Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζουν σε «ήρεμα νερά» χωρίς όμως να λύνονται τα προβλήματα

Μητσοτάκης Ερντογάν

Η συνάντηση που είχε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Διασκέψεως Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακολούθησε το μοντέλο που έχουν καθιερώσει οι δυο άνδρες, δηλαδή κατ’ ιδίαν συναντήσεις που διαρκούν περίπου μια ώρα.

Ειδικά στην πρόσφατη συνάντησή τους, οι δυο υπουργοί είχαν την υποχρέωση να προετοιμάσουν και μια ακόμα συνάντηση κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στην Αγκυρα, στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.

Η συνάντηση των δυο ηγετών είχε προγραμματιστεί για το διήμερο 7-8 Μαΐου, αλλά στο μεταξύ προέκυψε ένα ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν στις 9 του επόμενου μήνα, οπότε η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας- Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγες μέρες αργότερα.

Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων που διέρχονται μακρά περίοδο ύφεσης και επικέντρωσαν την προσοχή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας, που ενεργοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, για θεώρηση εισόδου διάρκειας λίγων ημερών σε Τούρκους πολίτες σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, περί τα μέσα Απριλίου επανεκκινούν οι συζητήσεις για την περίφημη «θετική ατζέντα» που περιέχει τα «βαριά» θέματα τα οποία χωρίζουν τις δυο χώρες, ενώ στις 22 του μήνα ξεκινά ακόμα ένας γύρος διαβουλεύσεων για λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Καμία πρόοδος στη θετική ατζέντα

Τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών απασχόλησαν, όπως ήταν φυσικό, και οι εξελίξεις σε μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, όπως είναι η νέα φάση όξυνσης του μεσανατολικού με την εμπλοκή του Ιράν, τα σχέδια για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία κλπ.

Τα πραγματικά «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνονται στη λίστα της «θετικής ατζέντας», όπου όμως - τουλάχιστον έως τώρα - δεν καταγράφεται καμία πρόοδος. Τα δυο μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν στις επίσημες δηλώσεις των κυβερνήσεών τους ότι «οι διαφορές παραμένουν» σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό και προσπαθούν να παρατείνουν την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μέσα από την σταδιακή βελτίωση επιμέρους ζητημάτων, όπως είναι οι εμπορικές συναλλαγές, το θέμα με τη visa κλπ.

Οι δύο χώρες αρκούνται στα «ήρεμα νερά»

Προς το παρόν, οι ηγεσίες αμφοτέρων των χωρών φαίνεται ότι αρκούνται στα «ήρεμα νερά» και δίνουν χρόνο στις συζητήσεις στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» για τις πραγματικές τους διαφορές, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή το Κυπριακό.

Πάντως κανένα δείγμα προόδου δεν φαίνεται εκτός των κλειστών θυρών όπου διεξάγονται οι συζητήσεις για αυτά τα ζητήματα, που στο παρελθόν παρήγαγαν εντάσεις, ακόμα και εισβολές, δημιουργία γκρίζων ζωνών και πολλές περιόδους όξυνσης των διμερών σχέσεων.

Η ανάγκη των ισχυρών της Δύσης, κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να μην υπάρξουν άλλες πηγές αποσταθεροποίησης, μετά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, υποχρεώνει εν πολλοίς το καθεστώς Ερντογάν να μην επιδίδεται σε προκλήσεις, εκτός από μερικές κατά καιρούς αναθεωρητικές κορώνες που σβήνουν λίγο μετά από την ώρα που εκτοξεύονται.

Αυτό το κλίμα αναμένεται να υπηρετήσει και η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλωστε, η δυνατότητα αξιοποίησης της τωρινής συγκυρίας και η προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα win- win περιβάλλον με άξονα τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας που συνεχίζει να περνά δύσκολη φάση, και τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή διέλευσης του φυσικού αερίου από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι κάτι που και χρόνο χρειάζεται, και γείωση έως ότου οι σχετικές διαβουλεύσεις καταλήξουν, επιτυχώς ή όχι.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι πολλές και ο κίνδυνος ενός ακόμα ναυαγίου, ορατός. Η επιτυχία του, όμως, απαλλάσσει τους δυο λαούς από αυτή την ατέρμονη αντιπαράθεση που μόνο ζημιά κάνει. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ