικοσύστημα της ΑΙ.
Λοιπόν μακράν πρώτο είναι το ChatGPT, όπου οι αριθμοί λένε τα εξής: Εβδομαδιαίοι ενεργοί χρήστες: Περίπου 800 εκατομμύρια. Ημερήσιοι ενεργοί χρήστες: Περίπου 122,6 εκατομμύρια. Μηνιαίες επισκέψεις: Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο του 2025.
Στόχος για το 2025: Η OpenAI στοχεύει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο χρήστες έως το τέλος του έτους.
- Google Gemini - Μηνιαίοι ενεργοί χρήστες: Περίπου 350 εκατομμύρια. Ημερήσιοι χρήστες: Περίπου 35 εκατομμύρια
- Anthropic Claude - Μέσες ημερήσιες επισκέψεις: Περίπου 3,3 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2025
- xAI Grok (Elon Musk) - Ημερήσιες επισκέψεις: Περίπου 16,5 εκατομμύρια
- DeepSeek (Κίνα) – Ημερήσιες επισκέψεις: Περίπου 16,5 εκατομμύρια
Ένας άλλος κόσμος αναδύεται, χωρίς θόρυβο. Φανταστείτε ότι η OpenaAI αναμένει αύξηση εσόδων περίπου 1.000% μέχρι το 2029! Και είμαστε ακόμη στην αρχή…
Ανέβηκαν τα νησιά ...outsiders
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η πλατφόρμα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων Ferryscanner για την κίνηση το Πάσχα. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα της εταιρείας, σημαντική ήταν και η μεταβολή στις τάσεις των ταξιδιωτών για το 2025, με μια εντυπωσιακή αύξηση κρατήσεων σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς.
Νησιά και περιοχές όπως η Δονούσα, τα Σφακιά και το Λουτρό στην Κρήτη, η Κως, η Σκόπελος, τα Μέθανα, η Σάμος, η Αίγινα, η Κάλυμνος, η Λευκίμμη της Κέρκυρας, η Ύδρα, η Ανάφη, η Νίσυρος, η Σκύρος και τα Κύθηρα κατέγραψαν αυξήσεις κρατήσεων που κυμάνθηκαν από 20% έως και 900% σε σχέση με το 2024, επιβεβαιώνοντας την τάση των ταξιδιωτών να ανακαλύπτουν νέους προορισμούς.
Οι τιμές
Παρά την αυξημένη ζήτηση, οι μέσες τιμές των εισιτηρίων παρέμειναν σταθερές ή σημείωσαν μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μέση τιμή εισιτηρίου ανά επιβάτη για αναχώρηση από τον Πειραιά διαμορφώθηκε στα 49 ευρώ, από 51 ευρώ το 2024, ενώ το κόστος για ένα όχημα ήταν 92 ευρώ, μειωμένο από τα 97 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχα, από τη Ραφήνα, η μέση τιμή εισιτηρίου ανά επιβάτη ήταν 31 ευρώ έναντι 37 ευρώ το 2024 και για το όχημα 63 ευρώ έναντι 67 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ