Ανεβαίνει η προεκλογική ένταση όσο πλησιάζουμε προς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι φετινές εκλογές για τους Έλληνες βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την προσεχή πενταετία. Ακόμα και για τη Νέα Δημοκρατία, η πρωτοκαθεδρία της οποίας δεν αμφισβητείται στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, οι κάλπες του Ιουνίου μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
«Το 2019 η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 58,9%, αλλά τότε δεν στήθηκε μόνο μια κάλπη. Στήθηκαν τέσσερις» λέει στην «Η» υπουργός με άμεση εμπλοκή στην προετοιμασία των εκλογών και συνεχίζει: «Ήταν οι εθνικές εκλογές, οι περιφερειακές, οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές. Όλες την ίδια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογές μπορεί να πήγαινε για να ψηφίσει κυβέρνηση, ή να ψηφίσει τον φίλο ή γείτονά του στις δημοτικές, κι έτσι έριχνε και το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Τώρα, όμως, θα στηθούν μόνο οι κάλπες των ευρωεκλογών, κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα ως προς το ποσοστό της συμμετοχής».
►Διαβάστε επίσης: Μετωπική διαρκείας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως τις Ευρωεκλογές για τους «Μένουμε Ευρώπη»
Οι ανησυχίες
- Η αποχή, λοιπόν, είναι το πρώτο ζητούμενο της κυβερνώσας παράταξης, καθώς αυτή θα δείξει και το μέγεθος της αδιαφορίας των πολιτών για αυτή την αναμέτρηση και, συνεπώς, θα «κοντύνει» την όποια εκλογική νίκη του κόμματος.
- Η δεύτερη ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι η χαμηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που αποτυπώνεται πλέον και στα δημοσκοπικά ποσοστά τα οποία σε κάποιες μετρήσεις πέφτουν κάτω από το 30%, έναντι 41% που έλαβε το κόμμα πριν από μόλις ένα χρόνο.
- Κι ένας τρίτος παράγων που προκαλεί ανησυχία είναι η λεγόμενη «τιμωρητική ψήφος», δηλαδή η πιθανότητα ακόμα και πολίτες που αποτελούν μέλη της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος να αξιοποιήσουν τις ευρωπαϊκές κάλπες για να στείλουν ένα «μήνυμα» στην κυβέρνηση. Από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς δεν έχει διαφύγει το τεράστιο ποσοστό που στις δημοσκοπήσεις ζητάει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και υποψιάζεται συγκάλυψη.
Θα το πάρει επάνω του ο Μητσοτάκης
Με όλα τα παραπάνω να έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται για ακόμα μια φορά να «πάρει επάνω του» το προεκλογικό παιχνίδι.
Ήδη έχει αρχίσει τις περιοδείες και τις στοχευμένες παρουσίες του σε εκδηλώσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να ενδυναμώσουν την προεκλογική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει αρκετά όπλα ακόμα, μέχρις ότου στηθούν οι κάλπες.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Την Ακροδεξιά βάζει απέναντι για τη μεγάλη μάχη ο Μητσοτάκης
Τα όπλα του πρωθυπουργού
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 800 ευρώ, που θα ανακοινωθεί μέσα στο μήνα, θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να επαναφέρει στην επικαιρότητα το αφήγημα της ισχυρής οικονομίας, με τα μεγέθη να δείχνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμησης την Ευρώπη (είναι η μία από τις μόλις τρεις χώρες στις οποίες αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση), την πολύ πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι από τον τελευταίο οίκο αξιολόγησης που ακόμα δεν την έχει δώσει, την Moody’s, αλλά και ένα συνεκτικό όραμα του ίδιου του πρωθυπουργού -και κατ’ επέκταση της Νέας Δημοκρατίας- που θα απαντά στο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε;».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να τονώνει το προσωπικό του πολιτικό εκτόπισμα, ώστε αυτό να αποτυπωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Συντηρεί χωρίς να διαψεύδει (όπως είχε κάνει πέρυσι) τη φιλολογία περί πιθανότητας άμεσης μετάβασής του σε καίρια ευρωπαϊκή θέση, ενώ ετοιμάζει και τη νέα συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας της Δύσης -και του πλανήτη.
Στις εκλογές αναμένεται να παίξει και το χαρτί της μείωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα ενός ηγέτη που διαδραματίζει πολύ ευρύτερο ρόλο στην περιοχή αλλά και στη Δύση, και άρα είναι σε βάρος του τόπου να βγει πρώτος μεν, αλλά λαβωμένος από τις κάλπες του Ιουνίου.
Αυτό το αφήγημα θα καλλιεργηθεί με πολλούς τρόπους, θα αναδιατυπωθεί ή και θα τροποποιηθεί όπου χρειάζεται και στο τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει το βράδυ της 9ης Ιουνίου να δει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!