Ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας εκπέμπει η Αθήνα για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Οι δυο χώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν για πολλούς μήνες χαμηλούς τόνους στις μεταξύ τους σχέσεις, αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη αδικαιολόγητη αντίδραση της Άγκυρας για τη δημιουργία από την Ελλάδα, θαλάσσιων πάρκων περιβαλλοντικής προστασίας σε περιοχές του Αιγαίου.
Κλειδί σε αυτή την πολύμηνη λεκτική και τακτική εκεχειρία έχει παίξει η αλυσίδα διαβουλεύσεων και οι διαρκείς συναντήσεις αντιπροσωπειών των δυο χωρών, καθώς και το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, υπό την επίνευση των ισχυρών κρατών της Δύσης που έκαναν σαφές στον Τούρκο πρόεδρο πως είναι εντελώς αχρείαστο -και βλαπτικό για την Τουρκία- ένα «θερμό» μέτωπο στο Αιγαίο.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Οι 3 αναγνώσεις της υποψηφιότητας Μπελέρη - Γιατί η κίνηση του Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί win-win
Ωστόσο, όπως είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά την αντίδραση της Τουρκίας σε ένα καθαρά περιβαλλοντικό ζήτημα, «η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ του διαλόγου για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δηλαδή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Και ως να ωριμάσουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, οι συζητήσεις θα γίνονται επί θεμάτων στα οποία θα μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.
Ωστόσο η Αθήνα θεωρεί ότι ίσως οι δυο χώρες μπορέσουν το Μάιο να κάνουν ένα ακόμα βήμα στο πρόβλημα της οριοθέτησης, έστω και μικρό.
Οι αλλεπάλληλες επαφές των αντιπροσωπειών των δυο χωρών έχουν «παράγει χημεία» μεταξύ κάποιων εκ των διαπραγματευτών, οι οποίοι συζητούν είτε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, είτε των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είτε του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή των τριών πεδίων διαβούλευσης που έχουν εγκαθιδρύσει οι δυο κυβερνήσεις.
Όλο και περισσότεροι, για παράδειγμα, κάνουν λόγο για τον κομβικό ρόλο των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Με αυτά τα δεδομένα ίσως επιχειρηθεί στις 13 Μαΐου να οριστεί το πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλαδή η επιλογή των προσώπων που θα μετάσχουν στις συζητήσεις, η διαδικασία που ίσως συμφωνηθεί να ακολουθηθεί κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν απομακρύνεται από τον πολιτικό της στόχο, που είναι οι υπαρκτές διαφοροποιήσεις των δυο χωρών σε μια σειρά ζητημάτων να πάψουν να παράγουν κρίσεις στις μεταξύ τους σχέσεις.
►Διαβάστε επίσης: Πως ο Κασσελάκης αλλάζει την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ
Η ευκαιρία του Ερντογάν
Από την άλλη όχθη του Αιγαίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια μοναδική ευκαιρία στο τέλος της μακροχρόνιας ηγεσίας του στην Τουρκία: Να φτάσει με την Ελλάδα σε ένα οδικό χάρτη επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει τις δυο χώρες, χωρίς να εγκαταλείψει τις πάγιες τουρκικές θέσεις, όπως άλλωστε δεν τις εγκαταλείπει και η Ελλάδα.
Το εγχείρημα είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά και πολύ δύσκολο. Ως τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Άγκυρα, πολλά μπορούν να συμβούν που να ανατρέψουν κάθε καλή προσπάθεια, κάτι που αποτέλεσε τον κανόνα τα προηγούμενα πολλά χρόνια.
Ωστόσο οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται για να μην συμβεί το δυσμενές απρόοπτο: Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών που συζητούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτή τη φορά στην Αθήνα.
Για τις 26 του μήνα έχει οριστεί η συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη για τη θετική ατζέντα, ενώ έχει προβλεφθεί πριν τις 13 Μαΐου, οπότε θα συναντηθούν οι δυο ηγέτες, μια ακόμα συνάντηση των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, στο επίπεδο των οποίων έχει τεθεί ως πιθανότητα, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο δρόμος, πάντως, έως τις 13 Μαΐου, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, κι αυτό το γνωρίζει καλά η Αθήνα. Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!