Μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες κάθε πλευρά ερμήνευσε διαφορετικά, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί για ακόμα μια φορά -όπως προσπάθησε ανεπιτυχώς στις πρώτες μέρες της εκλογής του- να συγκεράσει τις αλλαγές που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες, προκειμένου να ξαναβάλει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας, με την αξιοποίηση και της πλευράς των αμφισβητιών του.
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, που αναμένεται να δοκιμαστεί τόσο στο προσεχές διάστημα ως τις ευρωεκλογές, όσο και αμέσως μετά τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου, ιδίως αν αυτά είναι επώδυνα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κορωνίδα των προσπαθειών Κασσελάκη είναι, ασφαλώς, η συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλείψει τις ιδέες του για αλλαγή του ονόματος και του λογότυπου του κόμματος, αλλά και τη δυναμική προώθηση νέων στελεχών από τα think tanks που έχουν δημιουργηθεί πέριξ της Κουμουνδούρου και τροφοδοτούν το επιτελείο Κασσελάκη με προτάσεις και ιδέες πολιτικής.
Κλασικό παράδειγμα ισορροπιών που προσπαθεί να τηρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η περίπτωση Πολάκη. Παρά το ότι είχε προεξοφληθεί η αντικατάστασή του από τη θέση του «υπερσυντονιστή» της κοινοβουλευτικής δράσης του κόμματος, ωστόσο με την ανάθεση στον «αψύ Κρητικό» του τομέα Διαφάνειας, ουσιαστικά τον επιβραβεύει για τη δουλειά που είχε κάνει παλαιότερα που κατείχε την ίδια θέση, και του την ξαναδίνει.
Στη θέση του ο Στέφανος Κασσελάκης προώθησε τον Γιάννη Σαρακιώτη, ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος ηπίων τόνων και με τεκμηριωμένη γνώση, αλλά και μαχητικό όπου χρειάζεται, δηλαδή έναν βουλευτή που διαθέτει τα χαρακτηριστικά που έχει προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα αναπληρώτρια του κ. Σαρακιώτη, η Ραλλία Χρηστίδου είναι επίσης ένα πρόσωπο που δεν ταυτίζεται ούτε με τη διακυβέρνηση της περιόδου 2014-2019, ούτε με την αντιπολιτευτική περίοδο 2019-2023 που κατακρήμνισε το κόμμα από το 32% στο 17%.
►Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Ανησυχεί η κυβέρνηση για την εξέλιξη της υπόθεσης
Ο στόχος του Κασσελάκη
Αυτό το ποσοστό θέλει να ξεπεράσει στις κάλπες του Ιουνίου ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Ωστόσο και την Παρασκευή στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1 υπογράμμισε ότι το ποσοστό του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές θα εκπλήξει πολλούς…
Επίσης, έκπληξη αποτέλεσε η έλλειψη κάθε αναφοράς στα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα, προτίμησε να μείνει στις αναφορές που είχαν να κάνουν με τη δική του πρωθυπουργική θητεία και τις πολιτικές του θέσεις του παρελθόντος, χωρίς καμία αναφορά στο σήμερα και τη δραματική περίοδο που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ.
►Διαβάστε επίσης: Κινούμενη άμμος η Κεντροαριστερά: Πολλαπλές ζυμώσεις, μεταγραφές και το όπλο παρά πόδα
Το ξεκαθάρισμα
Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης αυτές τις πρώτες μετα-συνεδριακές μέρες προσπαθεί να κάνει πράξη το «αλλάζουμε, όλοι μαζί». Κρατά στη θέση του γραμματέα του κόμματος τη Ράνια Σβίγκου, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη.
Περνά στο ευρωψηφοδέλτιο δικούς του συνεργάτες και στελέχη της «μέσης τάσης» όπως τη Δώρα Αυγέρη, το Νικόλα Φαραντούρη, τον Γιώργο Τσίπρα, και παράλληλα προωθεί στις κομματικές θέσεις που αδειάζουν, στελέχη που θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό προφίλ που ο αρχηγός του επιθυμεί: Στο Εκτελεστικό Γραφείο τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Σωκράτη Φάμελο, τη Ρένα Δούρου, τη Ράνια Σβίγκου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Νίκο Παππά, το Λευτέρη Κρέτσο, τον Πάνο Ρήγα, τον Γιάννη Μπουρνού και βέβαια την Όλγα Γεροβασίλη.
Στο επόμενο εξάμηνο θα κριθεί αν η νέα προσπάθεια Κασσελάκη για ριζικές αλλαγές στο κόμμα με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εντός των τειχών θα πετύχει, ή θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και αμφισβήτησης με οδυνηρά αποτελέσματα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!