Ένα πολιτικό -κι ενημερωτικό…- θρίλερ ζήσαμε ξαφνικά χθες, όταν το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε ότι πρέπει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν «πέταξε» απευθείας από την Αθήνα στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά νωρίτερα ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα για την Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Απόδειξη για το πόσο δικαιολογημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας και η μυστικότητα του ταξιδιού, ήταν η βόμβα που εξερράγη μετά από επίθεση με drone στην αυτοκινητοπομπή του κ. Ζελένσκι, μόλις λίγα μέτρα εκεί που βρισκόταν ο Ουκρανός πρόεδρος, στο δρόμο για το σημείο όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Αρχισε ο αγώνας με «φουρτούνες» πολλών μποφόρ σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Η επίσημη στάση
Επισήμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ολιγόωρη παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουκρανία έγινε μετά από τηλεφωνική συνεννόηση των δυο ηγετών, στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία του, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό, όπου υπάρχει ισχυρό ομογενειακό στοιχείο το οποίο ήθελε να συναντήσει και να εμψυχώσει, στις δύσκολες εποχές που οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής, ζουν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Άλλωστε αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβησαν στο οικιστικό συγκρότημα που κτυπήθηκε πριν λίγες μέρες από τη Ρωσία, με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.
Εκεί κατέθεσαν ανθοδέσμες προς τιμήν των θυμάτων. Ακολούθως ο πρωθυπουργός μετέβη στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Εταιρείας, Νικόλαου Σκουφά, Αθανάσιου Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθου.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που βρέθηκαν εκεί.
►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Πετάει το γάντι ο Ανδρουλάκης για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Το επεισόδιο με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και ο χρησμός της Ν. Γιαννακοπούλου
Τα θέματα της συζήτησης
Νωρίτερα, στην κατ ιδίαν συνάντησή τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζελένσκι συζήτησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως δε στην περιοχή της Οδησσού, μιας πόλης με ιστορική και πολιτιστική σημασία για τον Ελληνισμό.
Οι δυο ηγέτες εξέτασαν ακόμα κι άλλους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενέργεια, καθώς η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Ο ρόλος της Ελλάδας και η διαχρονική στήριξη
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της». Πίσω από αυτή τη διπλωματική αναφορά, κρύβεται το «κύριο μενού» της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουρανία.
Πρόκειται για τη διερεύνηση της δυνατότητας να προμηθευτεί η αμυνόμενη αυτή χώρα πολιτικό και στρατιωτικό υλικό από χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι αυτό, ασφαλώς, η συνάντηση- αστραπή των δυο ηγετών έγινε μόλις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του ισχυρότερου πολιτικού φορέα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά όργανα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας, στον συνεχιζόμενο αμυντικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Συνεπώς, εκτός των ηγετών των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΛΚ και που συναντά από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Συνεδρίου, τη συζήτηση αυτή θα κάνει και με χώρες που σηκώνουν το βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως κατεξοχήν είναι οι ΗΠΑ.
Στο επόμενο διάστημα μένει να δούμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!