Με τον πιο δραματικό τρόπο ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και, πλέον, ανοίγεται ένας ακόμα κύκλος εσωστρέφειας έως τις τετραπλές εκλογές που θα αναδείξουν νέες διοικήσεις στις οργανώσεις μελών, τις νομαρχιακές επιτροπές, την Κεντρική Επιτροπή και, βέβαια, να επιλέξουν το πρόσωπο του (ή της) προέδρου του κόμματος.
Μετά τη διπλή «βόμβα» της Πέμπτης, δηλαδή την παρότρυνση Τσίπρα να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για το αν θέλουν ακόμα τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του προέδρου και την απογευματινή ομιλία του τελευταίου που έκανε αίσθηση εντός κι εκτός του κόμματος -το περιβάλλον του διαβεβαιώνει ότι η αναβάπτισή του στη λαϊκή ψήφο ήταν δική του απόφαση και δεν επηρεάστηκε από την προτροπή Τσίπρα- οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
►Διαβάστε επίσης: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Ολγα Γεροβασίλη
Αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπήρξε ο περίφημος «μυστικός δείπνος» όπου αποφασίστηκε απέναντι στον σημερινό πρόεδρο να τεθεί η Όλγα Γεροβασίλη (η οποία χθες το απόγευμα, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κανέναν αντίπαλο μέσα στο Συνέδριο και μίλησε για τη μεγάλη Αριστερά, αφού έκανε επανειλημμένες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε χειροκροτήματα αλλά κι αποδοκιμασίες), γύρω από την οποία συνασπίζονται όσοι θεωρούν επιβλαβή την προεδρία Κασσελάκη, παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές μεταξύ τους και στηρίζοντας την Αρτινή πολιτικό, το προφίλ της οποίας την έχει κάνει να είναι «οικουμενικής αποδοχής» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ως τώρα τουλάχιστον…
Εκλογές 10 Μαρτίου
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη, ανέβηκε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης και δεσμεύτηκε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίξει την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ αν κερδίσει θα την προσκαλέσει να συνεργαστούν για το καλό του κόμματος. Ανακοίνωσε δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Μαρτίου, ως εισήγηση προς το Συνέδριο που θα λάβει την τελική απόφαση.
Η πρώην υπουργός θα έχει στο πλευρό της εκτός από τα στελέχη που περιγράψαμε πιο πάνω, και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου. Από την άλλη, θα βρει απέναντί της όχι μόνο τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος παρά τη διαρκή υπονόμευση έχει καταφέρει να αναδείξει ένα πολιτικό προσωπικό που θα τον στηρίξει στη μάχη με νύχια και με δόντια, αναμένεται να παρουσιάσει στους εκλογείς αναλυτικά τον οδικό χάρτη της επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των μεγάλων κομμάτων που διεκδικούν την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά θα αναμετρηθούν στις προσεχείς εκλογές για πρόεδρο του κόμματος, δυο διαφορετικοί κόσμοι: Από τη μια θα είναι η αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ κι από την άλλη η αδήριτη ανάγκη το κόμμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αποδείξει ότι δεν ήταν απλώς ένα προϊόν της κρίσης, το οποίο θα σβήσει μαζί με αυτήν.
Η χθεσινή μεγάλη προσπάθεια των εσωκομματικών αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη να μαζέψουν υπογραφές για αναβολή των εκλογών, δείχνει ότι η πλάστιγγα αυτή την περίοδο γέρνει υπέρ του σημερινού προέδρου.
Ωστόσο, εκτός από τα πολιτικά δεδομένα, υπάρχουν και τα εξίσου σοβαρά διαδικαστικά, που μπορεί να τινάξουν τις εκλογές στον αέρα: Το Καταστατικό του κόμματος λέει ότι από την προκήρυξη εκλογών για πρόεδρο μέχρι τη διεξαγωγή τους πρέπει να μεσολαβήσει ένας μήνας. Αυτό όμως δεν γίνεται, με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να παρουσιαστεί στο Στρατό στις 13 Μαρτίου, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα στήνονται κάλπες για εκλογές κομματικών οργάνων, οπότε είναι παράταιρο να ξαναστηθούν σε δυο εβδομάδες μόνο για εκλογή προέδρου. Οι ασφυκτικές προθεσμίες είναι και ένας βασικός λόγος γι το ότι χθες διακινήθηκε έγγραφο-ψήφισμα για αναβολή εκλογών για πρόεδρο, το οποίο ζητείται να πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που απέρριψε αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πρότεινε στο Συνέδριο εκλογές στις 10 Μαρτίου.
Θα καταφέρει να διατηρήσει την ενότητά του ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη 10η Μαρτίου, ξεπερνώντας την εσωστρέφεια; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το αν οι δυο υποψηφιότητες, Κασσελάκης και Γεροβασίλη, σχεδιάζουν το ίδιο κόμμα, ή δυο εντελώς διαφορετικά κόμματα. Γιατί αν ο ένας υποψήφιος σχεδιάζει ένα αριστερό κόμμα και ο άλλος ένα σοσιαλδημοκρατικό, η ενότητα μπορεί να αποδειχθεί χίμαιρα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!