Οι πολύωρες συσκέψεις ολοκληρώθηκαν, οι προπαρασκευαστικές έρευνες τερματίστηκαν, η πολιτική τακτική αποφασίστηκε: Η κυβέρνηση είναι, πλέον, έτοιμη για την κρίσιμη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την 15μελή αντιπροσωπεία αγροτών, η οποία συνάντηση θα κρίνει και την πορεία των κινητοποιήσεων όσων εργάζονται στον πρωτογενή τομέα και ως σήμερα βρίσκονται στα μπλόκα.
Το κλίμα προετοίμασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η χώρα, προκειμένου να κάνει μερικές ακόμα παραχωρήσεις στους αγρότες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα παραβεί και να θέσει, έτσι σε δοκιμασία την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Τα όπλα της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί κατά τη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση.
Πρώτα από όλα θα θυμίσει, όπως κάνουν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που μιλούν για το αγροτικό, όλα όσα έκανε η κυβέρνησή του από το 2019 για τους αγρότες: Μείωση της φορολογίας τους με τη δυνατότητα με 50% αφορολόγητα κέρδη για όσους μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και έχουν εμπλακεί στη συμβολαιακή γεωργία, μείωση φορολογικών συντελεστών που αρχίζουν από το 9%, εφάπαξ ενίσχυση για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Επίσης θα θυμίσει την προσωπική επιτυχία του να φέρει τα ίδια κονδύλια και στη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι εμφανώς μειωμένη για τους αγρότες άλλων χωρών. Και βέβαια, θα τονίσει τις αποζημιώσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Το δεύτερο τμήμα των κυβερνητικών επιχειρημάτων θα είναι αναλυτικά ποια από τα αιτήματα των αγροτών έχουν συνολικά ή εν μέρει ήδη ικανοποιηθεί.
Η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, αλλά και για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η νέα έκπτωση της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και το ευνοϊκό πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών στους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ θα ξαναμπούν στο τραπέζι, ως υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα, δεν περιμένει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά καταλαβαίνει το δίκαιο των αιτημάτων και φροντίζει όσο καλύτερα μπορεί να τα ικανοποιεί.
►Διαβάστε επίσης: Η εσωστρέφεια σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δίνουν νέα διάσταση στην «τριμερή» Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη
Κόκκινη γραμμή
Στις συσκέψεις των τελευταίων 48 ωρών η κυβέρνηση έδωσε ακόμα μερικούς «άσους» στο πρωθυπουργικό μανίκι, προκειμένου αυτοί να βγουν κατά τη σημερινή συνάντηση. Τέτοιοι μπορεί να είναι η προκαταβολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης για το 2024 μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εκπτώσεων στο αγροτικό ρεύμα αρκετά πάνω από το 10%, ενταγμένη ίσως σε ένα συνολικό ενεργειακό πακέτο, και οι διαβεβαιώσεις για νέα μέτρα σχετικά με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες πλήττουν τόσο τους αγρότες, όσο και τα δημόσια ταμεία. Αλλά, ως εκεί. Ούτε τη γενική εικόνα θα αλλάξουν, ούτε φυσικά πλήρη αποδοχή των αγροτικών αιτημάτων θα δείξουν.
Η κυβέρνηση, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τραβήξει «κόκκινη γραμμή» και θα πει καθαρά «δεν μπορώ να δώσω άλλα». Κι αν οι αγρότες αποφασίσουν την κλιμάκωση, δηλαδή το κλείσιμο των δρόμων, τότε η αντίδραση της κυβέρνησης, κατά δήλωση πηγών εντός αυτής, θα είναι τέτοια που «θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
►Διαβάστε επίσης: Αλλος ένας σκόπελος μείον για την κυβέρνηση - Ψηφίζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών
Δημοσιονομική πειθαρχία
Οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες στην «Η» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα που θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, την οποία με κόπο ανέκτησε η χώρα μας κι έφτασε ως την ανάκτηση και της επενδυτικής βαθμίδας.
Άλλωστε οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν η εικόνα ενός πρωθυπουργού που κάνει πίσω, ακυρώνοντας την προηγούμενη πολιτική του, προκειμένου να «εξευμενίσει» συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Η οδός Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ευχαριστημένοι εάν στις κάλπες του Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία καταγράψει ένα ποσοστό τουλάχιστον 35%, και σε αυτό συντείνει και η τακτική Μητσοτάκη στη σημερινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών, δηλαδή «εξαντλώ τα περιθώρια που έχω, αλλά τίποτα παραπάνω».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!