Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Σε σκηνικό απόλυτης πόλωσης η συζήτηση στη Βουλή - Τα τρία νέα δεδομένα και οι στρατηγικές των κομμάτων

Πριν καν ξεκινήσει επίσημα (κάτι που έγινε χθες στις 7 το απόγευμα) η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σύμπασα η αριστερή αντιπολίτευση του Κοινοβουλίου (πλην ΚΚΕ που δεν τη συνυπέγραψε αλλά θα τη στηρίξει) με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚΝίκου Ανδρουλάκη, στην αίθουσα της Ολομέλειας εκτυλίχθηκαν σκηνές μεγάλης έντασης με βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν, μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (με προεξάρχοντα τον Χρήστο Γιαννούλη) και του υπουργού επικρατείας, Μάκη Βορίδη. 

Αυτό το σκηνικό αναμένεται να διαρκέσει έως αύριο τα μεσάνυχτα, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεων δυσπιστίας, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Τα τρία νέα δεδομένα 

Ποια είναι τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν ως πολύ ενδιαφέρουσα την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας;

  1. Πρώτον, για πρώτη φορά από τότε που η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, όλα τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) συνυπογράφουν μια πρόταση δυσπιστίας, κάτι που δείχνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον, παραμερίζουν τις μεταξύ τους διαφορές, προκειμένου να κτυπηθεί ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, πρωθυπουργός.
  2. Δεύτερον, για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για οργανωμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα που επιχειρούν να την ανατρέψουν, βάζοντας μάλιστα στο ίδιο κάδρο με «αυτά τα συμφέροντα» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη
  3. Τρίτον, η συγκυρία δεν είναι καθόλου καλή για τη Νέα Δημοκρατία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τη δείχνουν μάλλον αποσυσπειρωμένη, όλες της δίνουν ποσοστό κάτω από 30% και ήδη για πρώτη φορά ο «κανένας» έχει ξεπεράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός.

Οι δυσαρεστημένοι εκλογείς που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις περυσινές διπλές βουλευτικές εκλογές, διαμαρτύρονται κυρίως για την διαχείριση της υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά -κυρίως η δεξιά της πτέρυγα- και για την ψήφιση του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί υπουργοί δεν είχαν πάρει θέση στα social media για την υπόθεση που άνοιξε με το επίμαχο κυριακάτικο δημοσίευμα, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να κινητοποιηθεί, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, ωστόσο, παραμένουν ψύχραιμα. Από τη μια μεριά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπήρξε λεπτομερέστατος ως προς την ουσία της υπόθεσης, ανασκευάζοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, κι από την άλλη, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί η πρόταση δυσπιστίας θα επανασυσπειρώσει την κυβερνώσα παράταξη.

Μάλιστα γι αυτό τους το επιχείρημα επικαλούνται και φωνές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μια πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη που έκανε λόγο για «κοκορομαχίες» στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά και άρθρο σε εφημερίδα που βρίσκεται κοντά στις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε δίκιο κι αυτό θα φανεί στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή» ήταν η απάντησή αυτών των πηγών στο ερώτημα της «Η» για το εάν το νέο σκηνικό μπορεί να φθείρει ακόμα περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία.

Και στο βάθος ανασχηματισμός

Φυσικά, η «μητέρα των μαχών» θα είναι αύριο, με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Στέφανου Κασσελάκη που δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου κι υπηρετεί τη θητεία του. Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση θα «κάνουν ταμείο» το πρωί της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

Τέλος, αίσθηση κάνει η «πληροφορία» ότι στο τραπέζι του πρωθυπουργού υπάρχει ως εναλλακτική λύση η διενέργεια διπλών εκλογών στις 9 Ιουνίου, δηλαδή ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών. Πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν χωρίς δεύτερη συζήτηση αυτή την προοπτική, όχι όμως και την ισχυρή πιθανότητα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μετά τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ