Μόλις δυο μήνες μας χωρίζουν ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου κι όπως είναι φυσικό, εκτός από τα ψηφοδέλτιά τους, τα κόμματα σπεύδουν να ολοκληρώσουν και τον πολιτικό τους σχεδιασμό έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις εκλογικές τους επιδόσεις και να περάσουν στην επόμενη μέρα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Τα πολιτικά κόμματα είναι αντίπαλα μεταξύ τους, ωστόσο κοινός εχθρός τους είναι η αποχή. «Το 2019» λέει στην «Η» υπουργός της κυβέρνησης «είχαν στηθεί μαζί με τις ευρωπαϊκές και οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, κι έτσι ένας αριθμός εκλογέων που προσήλθαν να ψηφίσουν για την πόλη τους, έριξαν και το ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή. Τον προσεχή Ιούνιο όμως δεν θα υπάρχει αυτό το κίνητρο…».
Με δεδομένο, συνεπώς, τον κίνδυνο αυξημένης αποχής, τα κόμματα θεωρούν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικά κοινά από τα οποία μπορούν να έχουν σημαντικά εκλογικά οφέλη. Ιδιαίτερα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα έχουν προσανατολιστεί στο πού θα στοχεύσουν με ειδικές καμπάνιες.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Πόσο θα στοιχίσει στη ΝΔ η υπόθεση «Τέμπη» - Ο πήχης του 30% και στο βάθος... ανασχηματισμός
Νέα Δημοκρατία: Οι νέοι, οι αγρότες και οι δεξιοί
Σε ασκήσεις πολιτικών ισορροπιών υψηλών απαιτήσεων επιδίδεται το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια μεριά δεν θέλει με τίποτα να ακυρώσει -ούτε καν να αμβλύνει- την στρατηγική που του επέτρεψε να κυριαρχεί στον κεντρώο χώρο κι από την άλλη προσπαθεί να μειώσει τη δυσφορία της δεξιάς πτέρυγας της παράταξης, η οποία βρίσκεται «στα κάγκελα» κυρίως με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά σαφώς επηρεασμένη και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δείχνει «λάθη» στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί ισχυρά «δεξιά» ονόματα για τις 14 τελευταίες θέσεις του ψηφοδελτίου, κάτι που αποδεικνύεται δυσκολότερο από όσο ακούγεται.
Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Οι μικρότερες ηλικίες, παρά το γεγονός ότι έφεραν πρώτη τη ΝΔ στην ηλικιακή τους κατηγορία στις διπλές εκλογές του 2023, δείχνουν να παίρνουν αποστάσεις, ειδικά μετά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να καταγραφεί και η μεγαλύτερη αποχή, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες του Μαξίμου.
Επίσης οι αγρότες είναι μια επαγγελματική κατηγορία που το κυβερνών κόμμα μπορεί να δει τα ποσοστά τους στις τάξεις τους να μειώνονται.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορεί να τελείωσαν προς το παρόν, αλλά τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν λύθηκαν, άλλωστε θέλει πολύ χρόνο για να λυθούν δομικά προβλήματα στην πρωτογενή μας παραγωγή.
►Διαβάστε επίσης: Συνέδριο ΝΔ: Από το Ζάππειο ξεκινά η πολιτική αντεπίθεση ως τις ευρωεκλογές
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθεροι επαγγελματίες και… όλοι οι άλλοι!
Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2023 και η μετέπειτα δημοσκοπική του διολίσθηση, δεν του παρέχουν την πολυτέλεια να διαλέξει σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα απευθυνθεί, καθώς οι απώλειές του ήταν από παντού.
Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα θυμούνται την άγρια φορολογία που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και δείχνουν απρόθυμοι να ξαναστρέψουν την προσοχή τους προς την Κουμουνδούρου.
Πάντως η προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνεται σε όλους, χωρίς ειδικές καμπάνιες, καθώς εκτιμά ότι έχει να εισπράξει από παντού, όπως ακριβώς έχανε από παντού έως τώρα.
ΠΑΣΟΚ: Αττική, νέοι κι επανασυσπείρωση
Το μεγάλο πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του σε όλη τη χώρα. Τώρα, μάλιστα, που υπάρχουν και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει βρει το «κλειδί» για να πείσει τους κατοίκους της Αττικής να τον εμπιστευθούν, ενώ και στους νέους έχει πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει και το κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με κάποιες από τις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, περίπου ο ένας στους δυο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει παράπονα από τον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα του.
Το ίδιο ποσοστό (ένας στους δυο) καταγράφεται και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε φάση δομικών αλλαγών, έχει διαφωνούντες περίπου τους 4 στους 10 ψηφοφόρους του.
Άπαντες έχουν δυο μήνες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες τους και να μειώσουν τους κινδύνους τους. Και το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα «κάνουν ταμείο»…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!