Απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να διακοπεί άμεσα η συζήτηση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, πριν ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Bουλής, έκανε λόγο για «σοβαρότατες νομικές παραβάσεις που εμπεριέχει η τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου», ενώ έθεσε και θέμα «παράβασης καθήκοντος του υπουργού Περιβάλλοντος αν κυρωθεί η αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκρέκα που υπεραμύνθηκε της κύρωσης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με ανειλικρίνεια και διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν μπορεί να πάμε μπροστά».
«Η κύρωση της νέας Συμφωνίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με τρόπο πολύ καλύτερο από την υφιστάμενη κατάσταση. Προφανώς και δεν θέλετε τη συζήτηση αυτή για να μη δει ο ελληνικός λαός πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της χώρας. Εσείς έχετε την αντίληψη ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται όταν κλείνουν επενδύσεις και χάνονται θέσεις εργασίας. Προφανώς και έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Είναι προφανέστατο ότι έχουμε διαφορετικό τρόπο αντίληψης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Με τη νέα κύρωση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Με τη νέα τροποποίηση επιτυγχάνεται αύξηση των άμεσων και έμμεσων εσόδων του Δημοσίου, διπλασιάζονται οι άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη τοπική κοινωνία, και προστατεύεται αποτελεσματικότερα το περιβάλλον με καλύτερους ελέγχους ως προς τη δραστηριότητα της εταιρείας», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.
«Υπάρχει σοβαρότατη παράβαση της προηγούμενης σύμβασης από την εταιρεία. Με τη νέα τροποποίηση παύει να είναι υποχρεωτικό το τμήμα της σύμβασης που καλεί την εταιρεία να συμβιβαστεί άμεσα με τις υποχρεώσεις επί ποινής που της έχουν επιβληθεί από την καταγγελία της σύμβασης», ανέφερε ο κ. Φάμελος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα νομιμότητας της σύμβασης. Με τη νέα τροποποιητική συμφωνία προκύπτει ότι παραβιάζονται πληθώρα διατάξεων τόσο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας και του Συντάγματος αλλά και της διεθνούς σύμβασης περί κράτους δικαίου».
Παράλληλα, ο κ. Φάμελος ζήτησε να κατατεθεί η έκθεση αιτιολόγησης του 2019 της επενδυτικής συμφωνίας ενώ τόνισε ότι η εταιρεία παραβιάζει τον πυρήνα της δικαιοπραξίας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης διαφοροποιήθηκε τονίζοντας ότι η χρονική συγκυρία φέρνει την τροποποίηση της σύμβασης ενώ κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να διευκρινίσει αν συμπίπτει και με την αναζήτηση νέων επενδυτών.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, «όχι μόνο για λόγους νομιμότητας αλλά και ουσίας, καθώς παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της χώρας βορά στις ορέξεις της κερδοφορίας μιας πολυεθνικής εταιρίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και του ΜεέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την νέα απαράδεκτη και αποικιοκρατική, όπως υποστήριξαν Συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!