Εν μέσω μιας εσωκομματικής φουρτούνας, της πρώτης από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί του καλούνται να αντιμετωπίσουν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα μεθαύριο, Τρίτη, υπό την απειλή των πρωτοστατούντων στις κινητοποιήσεις ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρεθούν από 200 έως 300 τρακτέρ.
Το τελευταίο 48ωρο ο προβληματισμός στον δημόσιο διάλογο αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στο «αύριο» των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στην αποτυχία του «μασάζ» που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου στους διαφωνούντες βουλευτές με τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, καθώς η ηγεσία της κυβέρνησης ανέμενε έως και 120 βουλευτές της πλειοψηφίας να στηρίξουν το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά την ώρα της ψήφου, ανταποκρίθηκαν μόνο οι 107.
Αθροίζονται τα προβλήματα
Αυτό το διπλό πλήγμα, καθιστά την κυβέρνηση περισσότερο ευάλωτη στον ακτιβισμό των αγροτών που θα έλθουν στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Και τα δυο προβλήματα, γάμος ομοφυλοφίλων και αγροτικές κινητοποιήσεις, αθροίζονται στη συνείδηση της κοινής γνώμης με άλλα χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, της συνεχιζόμενης ανομίας στα Πανεπιστήμια και της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιμετωπίσει τη βία, ούτε μέσα στις οικογένειες, ούτε μεταξύ ανηλίκων, ούτε στους αθλητικούς χώρους.
Αν, λοιπόν, δεν συμβεί κάτι που να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, την Τρίτη εκατοντάδες τρακτέρ, παρά την απαγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκοπεύουν να παρελάσουν στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, δημιουργώντας αξεπέραστο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Πονοκέφαλος το εξάμηνο των φοιτητών
Ήδη μεγάλος αριθμός τρακτέρ βρίσκονται στα διόδια Μεσοχωρίου, στην Αγιά της Λάρισας, στο τελωνείο της Νίκης, στην Εγνατία Οδό κι αλλού κι οι οδηγοί τους είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν για την Αθήνα. Σε περίπτωση που η αστυνομία τους σταματήσει, η εθνική οδός θα κοπεί στα δυο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα κι οι ευθύνες θα πέσουν στην κυβέρνηση «που δεν άφησε τους αγρότες να εκφράσουν ελεύθερα τη διαμαρτυρία τους».
Μαζί με τη φθορά που προκαλεί στην κυβέρνηση η αντίδραση της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την αναταραχή που προκαλούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, πρόσθετος πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο των περισσοτέρων φοιτητών εξαιτίας ων καταλήψεων στις οποίες προχωρούν οργανωμένες μειοψηφίες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αντιδράσουν στην επικείμενη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Μπορεί η κοινή γνώμη να αποστρέφεται τις ακραίες ακτιβιστικές κινήσεις αυτών των λίγων οργανωμένων, ωστόσο χρεώνει στην κυβέρνηση την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών της να επιβάλει την τάξη στα ΑΕΙ, όπως την περίφημη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την οποία μάλιστα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν πολυδιαφημίσει ως το καταλυτικό μέτρο που θα φέρει την ηρεμία και τη γαλήνη στους χώρους των Πανεπιστημίων.
Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου
Η «Η» ρώτησε σημαίνοντα κυβερνητικό παράγοντα για την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την εκλογική ζημιά που θα κάνει στη Νέα Δημοκρατία αυτή η επιταχυνόμενη φθορά λόγω των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η απάντηση που πήραμε είναι ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν «θεματικά» αλλά με βάση τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βελτίωσης της ζωής τους. Μια αποσυσπείρωση δεν θα αποτελεί έκπληξη για την ηγεσία της κυβέρνησης, ωστόσο το «3» ως πρώτο ψηφίο του ποσοστού δεν αμφισβητείται, ενώ ένα 35% θα θεωρηθεί φυσιολογικό.
Η ίδια πηγή ξεχωρίζει με σαφήνεια τις κάλπες εθνικών εκλογών με εκείνες των ευρωεκλογών, καθώς τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Θυμίζει, μάλιστα, τις εκλογές του 1981 και του Ιουνίου 1989, οπότε έγιναν ταυτόχρονα εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα) που κέρδισαν τις εθνικές εκλογές, την ίδια μέρα στην διπλανή κάλπη των ευρωεκλογών κατέγραψαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά (το 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει στις εθνικές εκλογές 48,07% και την ίδια μέρα στις ευρωεκλογές, μόλις 40,12%, ενώ τον Ιούνιο του 1989 η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει στις εθνικές εκλογές 44,28% και την ίδια μέρα στις ευρωεκλογές δεν ξεπέρασε το 40,44%).
Συνεπώς, ως τώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις των ανοικτών μετώπων στις κάλπες του Ιουνίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!