Σε άλλη μια παρτίδα «κλειστού πόκερ» γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησίαζε η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν ένα μικρό δείγμα ενός μέρους της στρατηγικής τους για τη συνάντηση, ωστόσο ολόκληρο το τοπίο θα το μάθουμε μετά το τέλος της, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών.
Η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει μήνυμα φιλίας και συνεννόησης, παρά τις πολλές διαφορές που συνεχίζουν να χωρίζουν τις δυο χώρες. Η διεύρυνση της θετικής ατζέντας είναι ίσως το περισσότερο που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει σήμερα, ακόμα και ως ένδειξη ότι αυτή η διεύρυνση μπορεί να συμπεριλάβει και το μοναδικό πρόβλημα που και οι δυο χώρες θεωρούν συζητήσιμο, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς» δείχνει τόσο τις φιλοδοξίες, όσο και τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, όπως το αντιμετωπίζει η Αθήνα.
►Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: "Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας στη συζήτηση με την Τουρκία"
Οι στόχοι της Τουρκίας
Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει δώσει κάποιες ενδείξεις για τους δικούς της σκοπούς: Θέλει οι δύο ηγέτες να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα (για να τα ακούει και η Δύση, από την οποία η Τουρκία συνεχίζει να περιμένει βοήθεια σε πολλά επίπεδα).
Επίσης επιμένει στην ανάδειξη της αξίας του διαλόγου που μπορεί να γίνεται μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου «χωρίς την εμπλοκή τρίτων» (κάτι που η Αθήνα ερμηνεύει ως αμυντική στάση της Άγκυρας απέναντι στις ελληνικές συμμαχίες κυρίως με ισχυρές χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ).
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Χουριέτ, που δείχνει τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν σε θερμή χειραψία κι έχει τίτλο «Γείτονα, να μείνουμε έτσι για πάντα», απεικονίζει την κεντρική θέση της τουρκικής ηγεσίας, χωρίς όμως η χώρα αυτή (ούτε εμείς, άλλωστε) να αλλάζει έστω και κατά τι τον τρόπο που βλέπει το Αιγαίο, τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή τις αναθεωρητικές της απόψεις για τα νησιά του αρχιπελάγους.
Τα τρία σημεία προσέγγισης
Τα τρία σημεία πάνω στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εδραιώσει τις θέσεις του είναι:
- Η έλλειψη προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά,
- η ουσιαστική προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων με τη λειτουργία της visa-express που δίνει η Ελλάδα σε τούρκους πολίτες για επίσκεψη σε 10 ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και
- η μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια της Μικράς Ασίας προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τα «αγκάθια»
Αυτά είναι τα καλά πεδία του διαλόγου. Γιατί προφανώς υπάρχουν και δυσάρεστα ζητήματα, όπως η νέα πρόκληση της Άγκυρας να μετατρέψει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί, παρά το ότι -όπως άλλωστε και η Αγία Σοφία- έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Για το θέμα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της η Αθήνα δια στόματος του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι όμως αμφίβολο αν αυτό μπορεί να αλλάξει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε δεν τις άλλαξε και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας.
Και οι αγεφύρωτες διαφορές
Το πραγματικό πολιτικό δίλημμα στα ελληνοτουρκικά είναι το πώς είναι δυνατό να υπάρξει βιώσιμη λύση σε ζητήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες, εάν ούτε η μία ούτε η άλλη μετακινούνται από τις θέσεις τους. Διότι καλό είναι το ήπιο κλίμα και ο διαρκής διάλογος σε πολλά επίπεδα, αλλά οι πραγματικές διαφορές για σειρά ζητημάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν αγεφύρωτες και περιμένουν την πρώτη ευκαιρία για να μετατραπούν -για ακόμα μια φορά- σε κρίση στις διμερείς σχέσεις με απρόβλεπτο αποτέλεσμα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!