Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαββός: Η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να περιμένει

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός

Η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο, δήλωσε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα  τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας. Το ραντεβού, δηλαδή, για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα. Είναι ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες. Και αυτή είναι η στοχοθέτηση της σημερινής κυβέρνησης», είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει υπερ – επειγόντως προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο για το ΤΧΣ.

«Δεν έχουμε καιρό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη μέρα νύχτα, ιδιαίτερα και με τον «Ηρακλή», που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο και μόνο, να μειώσει κατά 32 δις. τα κόκκινα δάνεια. Για ποιον το κάνουμε; Για τα μεγάλα μονοπώλια; Για τις μεγάλες τράπεζες; Ή για τον Έλληνα πολίτη, τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει τελικά να μπορέσουν να δουν τις χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται σε αυτούς;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Αναφερόμενος στον «Ηρακλή» είπε ότι η κυβέρνηση αποτολμά ένα τριπλό εγχείρημα. Πρώτον, να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσει πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, να ενεργοποιήσει και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και τρίτον να ενεργοποιήσει και την κεφαλαιαγορά.

«Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Στη στρατηγική της ταχύτατης μεταρρύθμισης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσεται και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη. Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου, την οποία έχει, να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα που οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους, εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ζαββού,

«Θα ήθελα να συνοψίσω, σταχυολογώντας τις κυριότερες παρατηρήσεις και ενδεχομένως αρχίζοντας από τις παρατηρήσεις του κυρίου Αρσένη του ΜέΡΑ25, που μας είπε ότι “ζοριζόμαστε”,  ότι “φοβόμαστε”, ότι “τρέμουμε”. Ναι. Και όλα αυτά, θα έλεγα, από ένα κόμμα του οποίου ηγείται αυτός, ο οποίος έφερε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε, νομίζω, μία ουσιαστική, καταλυτική απάντηση ουσίας, τεκμηριώνοντας, πλήρως, το τι συνέβη την περίοδο εκείνη του 2015. Τις τράπεζες τις έκλεισε ο τότε Υπουργός Οικονομικών και η καταστροφική πολιτική του, με την οποία έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και έστειλε στην ξενιτιά, ό,τι καλύτερο έχει αυτός ο λαός, αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, βούλιαξε τις τράπεζες. Η ανόρθωσή τους είναι αυτό που προσπαθούμε, ακριβώς, να κάνουμε, από τη στιγμή που ήρθε η νέα κυβέρνηση. Να διορθώσουμε βήμα – βήμα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο γιατί υπάρχει κυβερνητική αλλαγή και γιατί υπάρχει μια σημαντική αξιοπιστία.

Ο κύριος Συρμαλένιος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι φέραμε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «επειγόντως». Κύριε Συρμαλένιε, το φέρνουμε «υπερ επειγόντως» και θα σας πω γιατί. Γιατί η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο.

Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας.

Το ραντεβού, δηλαδή, για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα. Είναι αυτό το ραντεβού και μη χάνουμε, πραγματικά, το δάσος για τα δέντρα.

Είναι ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες,. Είναι, ακριβώς, αυτή η στοχοθέτηση της σημερινής κυβέρνησης. Γι’ αυτό βιαζόμαστε, κύριε Συρμαλένιε. Γι’ αυτό δεν έχουμε καιρό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη μέρα νύχτα, ιδιαίτερα και με τον «Ηρακλή», όπως ξέρετε, που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο και μόνο, να μειώσει κατά  32 δισεκατομμύρια τα κόκκινα δάνεια.

Για ποιον το κάνουμε;
Για τα μεγάλα μονοπώλια;
Για τις μεγάλες τράπεζες;

Ή για τον Έλληνα πολίτη, τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει τελικά να μπορέσουν να δουν τις χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται σε αυτούς;
Είδατε ότι με τον «ΗΡΑΚΛΗ» αποτολμούμε ένα τριπλό εγχείρημα. Πρώτα μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνουμε πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία. 

Δεύτερον, ενεργοποιούμε και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και τρίτον ενεργοποιούμε και την κεφαλαιαγορά. Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.Θα ήθελα να πω, ότι και ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Προφανώς, έχουμε στρατηγική και τη στρατηγική αυτή σας την εκθέσαμε και προχθές και σήμερα. 

Στη στρατηγική της ταχύτατης μεταρρύθμισης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσεται ακριβώς και η μεταρρύθμιση αυτή τη στιγμή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Αυτός είναι ο μόνος στόχος.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη.

Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου, την οποία έχει, να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα όπου οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη.

Ακριβώς αυτή τη στρατηγική έχουμε και είπαμε, ότι φέρνουμε για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα ορισμένες διατάξεις και απαντώ στον κ. Τσακαλώτο, ότι προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πλήρως και σε αυτή την αίθουσα και καλωσορίζουμε και το ρόλο το οποίο πρέπει να διαδραματίσει μέσα στον επόμενο καιρό που του απομένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Αναφέρθηκα εχθές στις παραμέτρους, δεν θέλω να τις επαναλάβω. 

Αναφέρθηκα επίσης στο ότι θα φέρουμε πράγματι διατάξεις με τις οποίες θα ρυθμίζουμε, θα εξορθολογήσουμε εκείνη την περίεργη, πράγματι, διάταξη, όπου πρέπει να έχεις 10 χρόνια εμπειρία, να είσαι μόνο χρηματιστής και τα λοιπά ώστε να γίνεις μέλος ΔΣ . Θέλουμε να αναθεωρηθεί και αυτό και νομίζω συμφωνούν όλοι επ’ αυτού, και εμείς και οι εταίροι.

Είναι θέματα τα οποία φέρνουν και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε μια δυναμική, αν θέλετε, κανονικότητα.

Στα θέματα που αφορούν, κύριε Πρόεδρε, την παρατήρηση που έκανε ο κύριος Λοβέρδος, δηλαδή αν και σε ποιο βαθμό ισχύουν εταιρικές διαδικασίες, δηλαδή, αν μία τράπεζα μπορεί να δώσει δάνειο σε κάποιον τρίτο ο οποίος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της νομίζω, ότι εχθές ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος του απήντησε αρκετά σαφώς, λέγοντας στον κ. Λοβέρδο ότι «για το θέμα που έθιξε των εταιρικών διαδικασιών, προφανώς αυτό που υπονόησε είναι ορθό. Όσο δε για την απαγόρευση αυτή της άκρως ανησυχητικής διαδικασίας με την οποία μία τράπεζα μπορεί να δανειοδοτεί πρόσωπα, προκειμένου αυτά να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, προφανώς αυτή η συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί». 

Κλείνω εδώ με την παρατήρηση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ένα άλλο σημείο, κύριε Πρόεδρε, και επανήλθαν σε αυτό αρκετοί από τους προλαλήσαντες, αφορά το θέμα της λεγόμενης ασυλίας.

Θα ήθελα να πω, ότι και σε αυτό το θέμα η ρύθμιση την οποία έχουμε κάνει στηρίζεται και στην απόφαση του Αρείου Πάγου.

Δηλαδή, ρύθμιση , βάσει της οποίας λειτουργεί ένας νομικός παραλληλισμός μεταξύ αυτών των διατάξεων, οι οποίες αφορούν τα στελέχη των τραπεζών και διατάξεων, οι οποίες αφορούν τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία ασχολούνται με συναφείς δραστηριότητες. 
Θα ήθελα να δω, αν μου διαφεύγει κάποια άλλη βασική παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε, ειδάλλως νομίζω θα πρέπει να κλείσουμε και θα έχουμε αύριο τη δυνατότητα να συζητήσουμε και πολύ πιο λεπτομερειακά και κατ΄ άρθρο, αλλά και όσον αφορά τις βασικές αρχές. 

Δεν νομίζω, όμως, ότι μέχρι σήμερα έχει ακουστεί πραγματικά κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή σημαντική ένσταση πάνω στο θέμα ειδικά της μεταρρύθμισης του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο φέρνει η Κυβέρνηση προς ψήφιση αύριο. 
Σας ευχαριστώ πολύ».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ